Castravetele este o legumă sanatoase,uşoară şi foarte gustoasă, care se potriveşte perfect în curele de slăbire, deoarece conţine foarte multă apă şi numai 13 calorii la 100 de grame.
În plus, castravetele este depurativ şi un excelent diuretic şi este foarte bogat în fibre, fiind util în eliminarea surplusului de grăsimi. Conţine cantităţi importante de minerale, mai ales oligoelemente, necesare oricărui organism. Dintre acestea, cel mai mare conţinut este de fosfor, 23 mg/100 grame şi calciu, 19 mg/100 grame. Castraveţii mai conţin şi fier, magneziu şi potasiu, dar şi vitaminele A, B, C, E şi PP.
Două kilograme în două zile
Pe perioada acestei diete nu vei avea senzaţia de foame, deoarece în afară de castraveţi vei avea voiesă mănânci şi altceva. Vei slăbi rapid şi sigur două kilograme, iar dacă doreşti să slăbeşti mai mult vei putea repeta dieta. În funcţie de gusturile tale culinare, poţi alege una dintre cele două variante ale dietei cu castraveţi.
Varianta I
Ziua 1
Micul dejun: o felie de pâine cu seminţe unsă cu o linguriţă de unt degresat şi o salată din 200 de grame de castravete cu verdeaţă
Gustare: un pahar de kefir degresat (125 ml), amestecat cu un castravete şi câteva picături de suc proaspăt de lămâie
Prânz: doi castraveţi umpluţi: se scobesc castraveţii şi se prepară umplutura formată din cremă de brânză şi smântână, amestecată cu ceapă tocată şi mărar. Se lasă pasta de brânză câteva minute la frigider şi apoi de umplu castraveţii.
Gustare: salată cu castraveţi proaspeţi cu verdeaţă în cantităţi nelimitate
Cină: cartofi gratinaţi: ai nevoie de 200 de grame de cartofi şi 200 de grame de legume, după preferinţă. Aceste ingrediente se fierb, apoi se amestecă cu puţină şuncă slabă de pui (două felii subţiri), puţin lapte şi condimente, în funcţie de gust. Pe deasupra se rade puţină brânză şi se coace la cuptor.
Ziua 2
Micul dejun: 100 de grame de fructe, la alegere, cu 30 de grame de muesli şi un pahar cu 150 de grame de iaurt degresat
Gustare: un măr
Prânz: file de vită cu castravete: 80 de grame de file de vită preparat la grătar, doi cartofi fierţi (de mărime medie) pătrunjel şi castravete
Gustare: un castravete
Cină: salată de cartofi cu castravete: se taie mărunt 200 de grame cartofi fierţi şi un castravete, apoi se amestecă. Deasupra se toarnă un sos obţinut din sucul proaspăt al unei lămâi, două linguri de lapte, ceapă verde mărunţită, muştar şi piper, după gust.
Varianta a II-a
Micul dejun: un pahar cu iaurt degresat (125 ml) şi o felie de pâine neagră sau graham
Gustare (după trei ore): o salată din 100 de grame de castraveţi, puţin mărar şi câteva picături de suc proaspăt de lămâie
Prânz: o salată: castraveţi, o roşie, varză tocată şi o lingură de brânză de vaci, în cantitate nelimitată
Gustare (ora 16.00): o salată din 80 de grame de castraveţi cu mărar şi suc de lămâie
Cină: o salată de varză (200 de grame) şi un ceai de mentă neîndulcit
Pe parcursul întregii zile se beau doi litri de apă plată
Castravetele, şi dietă şi tratament
Vitaminele şi mineralele din compoziţia castraveţilor fac ca această legumă să aibă beneficii importante asupra sănătăţii. Aşa că merită să le amintim, deoarece castravetele este vedeta acestei diete. Prin efectele sale diuretice, dar şi prin aportul de apă, vitamine şi minerale, castravetele îţi curăţă rinichii de toxine, ajută la eliminarea calculilor biliari şi ameliorează durerea de articulaţii.
Un alt beneficiu al consumului de castraveţi este acela de reglare a tensiunii arteriale. Datorită conţinutului ridicat de potasiu, castraveţii au un rol important în reglarea tensiunii arteriale, mai ales când aceasta oscilează şi are valori ridicate. Şi, nu în ultimul rând, consumul de castraveţi stimulează funcţiile ficatului. Aceştia conţin o enzimă denumită erepsină, care stimulează ficatul să digere proteinele şi să elimine toxinele din sânge. Absorbţia vitaminelor şi mineralelor în organism este foarte bună, deoarece castravetele este consumat în stare crudă.
Dieta nu este indicată persoanelor care suferă de ulcer şi celor a căror digestie nu se împacă foarte bine cu castraveţii.
În cazuri rare, castraveţii provoacă indigestie, dureri abdominale sau stare de greaţă. Aceste simptome pot dispărea dacă se îndepărtează seminţele înainte de a fi consumat.