Dieta mediteraniana, bogata in ulei de pasline si carne de peste, protejeaza creierul scazand cu 40-50% riscul de a aparitie al depresiilor, principala cauza de sucid.
Se stie ca unul din tipurile de dieta utilizate frecvent si in Romania, dieta mediteraniana consta in consumul a multor verdețuri, fructe, legume, cereale și pește. Aceasta dieta nu protejează doar împotriva bolilor cardiovasculare și împotriva câtorva tipuri de cancer. Acum, un nou studiu publicat în „Archives of General Psychiatry” relevă că, în plus, poate să reducă riscul de a cădea în depresie cu 40-50%.
Aceste rezultate dovedesc faptul că „dieta mediteraneană ar putea avea un rol important în prevenirea depresiei și deschide un drum important spre cunoaștere, avand scopul de avertiza asupra acestei problme grave de sănătate publică”, afirmă Miguel Ángel Martínez-González, autorul principal al studiului și directorul deparamentului de Medicină Preventivă și Sănătate Publică de la Universitatea Navarra.
Una din cinci femei și unul din șapte bărbați se confruntă cu un perioadă de depresie cu tratament medical pe parcursul vieții sale. Și, la rândul ei, această boală mentală este una din principalele cauze de sinucidere. Potrivit lui Martínez-González, „cifrele înregistrate sunt în creștere și reprezintă motive de îngrijorare. În Europa, această rată deja o depășește pe cea a mortalității întrgistrată din cauza accidentelor auto”.
Cu toate acestea, în țările mediteraneene precum Spania și Grecia, rata este mai scăzută. „Fără a mai lua în considerare alte explicații, acest lucru ar putea să se datoreze dietei mediteraneene”, care presupune un consum ridicat de ulei de măsline, grăsimi omega 3 (care se găsesc în carnea de pește), acid folic și vitamina B.
„Uleiul de măsline influențează structura membranelor celulelor nervoaseși îmbunătățește funcționarea serotoninei, un neurotransmițător implicat în declanșarea depresiei”, susține Almudena Sánchez Villegas, profesor titular de Medicină Preventivă la Universitatea Las Palmas de Gran Canaria, care, de asemenea, a contribuit la realizarea studiului.
La rândul lor, acizii grași care se găsesc în carnea de pește joacă un rol important în buna funcționare a sistemului nervos; iar acidul folic și vitaminele B12 și B6 din fructe și legume ajută la sinteza neurotransmițătorilor și a unor substanțe, precum metionina, care contribuie, de asemenea, la o bună activitate a sistemului nervos central.
Pentru „evitarea depresiei este important să fim în stare să ne adaptăm unor factori adverși, precum frustrările zilnice, iar pentru acest lucru este esențial ca sistemul nervos central, care depinde de un aport semnificativ de nutrienți, să funcționeze bine”, explică Martínez-González.
Deși „se cunosc puține lucruri despre sistemul nervos central”, Jerónimo Saiz Ruiz, șeful secției de Psihiatrie de la Spitalul Ramon Y Cajal, susține metodologia acestui studiu epidemiologic, în care oamenii de știință au evaluat frecvența bolii în funcție de rezultatele obținute în urma monitorizării persoanelor care urmau o dietă mediteraneană clasică
Dieta mediteraneana prelungeste viata cu 15 ani
Daca nu ai trait intr-o pestera pana acum, atunci minunile dietei mediteranene ti-au ajuns cu siguranta la urechi. Declarata cea mai sanatoasa dieta din lume de catre multi nutritionisti, dieta mediteraneana are si alte puteri nebanuite: combinata cu exercitii fizice si lipsa de tutun, aceasta poate prelungi durata de viata pana la 15 ani in cazul femeilor si cu opt ani in cazul barbatilor.
Stim deja ca o alimentatie sanatoasa prelungeste durata si calitatea vietii, insa trebuie sa recunoastem ca 15 ani in plus nu sunt de colo. Aceasta veste minunata nu a venit din neant, ci este rezultatul unui studiu indelungat, demarat in anul 1986.
De atunci pana in prezent, cercetatorii de la Universitatea Maastricht au tinut sub atenta observatie un numar de 120 000 de barbati si femei, ce aveau in 1986 varste cuprinse intre 55 si 69 de ani. Se pare ca dieta mediteraneana are un efect mai puternic asupra femeilor, care isi pot prelungi viata cu 15 ani, spre deosebire de barbati, care se opresc la opt ani.
Ce mancam si ce bem in dieta Mediteraniana
Fructe si legume
Fa-ti plinul cu antioxidantii continuti in fructe si legume! Sunt adevarati gardieni ai tineretii, lupta cu radicalii liberi si ne pastreaza inima sanatoasa. Pregateste-ti o masa delicioasa dintr-o salata cu ardei rosii, bucatele de piept de pui si seminte de floarea soarelui. Sau poate ca preferi un desert racoritor format din fructe inghetate…
Pestele
Din el obtinem proteinele si acizii grasi Omega 3, esentiali pentru o inima sanatoasa, dar si pentru o piele frumoasa sau un par stralucitor. Formeaza-ti un obicei santos din a inlocui cu peste cel putin doua mese de carne, pe saptamana. Cel mai indicat este sa il prepari la cuptor, la gratar sau in saramura cu ulei de masline.
Fasole
Toate varietatile de fasole reprezinta surse excelente de proteine, vitamine, minerale si fibre, fara a fi si bogate in grasimi. Include orice soi de fasole in preparatele tale, inclusiv in salate si vei obtine o mancare delicioasa, satioasa si bogata in fibre care favorizeaza digestia.
Condimente si mirodenii
Oregano, busuioc, rozmarin, usturoi, piper, chilli, cuisoare, nucsoara, scortisoara, orice condiment sau mirodenie ai alege, cu siguranta ca fiecare isi va gasi locul intr-un fel de mancare pe care il prepari. Pe langa aroma deosebita si gustul inconfundabil pe care il ofera mancarii, toate aceste „minuni” aduse din toate colturile lumii si comercializate de mii de ani, sunt bogate in antioxidanti. Mai exact, o jumatate de lingurita de oregano contine aceeasi cantitate de antioxidanti ca si trei cesti de spanac.
Nuci si seminte
Bogate in antioxidanti, nucile si semintele reprezinta in acelasi timp si o sursa pretioasa de grasimi monosaturate, cu efect de stabilizare al glicemiei si de intretinere a senzatiei de satietate. Din pacate, sunt si bogate in calorii, astfel incat, se recomanda consumul lor intre mese, pe post de gustare (cantitatea recomandata este cat iti incape in palma). Foarte bine sa asorteaza in salate (salate verzi cu seminte de floarea-soarelui, in deserturi cu migdale sau fistic) sau ca si garnituri (alune servite cu legume innabusite sau alune de padure cu cereale integrale).
Uleiuri sanatoase
Grasimile monosaturate aflate in uleiul de masline sau in alte uleiuri precum alune, canola, susan, alune de padure, ulei de struguri, reprezinta drumul cel mai scurt catre o inima sanatoasa. Pentru ca o singura lingurita contine 120 de calorii, este recomandat sa folosesti maxim o lingurita pentru o salata si sa nu depasesti limita de 5 lingurite pe zi.
Cereale integrale
Nu pleca din start de la ideea ca ingrasa, pentru ca lucrurile nu stau chiar asa. Cerealele integrale sunt obligatorii intr-un regim de viata sanatos, fiind o sursa importanta de vitamine, minerale si proteine. Produsele din cereale care au culoarea alba au trecut prin mai multe procese pentru a dobandi acest aspect, insa in limbajul nutritional asta inseamna ca au fost vaduvite de „darurile” initiale. Pe deasupra, cerealele integrale regleaza nivelul zaharului din sange. Cei care vor sa manance sanatos si sa isi pastreze silueta nu sunt sfatuiti sa consume mai mult de o ceasca de cereale pe zi.
Vin
Poate vei gasi ciudat faptul ca o dieta incurajeaza consumul de alcool, insa tine cont ca este vorba despre un consum moderat si ca, pana la urma, nu este vorba despre orice alcool. Vorbim de vin, o bautura adorata inca din Antichitate, saraca in calorii, insa bogata in antioxidanti. Alcoolul, in doze moderate, reduce riscul dezvoltarii bolilor de inima, insa orice exces se plateste. Un pahar de vin dupa cina va face minuni pentru digestie, dar si pentru sanatatea ta.
Avantajele dietei mediteranene in sase puncte
pierderea in greutate
o inima sanatoasa
prevenirea diabetului
o vedere mai buna
reducerea riscului dezvoltarii bolii Alzheimer
o viata lunga si sanatoasa