De cele mai multe ori respectam intocmai un tratament prescris de medici, vazand in medicamente salvarea de la orice afectiune, solutia cea mai simpla de a depasi fel de fel de probleme de sanatate sau dezechilibre in functionarea organismului.
Numai ca, paradoxal, adeseori incercand sa inlaturi cauza unei boli sau sa combati manifestarile nedorite pricinuite de ea, sfarsesti prin a produce noi dezechilibre.
De cate ori ai luat Paracetamol in ultimul an?
Ati insotit macar odata aparent inofensivul comprimat alb cu un supliment hepato-protector?
In cazul foarte probabil in care nu ati facut-o, aflati ca acetaminofenul, substanta activa din medicamente precum Paracetamol sau Tylenol, este cel mai important factor care determina insuficienta hepatica.
Mai mult, anual se produc aproximativ 450 de decese din cauza problemelor hepatice cauzate de administrarea de Paracetamol.
Iata genul de informatie transanta pe care o puteti citi in cartea de fata, autoarea oferind date concrete si remedii naturale impotriva oricaror efecte adverse care insotesc tratamentul medicamentos.
Din pacate, cei mai multi medici nu iau in calcul serios efectele negative pe care le produc substantele pe care le prescriu.
O privire de ansamblu lipseste, dupa cum lipseste uneori si comunicarea intre medici de diferite specializari, circumstante din cauza carora cel care are de suferit in cele din urma este tot pacientul.
Ghidul suplimentelor nutritive utile in tratamentul medicamentos – dr. Hyla Cass este astfel un pretios material, excelent structurat, din care oricine poate afla ce riscuri il pandesc atunci cand i se prescrie o anumita medicatie, si cum isi poate pazi sanatatea, evitand privarea organismului de diferiti nutrienti.
Ce ar trebui sa stim despre medicamente si despre modul in care produc deficite nutritionale?
IN VREMURILE NOASTRE, EXISTA pentru majoritatea afectiunilor MEDICAMENTE si proceduri foarte avansate, dar nu a fost intotdeauna asa. Sa dam timpul inapoi pentru a vedea exact modul in care s-au dezvoltat medicamentele moderne.
Putina istorie …
Desi nu se cunoaste momentul exact in care oamenii au inceput sa foloseasca plantele in scopul vindecarii, stim ca numeroase animale din salbaticie folosesc instinctiv plantele pentru propria vindecare. Oamenii primitivi le-au urmat exemplul.
De-a lungul timpului, „vindecatorii“ comunitatilor umane s-au folosit de darurile naturii in eforturile lor de a mentine viata si de a usura suferinta.
De-a lungul secolelor, observatia atenta, curiozitatea si nevoia de a studia lumea au dat nastere unei game largi de tratamente medicale naturale. S-a dovedit ca multe dintre medicamentele moderne provin din cele traditionale, obtinute din plante:
• Medicina chineza si cea greaca foloseau radacina plantei Rauwolfia serpentina, care contine o substanta tranchilizanta numita rezerpina, folosita in prezent la producerea unor medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.
• Frunzele plantelor din familia Digitalis purpurea (degetelul rosu), recomandate odinioara pentru tratamentul insuficientei cardiace, sunt sursa unui medicament cardiac modern.
• Senna, un ingredient obisnuit al laxativelor moderne, poate fi gasit in insemnarile antice din Orientul Mijlociu, in care este indicat ca tratament pentru constipatie.
• Scoarta de salcie, predecesoarea aspirinei moderne, era de asemenea folosita in scop medicinal in Antichitate in Orientul Mijlociu.
Pe intreaga planeta, oriunde au trait oamenii, cunostintele legate de plantele cu proprietati vindecatoare s-au transmis din generatie in generatie si de la vindecator la ucenic, informatia fiind mereu perfectionata.
Aparitia produselor farmaceutice moderne
Numeroase medicamente vechi din plante au fost modificate chimic in laboratoarele companiilor farmaceutice in speranta crearii unor substante cu o actiune tintita, specifica, atunci cand sunt administrate ca medicamente.
- In acest mod apare si posibilitatea de patentare, astfel incat produsul sa devina profitabil.
Inventia-cheie care a permis stiintei sa inchida aceasta bucla a fost microscopul, care a fost inventat in secolul al XIX-lea.
Cu aceasta unealta, oamenii de stiinta au putut observa activitatea celulelor individuale. Observatia a fost poarta catre crearea medicamentelor care pot influenta aspecte specifice ale functiilor celulare.
Oamenii de stiinta au observat ca receptorii specifici de la nivelul celulelor, vazuti pentru prima data la microscop, actioneaza ca zone de legare pentru „mesagerii chimici“ – inclusiv substantele chimice naturale, cum sunt hormonii, neurotransmitatorii, sau substantele chimice din plante si din alimente.
S-a descoperit ca si substantele chimice sintetice, cum sunt medicamentele, se leaga de acesti receptori.
Cand oricare dintre aceste substante chimice se ataseaza de un receptor celular, apasa un buton in celula, modificandu-i functia intr-un anumit mod.
Aceste descoperiri au generat o noua teorie despre sanatate si boala, asa cum au condus si la o noua cale de dezvoltare a medicamentelor.
Zilele experimentelor de tip „incercare si eroare“ au apus; cautarea plantelor medicinale in paduri pare de-a dreptul primitiva comparativ cu ceea ce i-a luat locul:
- oameni de stiinta in halate albe, aplecati deasupra microscoapelor, determinand efectul fiecarei substante chimice asupra celulelor si apoi introducand aceste substante in medicamente.
Chimistii farmacologi descopera noi cai de a modifica moleculele naturale pentru a le schimba modul de absorbtie in organism, sau modalitatea de actiune asupra celulelor individuale, determinandu-le sa aiba efect asupra anumitor receptori.
Era farmacologiei moderne a inceput
Astazi, substantele care par promitatoare in faza de testare de laborator sunt ulterior transformate in medicamente, care sunt testate apoi pe animale pentru siguranta si pe oameni pentru siguranta si eficacitate.
Dupa cheltuieli de cateva sute de milioane de dolari, medicamentul este gata pentru aprobarea sau respingerea FDA. ((FDA – Food and Drug Administration – organismul responsabil pentru aprobarea noilor medicamente in Statele Unite.))
Acest nou mod de a creea medicamente si de a le folosi impotriva bolilor a fost o distantare uriasa fata de traditiile medicale trecute si a devenit fundatia medicinei moderne alopate.
MEDICINA ALOPATA
Allo inseamna opus; path inseamna boala. Conform American Heritage Medical Dictionary, alopatia este „o metoda de tratamental unei boli cu remedii care produc efecte opuse fata deacelea cauzate de boala in sine“.
De ce aceasta lectie de istorie? Ea este destinata sa va ajute sa intelegeti modul in care actioneaza aceste substante chimice cunoscute ca medicamente, recomandate cu sau fara reteta medicala, si modul in care acestea pot scadea capacitatea organismului de a absorbi, a asimila si a utiliza nutrientii din alimentatie.
Caracterul specific al medicamentelor – o sabie cu doua taisuri
La zeci de ani de cand produsele farmaceutice au inceput sa fie produse prin tehnologii moderne, medicamentele tind sa devina din ce in ce mai specifice – fiind destinate sa influenteze o singura functie a organismului, cu efecte cat mai mici posibil asupra altor functii.
Medicamentele nu „corecteaza“ dezechilibre si nici nu stimuleaza un sistem al organismului care functioneaza deficitar pana la perfectiunea initiala.
Una din posibilele exceptii este situatia in care o persoana primeste hormoni pentru o deficienta hormonala.
Medicamentele nu sunt tratamente-minune; ele sunt instrumente brute, care trebuie utilizate cu grija, cu atentie fata de potentialul lor de a produce dezechilibre.
In mod real nu este posibil sa se tinteasca o singura reactie a organismului fara sa se dezechilibreze alte reactii.
Nu conteaza cat de specific este destinat sa fie un medicament, el va avea efecte care merg dincolo de aceasta actiune dorita.
Aceasta duce la efecte secundare, inclusiv acela de privare a organismului de nutrienti importanti.
Desi exista numeroase articole si carti legate de acest aspect (asa cum veti vedea enumerate mai jos), medicii nu primesc multe informatii despre nutritie, despre deficitele nutritive induse de medicamente si despre necesitatea prescrierii unor suplimente nutritive specifice pentru restabilirea functionarii sanatoase.
Informatia apare in jurnalele medicale, dar medicii sunt limitati in ceea ce priveste timpul pentru lectura, au putin timp pentru fiecare pacient si nu au aproape deloc instruire in nutritie in cadrul universitatii de medicina pe care o urmeaza.
Ca urmare, este putin probabil ca medicul dumneavoastra sa va informeze in vederea suplimentarii prescriptiei medicale pe care v-a recomandat-o.
Produsele farmaceutice de azi: sunt bune, dar nu perfecte
Inainte de jumatatea anilor ’90, consumatorii aveau incredere enorma in miracolele medicinei moderne.
Credeau ca majoritatea acelor miracole se puteau gasi in pilule, solutii, unguente si injectii produse de companiile de medicamente si puse la dispozitie de farmacii.
Colesterol crescut? Nu doriti sa rezistati doar cu legume si cu tarate de ovaz? Iata, luati aceasta pilula hipocolesterolemianta. Pirozis? Va doriti sa continuati sa mancati cartofi prajiti cu branza de trei ori pe saptamana? Incercati acest medicament antiacid pentru ameliorare instantanee! Sunteti chinuit de psoriazis? Iata, avem ceva ce elimina psoriazisul imediat, nicio problema. Va simtiti indispus? Incercati acest antidepresiv – este atat de sigur, incat ar trebui sa fie pus in apa de baut!
Sa ne-ntoarcem rapid la prezent. Companiile farmaceutice primesc numeroase evaluari negative in presa in ziua de azi.
Sunt acuzate ca pun profitul inaintea oamenilor si ca produc in masa medicamente care nu sunt chiar asa de sigure sau eficiente cum sugereaza reclamele adresate direct consumatorului.
Reclamele va incurajeaza sa „intrebati medicul sau farmacistul“ despre folosirea unui antidepresiv care sa va inveseleasca sau a unui sedativ care sa va ajute sa dormiti, fiind urmate de o lista de efecte secundare insirate la repezeala.
In cartea sa extrem de critica, The Truth About the Drug Companies: How They Deceive Us and What to Do about It (Random House, 2004), Marcia Angell, doctor in medicina, fost editor al prestigioasei reviste New England Journal of Medicine, descrie modul in care cercetarile sponsorizate de companiile farmaceutice si publicate in jurnalele medicale sunt de fapt distorsionate in favoarea acestora – si nu sunt orientate deloc in interesul consumatorului.
Structurarea atenta a cartii pe tipuri de afectiuni (de la artrita la boli cardiovasculare, si de la boli ale sistemului digestiv, la cancer) ajuta lectura si inlesneste efortul cititorilor de a afla exact ce precautii trebuie sa-si ia si care sunt suplimentele la care ar fi bine sa apeleze pentru ca sanatatea lor sa nu aiba de suferit.
Iata genul de informatie transanta pe care o puteti citi in cartea de fata, autoarea oferind date concrete si remedii naturale impotriva oricaror efecte adverse care insotesc tratamentul medicamentos.
Dr. HYLA CASS a studiat medicina la Universitatea din Toronto, dupa care s-a specializat ca medic psihiatru la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles.
Se numara printre cei mai cunoscuti practicanti ai medicinei integrative din Statele Unite. A predat la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Los Angeles, California.
In trecut, s-a aflat la conducerea organizatiei Nourish America si este membra a International Society for Orthomolecular Medicine si American College for Advancement in Medicine.
Pe langa aparitiile frecvente in media (atat pe micul ecran, cat si in publicatii reputate) Dr. Hyla Cass este autoarea a numeroase carti.
Printre acestea se numara: The Addicted Brain and How to Break Free, Natural Highs, 8 Weeks to Vibrant Health, User’s Guide to Ginkgo, User’s Guide to Vitamin C si User’s Guide to Herbal Remedies. ((site-ul oficial dr. Hyla Class – http://cassmd.com/ ))