Okinawa este o frumoasă insulă tropicală în sudul Japoniei, în regiunea Kyushu. Locuitorii insulei duc un stil de viaţă atât de sănătos, încât le-au atras atenţia unor cercetători ce au hotărât să dezlege misterul longevităţii şi sănătăţii lor. .Asa s-a descoperit ca secretul ce le mentine sanatatea de fier si silueta supla si este alimentatia lor, cunoscuta sub numele de dieta japoneza
Este firesc ca locuitorii din Okinawa să se pensioneze dupa 80 sau 90 de ani şi să trăiască sănătoşi mai bine de 100 de ani. Mai mult decât atât, se numără printre persoanele cele mai sănătoase şi mai longevive din lume, cu o medie de vârstă de 85 de ani, care este cea mai ridicată din lume. În Japonia trăiesc mai mult de 470.000 de persoane cu varstă de peste 90 de ani. Dacă dorim să redevenim longevivi şi să fim sănătoşi, putem urma stilul de viaţă al japonezilor, care se poate adapta perfect ritmului nostru de viata alert, dacă întelegem factorii cei mai importanti pe care trebuie să îi dezvoltăm.
Conform statisticilor, un japonez mananca cu pana la 25% mai putine calorii într-o zi, în comparaţie cu un american iar femeile nipone au cele mai mici rate de obezitate (numai 2,9%). Secretul este inlocuirea alimentelor concentrate în calorii, cu alimente care conţin mai puţine astfel de nutriente. Conform filozofiei urmate de dieta japoneza ciocolata, cartofii şi prăjiturile trebuie înlocuite cu alternative sanatoase: fructe, legume şi supe pe bază de paste.
Filosofie şi unitate
„Persoanele din Okinawa cred că menţinerea sănătăţii şi a tinereţii trebuie privită precum un scaun cu trei picioare. Dacă una dintre aceste picioare se rupe scaunul cade. Aceste „picioare” sunt: alimentaţia, activitatea fizică şi liniştea.”
Nuchi Gusui în stilul Okinawa
Precum grecul Hipocrate, aşa numitul părinte al medicinei, japonezii consideră că hrana trebuie să fie medicamentul nostru şi medicamentul nostru hrana, ceea ce demonstrează importanţa care i se acordă mâncării.
Mai multe legume decât carne
Persoanele din Okinawa consumă mai multe legume şi fructe decât produse animaliere. În mod normal, persoanele din Okinawa servesc aproximativ 10 boluri de legume şi fructe, în special morcovi, varză, alge, ceapă, ardei gras verde şi soia. De asemenea, mănâncă de la 3 până la 5 boluri de cereale integrale precum paste, orez, porumb etc.
Pestele, aliment de baza in dieta japoneza
Deoarece Okinawa este o insulă, este firesc ca peştele să fie alimentul de bază din dieta lor şi să se consume zilnic, somonul şi tonul fiind speciile cele mai consumate, acestea sunt bogate în acizi graşi precum Omega 3, având multiple beneficii asupra sănătăţii. În general, este vorba, de peştele de apă rece sau sărată precum somonul şi tonul, ai căror acizi graşi Omega 3 ajută la stimularea creierului.
Soia
Cu toate beneficiile pe care le oferă, fiind bogată în proteine şi alţi nutrienţi, soia se consumă frecvent în aceste sate orientale. Trebuie subliniat faptul că soia se consumă proaspată, sub formă de muguri ori germinate sau precum tofu şi nu procesată sau texturată, asa cum o consumam aici în Mexic.
Calciul
Una dintre minerale care se consumă cel mai mult în Okinawa este calciul care se găseşte în peşte, legume verzi precum brocoli şi altele.
Ceai verde si negru, aspecte importante importante in dieta japoneza
În Japonia, ceaiul este băutura preferată, iar japonezii consumă în general ceai verde şi ceai negru fără lapte zi zahăr. Ceaiul este bogat în antioxidanti.
Sursa:www.womenshealthmag.com