Dieta Copenhaga, cunoscută şi sub denumirea de dieta Royal Danish Hospital, este bazată pe reguli şi restricţii deosebit de riguroase, mulţumită cărora nu pierdeţi doar kilogramele nedorite, dar vă îmbunătăţiţi şi metabolismul şi scăpaţi de celulită.
Cum funcţionează dieta Copenhaga?
În timpul dietei Copenhaga, greutatea scade relativ repede datorită unei descreşteri importante a cantităţii de grăsimi şi carbohidraţi consumate şi a aportului zilnic de calorii relativ scăzut (600 kcal). Această dietă elimină fructele, cartofii, zahărul, pastele şi produsele pe bază de cereale din meniul zilnic şi recomandă un consum moderat de ouă, carne, salată verde, peşte şi cafea. Dacă dieta Copenhaga este urmată aşa cum trebuie, este posibil să pierdeţi între 5 şi 13 kilograme în 13 zile. Este important în mod special pentru femeile care ar vrea să-şi reducă dimensiunea corpului.
Nu trebuie să vă lăsaţi dus în eroare de denumire: deşi dieta Copenhaga este numită uneori dieta Royal Danish Hospital, nu există dovezi în privinţa originilor ei daneze. Potrivit medicilor, nu este una dintre cele mai sănătoase diete, iar eliminarea unor anumite produse din consumul zilnic cu siguranţă nu se poate numi nutriţie echilibrată.
Avantajele şi dezavantajele dietei Copenhaga
Toate dietele sărace în calorii au propriile lor dezavantaje. Principalul dezavantaj al acestor diete este faptul că organismul nu primeşte toate substanţele nutritive necesare. În plus, chinurile produse de foame, pentru care este recomandat să se bea apă şi diverse ceaiuri, duc la o capacitate scăzută de concentrare. Din acest motiv este foarte dificil şi, de fapt, nerecomandat ca dieta să fie urmată de persoane care depun muncă intelectuală sau fizică. În plus, dieta Copenhaga (toate dietele, de fapt) nu este recomandată pentru cei care sunt bolnavi sau şi-au revenit recent în urma unei boli, deoarece slăbeşte sistemul imunitar şi sporeşte probabilitatea de recădere în boală. De asemenea, dietele sărace în calorii pot provoca boli de rinichi şi de intestine.
Pe de altă parte, în ciuda tuturor dezavantajelor mai sus menţionate, recenziile dietei Copenhaga sunt excelente datorită rezultatelor ei vizibile. În plus, greutatea pierdută nu revine, aşa că nu există efectul „yo-yo”. Un alt avantaj îl constituie faptul că dieta creşte puternic rata metabolismului, iar grăsimea pierdută nu mai revine timp de doi ani. Prin urmare, rezultatele sunt şi mai măgulitoare după repetarea dietei ceva mai târziu. Cel mai important lucru pentru femei este că dieta reduce depunerile de celulită.
Reguli de urmat
1. Dieta durează numai 13 zile.
2. Ar trebui să mâncaţi numai de trei ori pe zi, întotdeauna la aceeaşi oră; micul dejun este recomandat să fie luat înainte de 9.00, prânzul între ora 12.00 şi 14.00, iar cina între 17.00 şi 18.00.
3. Este crucial să mâncaţi numai produsele listate în meniu şi să nu le înlocuiţi în nici un fel.
4. Consumaţi cel puţin 2 litri de apă zilnic.
5. Nu folosiţi sare sau orice alt condiment.
6. Nu consumaţi alcool, dulciuri sau orice alte gustări.
7. Alimentele prăjite sunt strict interzise.
8. Dacă faceţi o greşeală după 6 zile de dietă, este necesar să încheiaţi dieta; o puteţi începe din nou, dar nu mai curând de trei luni de la încheierea ei. Altfel nu veţi obţine cel mai bun rezultat.
9. Este posibil să schimbaţi ordinea prânzului şi a cinei, dar nu puteţi schimba ordinea zilelor.
10. Este recomandat să luaţi vitamine şi minerale pentru a împiedica deficienţa de substanţe nutritive.
11. Dacă aţi încheiat dieta cu succes, o puteţi repeta după 2 ani.
12. După încheierea dietei, aportul de calorii ar trebui mărit treptat pentru a evita şocul caloric şi creşterea nedorită în greutate.
Meniul dietei Copenhaga
Ziua 1
Micul dejun: o ceaşcă de cafea cu o linguriţă de zahăr.
Prânzul: 2 ouă fierte tari, 400 g spanac fiert şi o roşie.
Cina: 200g de carne de vită şi 150 g de salată verde cu suc de lămâie şi ulei de măsline.
Ziua 2
Micul dejun: o ceaşcă de cafea cu o linguriţă de zahăr.
Prânzul: 250 g de şuncă şi un pahar de iaurt.
Cina: 200g de carne de vită şi 150 g de salată verde cu suc de lămâie şi ulei de măsline.
Ziua 3
Micul dejun: o ceaşcă de cafea cu o linguriţă de zahăr şi o bucată de pâine albă prăjită.
Prânzul: 2 ouă fierte tari, 100 g şuncă slabă şi 150 g de salată verde.
Cina: o roşie, ţelină fiartă şi un fruct (opţiuni: măr, portocală sau pară).
Ziua 4
Micul dejun: o ceaşcă de cafea cu o linguriţă de zahăr şi o bucată de pâine albă prăjită.
Prânzul: un pahar de iaurt natural şi 200 ml suc de portocale.
Cina: un ou fiert tare, un morcov ras, 250 g de brânză (preferabil olandeză).
Ziua 5
Micul dejun: un morcov ras.
Prânzul: 200 g peşte fiert şi o lingură de unt şi suc de lămâie.
Cina: 250 g de carne de vită cu piure de ţelină.
Ziua 6
Micul dejun: o ceaşcă de cafea cu o linguriţă de zahăr şi o bucată de pâine albă prăjită.
Prânzul: 2 ouă fierte tari şi un morcov ras.
Cina: 300 g pui şi 150 g de salată verde cu suc de lămâie şi ulei de măsline.
Ziua 7
Mic dejun: o ceașcă cu ceai fără zahăr
Prânz: apă
Cină: 200g carne de miel și un măr
Ziua 8
Mic dejun: o ceașcă cu cafea și o linguriță cu zahăr
Prânz: 2 ouă fierte tari, 400g de spanac fiert și o roșie
Cină: 200g carne de vită, 150g salată verde cu suc de lămâie și ulei de măsline
Ziua 9
Mic dejun: o ceașcă cu cafea și o linguriță cu zahăr
Prânz: 250g jambon și un pahar de iaurt natural
Cină: 250g carne de vită, 150g salată verde cu suc de lămâie și ulei de măsline
Ziua 10
Mic dejun: o ceașcă cu cafea și o linguriță cu zahăr și o felie de pâine toast
Prânz: 2 ouă fierte tari, 100 g jambon slab și salată verde
Cină: 1 roșie, țelină fiartă și un fruct (măr, portocală sau pară)
Ziua 11
Mic dejun: o ceașcă cu cafea și o linguriță cu zahăr și o felie de pâine toast
Prânz: un pahar cu iaurt și 200 ml duc de portocale
Cină: 1 ou fiert tare, 1 morcov răzuit și 250 de grame de brânză (preferabil olandeză, Edam)
Ziua 12
Mic dejun: 1 morcov răzuit
Prânz: 200g pește fiert, cu o lingură de unt și suc de lămâie
Cină: 250g carne de vită macră și piure de țelină
Ziua 13
Mic dejun: o ceașcă cu cafea, o linguriță cu zahăr și o felie de pâine toast
Prânz: 2 ouă fierte tari și un morcov răzuit
Cină: nimic