Peștele gras, uleiul de măsline, legumele sau roșiile reprezintă câteva dintre alimentele care pot întârzia apariția acestui tip de tumoră.
Membrii Societății de Brahiterapie Prostatică susțin că printre numeroasele beneficii ale dietei mediteraneene se numără și prevenirea cancerului de prostată. În cazul apariției bolii, acest tip de alimentație scade viteza dezvoltării celulelor canceroase cu 30%.
Reprezentanții organizației recomandă consumul regulat de alimente ce conțin grăsimi nesaturate și fibre, acestea din urmă acționând asupra nivelului de testosteron, hormon masculin produs de testicule și de glandele suprarenale. Astfel, este indicat consumul de pește gras și de ulei de măsline, precum și de diverse fructe, verdețuri, legume, cereale și fructe uscate, mai ales nuci.
Vitamina E este un alt aliat important în prevenirea cancerului prostatic. Pe lângă faptul că are proprietăți antioxidante, inhibă dezvoltarea tumorilor și se combină cu seleniul. Roșiile sunt bogate în vitamina E și conțin de asemenea și licopen care, consumat în stare naturală, reduce patologiile canceroase și cardiovasculare.
Importanța controalelor periodice
Dieta sănătoasă și echilibrată nu este însă de ajuns. Pentru depistarea timpurie a cancerului de prostată, bărbații trebuie să acorde atenție și unui alt aspect. Este vorba de controalele urologice anuale, mai ales începând cu vârsta de 50 de ani (45 de ani dacă există antecedente în familie) când există cel mai mare risc de dezvoltare a acestui tip de tumoră.
Trebuie să menționăm că atunci când tumora este depisată la timp, probabilitatea de vindecare crește cu un procent cuprins între 85 și 90 la sută. De asemenea, în acest caz este posibilă folosirea de tratamente mai puțin agresive pentru pacient. Este cazul brahiterapiei prostatice, o tehnică prin care sunt implantate semințe radioactive de Iod – 125 direct în interiorul prostatei. Astfel se evită iradierea organelor adiacente sănătoase (rect și vezică) și se minimalizează efectele secundare.
Brahiterapia prostatică se poate realiza atunci când tumora se află fie în fază inițială, fie în stadii intermediare, și are, pe o perioadă de cinci ani, un procentaj de vindecare între 84 și 95 %, în funcție de grupa de risc de îmbolnăvire. De asemenea, s-a demostrat că această tehnică este mai eficientă pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților, în comparație cu alte proceduri, cum ar fi radioterapia și prostatectomia, întrucât reduce în mare măsură efectele secundare obișnuite, cum ar fi impotența și incontinența urinară.