Pentru cele mai multe dintre noi, intreaga viata este o dieta. Cu urcusuri si coborasuri, cu perioade de glorie si cu perioade in care iti vine sa urli in cele 4 zari ca iti urasti corpul. Desigur, asta nu o sa te impiedice a doua zi sa o iei de la capat.
In toate cautarile noastre si in toate materialele pe care le parcurgem referitoare la cure de slabire si diete, ne dorim sa gasim o data pentru totdeauna formula magica care ne va garanta pastrarea siluetei pentru tot restul vietii. Dieta grupelor sanguine poate constitui o solutie.
Intr-un final ajungem, datorita teoriei, dar mai ales experientei, sa ne dam seama ce ni s-ar potrivi mai bine. Incepem sa recunoastem alimentele la care reactionam pozitiv, dar si pe cele care ne dauneaza intr-un fel sau altul, fara a fi insa pe lista neagra a alimentelor interzise.
Pe acelasi principiu, o multime de medici si cercetatori au incercat sa afle de ce anumite diete functioneaza foarte bine la anumiti oameni, dar esueaza in cazul altora.
Un cercetator pasionat de unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii (in fond, am ajuns in spatiu, dar nu am gasit un leac pentru obezitate), este doctorul Peter D’Adamo. Aplaudat sau hulit, teoria pe care a dezvoltat-o l-a adus in lumina reflectoarelor si in atentia publica.
Teoria celor patru grupe sanguine
Totul a inceput odata cu publicarea cartii Eat Right 4 Your Type, care incearca sa ofere solutii nu numai pentru problema pierderii in greutate, cat si pentru una mai larga ca acceptiune: pastrarea starii de sanatate pentru cat mai mult timp.
De ce ne simțim mai grei după ce consumăm anumite alimente și de ce sunt digerate mai greu decât altele? De ce ne îngrășăm chiar dacă avem grijă de dieta noastră și de ce dezvoltăm probleme la stomac din niciun motiv aparent? Există multe răspunsuri la aceste întrebări – unele persoane dau vina numai pe gene, altele pe stilul de viață nesănătos. Câteodată oamenii apelează de diete îndoielnice pentru a-și gestiona sănătatea și greutatea, dar acestea sunt cel mult ineficiente și mai rău, dăunează corpului. Totuși, din ce în ce mai multe persoane își bazează dieta pe alimente care sunt recomandate special pentru grupa lor de sânge. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre această dietă sensibilă și gestionabilă a stilului de viață.
Cum a fost dezvoltată dieta grupelor de sânge?
Doctorul P. Adam a fost primul care a observat o corelație între grupele specifice de sânge și tendința de a dezvolta anumite boli. Pe baza observațiilor, experimentelor și intuiției sale, doctorul a concluzionat că vulnerabilitatea în fața bolii depinde deseori atât de grupa sanguină cât și de alimentele pe care le consumăm. Ceea ce se potrivește pentru o persoană cu o grupă de sânge este posibil să nu i se potrivească unei persoane cu o altă grupă de sânge. La stabilirea grupei de sânge a pacienților săi, doctorul le-a recomandat să-și schimbe dieta.
Când a observat îmbunătățirea sănătății pacienților săi după ce le-a schimbat dieta, doctorul a creat o listă cu alimente care păreau că se potrivesc cel mai bine fiecărei grupe de sânge. În prezent, dietele pe bază de grupe de sânge rămân foarte apreciate și mulți susțin că dieta pe bază de grupe de sânge le-a schimbat complet calitatea vieții.
Conform teoriei Dr. Adam, grupa de sange determina modul in care corpul nostru metabolizeaza hrana. Un rol foarte important in aceasta teorie este jucat de lectine, proteine prezente in produsele alimentare care au proprietatea de a aglutina si implicit, de a aduce modificari in sange. Acesta, la randul lui contine un anumit tip de antigene, care reactioneaza cu lectinele incompatibile, ducand la aglutinarea celulelor si la instalarea anumitor afectiuni.
Ramanand in aceeasi zona, se pare ca aciditatea stomacului si enzimele digestive se afla intr-o legatura directa cu grupa sanguina. In consecinta, daca am urma o dieta specifica grupei noastre sanguine, corpul va digera mai bine hrana si va absorbi mai eficient nutrientii din mancare. Pe langa faptul ca „rotitele” se vor invarti mai bine, avem si avantajul de a putea scadea in greutate si de a ne mentine, ulterior.
Grupa O – Vanatorul (carnivorul)
Aceasta grupa de sange este prima identificata si se pare ca verii nostrii indepartati o impartaseau. Dr.Adam crede ca grupa O este grupa sanguina originara si a aparut in urma cu 30 000 de ani. Pentru ca stramosii celor cu grupa O erau vanatori si consumau preponderent carne, dieta celei mai raspandite grupe sanguine se bazeaza in mod special pe proteine.
Prin urmare, proteinele sunt, cu mici exceptii, pe lista buna. La polul opus se afla carbohidratiii si produsele lactate. Dintre carbohidrati, trebuie ocolit cu perseverenta graul, din cauza glutenului pe care il contine. Acesta influenteaza activitatea insulinei, prin urmare scade eficienta metabolismului.
Persoanele cu această grupă de sânge au o aciditate stomacală ridicată și de aceea nu au probleme la digerarea cărnii. Totuși, trebuie să fie foarte atenți la consumul de fructe acide, precum citricele, sucul de fructe și căpșunile, care vor crește mai mult aciditatea stomacului. În plus, persoanele cu grupa de sânge O ar trebui să evite zahărul sub orice formă pentru a evita iritarea mucoasei stomacale. Bineînțeles, aceasta nu înseamnă că persoanele cu grupa O ar trebui să consume numai carne. Legumele verzi și cu frunze sunt foarte potrivite pentru ele.
Persoanele cu grupa de sânge O ar trebui să evite complet ceaiul negru și cafeaua dar pot utiliza înlocuitori precum ceaiul verde sau alte băuturi pe bază de ierburi. Consumul moderat de bere este de asemenea acceptabil.
In cazul in care urmezi o cura de slabire, poti incerca sa renunti temporar la orice fel de carbohidrati, insa pe termen lung autorul nu recomanda excluderea anumitor alimente, ci doar limitarea lor.
Inlocuitorii ceva mai inofensivi ai graului in cazul celor cu grupa O este orzul sau secara. O alta indicatie speciala este incurajarea consumului de vitamina K, importanta pentru aceasta grupa deoarece sangele se coaguleaza mai greu, iar vitamina K intareste factorul de coagulare.
Pentru ca aciditatea stomacului este foarte mare, este recomandat consumul fructelor mai putin acide, din categoria prunelor, strugurilor, coacazelor sau curmalelor. Nu este recomandat consumul de cafeina, portocale sau alcool.
O silueta armonioasa poate fi intretinuta cu ajutorul exercitiilor fizice. Consumul dedicat de proteine permite o modelare musculara destul de rapida, mai ales ca cei cu grupa O sunt rezistenti la efort fizic sustinut.
Grupa A – Cultivatorul (vegetarianul)
Urmatoarea aparuta pe „ecrane” este grupa A, o rezultanta a evolutiei. Dupa vanatoare, oamenii si-au creat instrumente si au inceput sa cultive pamantul, diversificandu-si dieta.
Noua alimentatie a dus la aparitia unei noi grupe de sange, modificare care a avut loc cu aproximativ 20 000 de ani in urma. Pentru „carnivorii” care au grupa A, vestile sunt cu nu se poate mai rele. Practic, sistemul lor digestiv si aciditatea slaba a sucului gastric nu le permite sa consume prea multa carne, mai ales daca vorbim de carne rosie.
Conform lui Dr.Adam, persoanele cu grupa A se pot mentine in forma pentru mult timp cu o dieta vegetariana, bazata in mod special pe consumul de fructe, legume, cereale, la care se adauga un consum moderat de produse lactate.
Pentru persoanele cu această grupă de sânge cea mai bună şi sănătoasă opţiune este alimentaţia vegetariană, deoarece produsele din carne tind să se acumuleze în corp, determinând ca persoana să se simtă letargică şi supraponderală. Grupa de sânge A ar trebui să utilizeze legumele drept alimente de bază, deoarece pot din acestea mânca atât cât doresc.
„De asemenea, se recomandă să limiteze consumul de suc de fructe…”Persoanele cu grupa de sânge A vor beneficia de pe urma cepei și a usturoiului, care ajută la întărirea sistemului lor imunitar vulnerabil. De asemenea, se recomandă să limiteze consumul de suc de fructe și zaharuri rafinate. Spre deosebire de grupa de sânge O, grupa de sânge A are toleranță mare la cafea și apă minerală slab carbonatată.
Pentru a inlocui proteinele din carne, este incurajat consumul de soia. Cei care vor urma aceasta dieta personalizata se vor simti mai bine dupa un timp de la renuntarea la carne, datorita eliminarii toxinelor din organism.
Fructele si legumele trebuie consumate proaspete, insa exista si cateva restrictii la acest capitol: cartofii dulci, rosiile sau varza. Nici lactatele nu sunt foaret agreate, insa sunt recomandate spre consum moderat cele fermentate de genul iaurtului sau kefirului. In orice caz, lactatele degresate sunt preferabile celor grase.
In privinta exercitiilor sportive, cele mai potrivite sunt cele de meditatie, relaxare, linistire. Yoga este o optiune foarte buna in acest sens.
Grupa B – Nomadul (omnivorul)
Aparuta in urma cu 10 000 de ani, grupa B este considerata de Dr.Adam ca fiind cea mai echilibrata dintre toate, deoarece permite purtatorului ei o dieta echilibrata si diversificata. Este asociata cu un sistem imunitar rezistent si cu un sistem digestiv flexibil.
Acestia pot consuma fara griji cate putin din fiecare: carne, lactate, dar si cereale, fructe si legume.
Invidiate pentru norocul lor, persoanele care au grupa sanguina B sunt libere sa faca mix & match-uri alimentare fara sa sufere prea mult. Desigur, nu ma refer la excese, insa se pot bucura fara prea multe griji de alimente apartinand tuturor grupelor alimentare.
Grupa B este singura care incurajeaza fara restrictii consumul produselor lactate.
Persoanele cu grupa de sânge B au un sistem imunitar puternic și pot mânca orice. Persoanele cu grupa de sânge B digeră carne, pește, produse lactate, fructe și legume cu ușurință.
Roșiile, porumbul și măslinele trebuie totuși limitate, dar fructele pot fi consumate fără nicio restricție. Același lucru este valabil și pentru sucurile de legume sau fructe, deoarece sunt benefice pentru această grupă de sânge. Alimentele condimentate – în special ardeii iuți – nu li se potrivesc acestor indivizi. Dacă au poftă de ceva picant, ar trebui să consume ghimbir sau chilli în mâncare. Zaharurile rafinate (cu excepția ciocolatei) ar trebui consumate cu moderație. Singurele băuturi recomandate pentru persoanele cu grupa de sânge B sunt apa și diverse ceaiuri din ierburi. La ocazii speciale o cană cu bere, un pahar cu vin, o ceașcă cu ceai negru sau cafeaua nu vor dăuna.
Cei care au aceasta grupa se pot rasfata cu carne slaba, peste, vanat, legume, oua si produse lactate. O mentiune interesanta: carnea de pui este pe lista de alimente interzise din cauza unei lectine buclucase care favorizeaza accidentele vasculare cerebrale si slabeste sistemul imunitar.
Tot din lista alimentelor interzise: porumbul, graul, alunele, susanul, semintele de floarea soarelui, rosiile.
In ceea ce priveste exercitiile fizice, se pastreaza linia inceputa de alimentatie. Calea de mijloc este cea mai buna pentru cei cu grupa B, prin urmare exercitiile trebuie sa fie moderate ca intensitate si durata si trebuie sa lucreze atat mintea, cat si trupul. Un exemplu foarte bun sunt artele martiale.
Grupa AB – Enigma (echilibrul precar)
Este cea mai recenta grupa principala de sange, aparuta cel mai probabil in urma cu doar 1 000 de ani. Ca si nevoi nutritionale, grupa AB preia cate ceva de la A si de la B, fara a fi neaparat un mijloc intre cele doua.
Poate din cauza ca aparitia sa este inca recenta, iar stabilizarea nu este completa, cei care au grupa AB – destul de rara – nu se pot lauda cu sisteme imunitare puternice.
Pentru ca imprumuta trasaturi de la cele doua grupe de mai sus, se intampla ca in anumite cazuri „informatia” sa se bata cap in cap. Este cazul consumului de carne, pentru ca aciditatea stomacului este scazuta (mostenire de la grupa A), insa in acelasi timp, stomacul este programat sa consume carne (mostenire de la grupa B). Solutia este moderatia, in aceasta privinta.
Printre alimentele benefice se numara: produsele din soia, fructele de mare, pestele oceanic, iaurt, kefir, legumele si fructele proaspete.
Trebuie evitata cafeina si alcoolul, iar nucile, semintele si carnea vor fi consumate moderat.
Exercitiile fizice vor fi slabe ca intensitate, orientate mai degraba catre partea de meditatie si de linistire a spiritului. Ca si in cazul grupei A, yoga este o alternativa buna.
Grupa de sânge AB poate consuma diverse alimente. Carnea li se potrivește, deși un sistem digestiv sensibil înseamnă că trebuie să consume carnea cu moderație și fără grăsime. Totuși, carnea de pui nu se potrivește acestei grupe de sânge deloc, deci este mai bine să se consume pește în loc. Ouăle și produsele lactate sunt o idee minunată pentru micul dejun, deși iaurtul ar trebui evitat.
Roșiile, fructele de mare, vânatul și porcul sunt interzise complet. Recomandările pentru grupa de sânge AB sunt aceleași ca pentru grupa de sânge O. De asemenea, usturoiul este important pentru această grupă de sânge deoarece întărește sistemul imunitar. În final, grupa de sânge AB poate consuma cafea și ceai verde ocazional, iar la ocazii speciale se pot bucura de un pahar cu vin roșu.
Dietele pe bază de grupe de sânge ajută la întărirea sistemului imunitar și la echilibrarea alimentației, facilitând reglarea greutății. Comparativ cu multe alte diete, această dietă nu are niciun dezavantaj aparent, datorită echilibrării sale și gamei largi de alimente permise pentru fiecare grupă de sânge.