Frunzele verzi de urzică au o valoare nutritivă excelentă. Bogate în minerale (fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu) și vitamine (A, B, C, E, K), ele suprimă pofta de mâncare, motiv pentru care sunt ideale în curele de slăbire.
Au indicele glicemic mic
Pentru că mențin nivelul zahărului din sânge, consumul regulat de urzici îți conferă energia de care ai nevoie pentru a-ți duce la îndeplinire toate treburile de peste zi. O cană de urzici opărite conține doar 37 de calorii și 0,1 g de grăsime, așa că nu e de mirare că sunt recomandate persoanelor care vor să slăbească. Pe lângă asta, rădăcina de urzici are în compoziție compuși steroidici, polizaharide și un grup de fitoestrogeni numiți lignani. O combinație de histamină, serotonină și colină, care se găsește pe perișorii de pe frunze și tulpini, este responsabilă de proprietățile iritante ale plantei atunci când este culeasă fără protecție.
La ce e bun ceaiul de urzici
Nu este bun doar în dietă, ci este și un excelent detoxificant pentru organism. Consumat de două pe zi, ceaiul curăță organismul de toxine și stimulează digestia. Încearcă să-l bei neîndulcit și nu depăși doza recomandată de specialiști. Altfel, consumat în exces, poate scădea tensiunea arterială.
Pentru că urzicile abundă în potasiu, nu te vei mai confrunta cu retenția de apă și așa îți vei tonifia corpul fără să depui efort. Alte beneficii includ: picioarele tale vor fi mai ferme, vei avea abdomenul mai plat și colăceii de pe abdomen se vor micșora.
Ce presupune cura cu urzici
Spre deosebire de dietele clasice, care presupun urmarea unui regim alimentar riguros, cura cu urzici se bazează pe consumul în fiecare zi al unui preparat pe bază de urzici. Poți opta pentru supă de urzici, ceai de urzici, piure de urzici. Dacă vrei, le poți include în omlete sau tarte de legume.
Sucul de urzica se obtine astfel: intr-un mixer electric se pune o mana de frunze de urzica taiate nu foarte marunt, dupa care se adauga trei sferturi de pahar de apa. Se mixeaza vreme de 2-3 minute, apoi se lasa sa mai stea vreme de un sfert de ora, dupa care se filtreaza prin strecuratoarea pentru ceai sau prin tifon.
Se obtine aproximativ un pahar de suc, cu o culoare verde intensa, care va fi baut int-o singura doza, dimineata pe stomacul gol. Petru curele de curatatre a sangelui mai puternice, se beau 2 pahare de suc de urzica pe zi: dimineata si seara.