O cura de struguri detoxifiaza organismul si iţi intinereste spiritul.Strugurii detoxifiază organismul. Această proprietate a lor a fost descoperită incă din 1925 si, de atunci, fiecare cercetare scoate la iveală noi si noi proprietăţi curative. Strugurele este un fruct impresionant pentru efectele sale multiple asupra sănătăţii si datorită conţinutului ridicat de antioxidanti.
Radicalii liberi sunt molecule foarte active, care sunt produse in mod natural de organismul uman si a căror „producţie” creste din cauza expunerii prelungite la soare, a poluării sau fumului de ţigară. Radicalii liberi „oxidează” celelalte molecule, ceea ce este asociat cu apariţia imbolnăvirilor, cum ar fi maladiile cardiovasculare, unele tipuri de cancer si alte boli asociate imbătrânirii. Organismul uman posedă un sistem de apărare internă impotriva acestor raducali liberi care poate fi ajutat de consumul unor alimente care conţin antioxidanţi, unul dintre acestea fiind strugurele. Acestia sunt un aliment nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant. În plus, stimulează funcţiile ficatului, au proprietăţi laxative, au acţiune diuretică si depurativă si intineresc epiderma.
Indicaţii
• intăresc sistemul imunitar
• favorizează un randament mai bun fizic si intelectual
• facilitează dezintoxicarea organismului
• cresc diureza
• sunt indicaţi persoanelor aflate in convalescenţă si celor care suferă de astenie
• perioade de surmenaj
• anemie simplă
• constipaţie si tulburări hepatice si veziculare
• reumatism cronic, gută si obezitate
• litiaze biliare
• afecţiuni ale pielii
• sucul aplicat pe faţă previne apariţia ridurilor
Sănătatea cardiovasculară – mai multe studii au arătat că la om consumul de suc de struguri are rolul de a preveni maladiile cardiovasculare – elasticizează vasele de sânge, ajutându-le să se dilate si contracte fără ca acest lucru să prezinte un pericol, si creste capacitatea antioxidantă a sângelui. Se recomandă un consum de 4-10 ml de suc de struguri pe kilogram corp, adică pentru o persoană de 80 de kg intre 320 si 800 ml pe zi. Unele studii atestă faptul că sucul de struguri combate colesterolul rău (LDL).
Revitalizant – cura de struguri ajută digestia, reglează funcţiile hepatice, ameliorează pofta de mâncare, combate constipaţia. În ceea ce priveste efectele curei de dezintoxicare, specialistii avertizează că, la inceput, toxinele care au rămas mult timp in organism si care acum incep să se elimine pot produce efecte nu tocmai plăcute, cum ar fi acnee, dureri de cap, senzaţie de infundare a urechilor si nasului si lăcrimare a ochilor. Toate acestea insă dispar in câteva zile.
Reducerea riscului de cancer la sân – studiile efectuate atestă faptul că sucul de struguri protejează, dar si impiedică multiplicarea celulelor canceroase din glandele mamare. De asemenea, s-a descoperit că strugurii rosii previn cancerul la colon si leucemia.
Cura de struguri negri
Pentru reusita curei cu struguri trebuie să fie indeplinite câteva condiţii privind alegerea strugurilor, pregătirea pentru cură, modul in care se consumă si cantitatea necesară pe durata unei zile.
Cantitatea este de până la 1 kg pe zi, când cura are loc fără reducerea dietei de bază sau 3 kg, când strugurii reprezintă singura hrană zilnică. În primul caz, durata curei poate fi de circa trei săptămâni, iar in al doilea de maximum două săptămâni. Pentru cură trebuie folosiţi struguri copţi, sanătosi.
Începutul curei se face cu cantităţi mici – in prima si a doua zi se consumă 300, respectiv 500 grame struguri negri. În zilele următoare, doza se măreste treptat până ce se ajunge la cantitatea de 1 sau 3 kg, după care se rămâne la această cantitate una sau trei săptămâni. Cu câteva zile inainte de terminarea curei se revine treptat la regimul normal de alimentare.