Deficienta de vitamina D este tot mai des intalnita in zilele noastre si nu doar in perioada sezonului rece, toamna – iarna. Numita si Vitamina Soarelui, este una din cele mai importante vitamine de care organismul nostru are nevoie pe tot parcursul anului.
Organismul uman sintetizeaza cea mai mare parte a cantitatii de vitamina D prin expunere la lumina solara si o mica parte, din alimentatie. Dupa ce ne bronzam, productia de vitamina D din piele se opreste. Smogul reduce vitamina D produsa de razele soarelui.
Deoarece vitamina D nu poate fi stocata in organism, este important sa ne asiguram ca organismul nostru nu sufera de deficienta de vitamina D.
Alfred Fabian Hess a aratat ca lumina este egala cu vitamina D.
Sunt cateva categorii de persoane care au o nevoie mai mare de vitamina D:
- Persoanelor care-si petrec cea mai mare parte a zilei in interior, cum ar: lucreaza in spatii inchise, depozite, metrou si pasaje subterane, in schimburi.
- Persoane cu pielea mai inchisa la culoare.
- Persoane care poarta haine care le acopera tot corpul, cum sunt maicutele, preotii.
- Persoanelor care se lupta cu obezitatea, deoarece in cazul acestora consumul de vitamina D de catre organism este mai mare.
- Tuturor celor care doresc sa-si mentina sanatatea sistemului imunitar, deorarece vitamina D contribuie la functionarea normala a acestuia.
- Persoanelor care tin la sanatatea oaselor si dintilor, deoarece vitamina D ajuta la mentinerea sanatatii acestora.
- Femeilor insarcinate, pentru dezvoltarea normala a sistemului osos al embrionului si protectia sistemului osos al mamei. De asemenea, se recomandă de-a lungul perioadei de alaptare, pentru a menţine un nivel normal al vitaminelor.
- Vegetarienilor.
- Persoanelor care sufera de alergii solare.
Vitamina D3 lichida este convertita si absorbita mult mai eficient de catre organism
Deficienta de vitamina D in randul populatiei
Conform estimarilor, deficienta de vitamina D afecteaza 70 % din populatie. Bolile provocate de deficienta de vitamina D sunt: rahitism, carii severe, osteomalacie, osteoporoza, fragilitatea oaselor, fracture severe ale oaselor, infectii frecvente, depresii sezoniere si slabirea muschiilor.
Deficienta de vitamina D creste si riscul de boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, scleroza multipla, artrita reumatoida, bolile cardiace, accidentul vascular cerebral, dementa si multe forme de cancer, dupa cum precizeaza farm. Earl Mindell in cartea Biblia Vitaminelor.
Vitamina D este implicata in dezvoltarea diabetului de tip 1 datorita rolului pe care il are in modularea sistemului imun. Diabetul zaharat tip 1 este o boala autoimuna, iar vitamina D poate fi considerata un imunosupresiv, ceea ce inseamna ca reduce activitatea sistemului imun.
Se pare ca vitamina D poate ajuta in preventia diabetului tip 1, diminuand activarea sistemului imun care incepe sa distruga propriile celule beta pancreatice secretoare de insulina. In cadrul unui mare studiu realizat in mai multe tari europene, numit EURODIAB (European Community Concerted Action Programme in Diabetes), s-au constatat urmatoarele”:
- administrarea suplimentelor de vitamina D la nou nascuti si copii mici determina o scadere semnificativa a riscului de aparitie a diabetului zaharat de tip 1.
Vitamina D se leaga in organism de un receptor propriu, numit Receptorul Vitaminei D (VDR), care pe de o parte exercita multiple actiuni in modularea imunitatii, iar pe de alta este implicata in susceptibilitatea genetica pentru diabetul zaharat tip 1, ne spune dr. Sorin Ioacara, www.diabetzaharat.ro.
Daca esti preocupat de starea ta generala de sanatate, ar fi bine sa iti monitorizezi nivelul sanguin de vitamina D. Daca iei suplimente cu vitamina D, este bine sa stii ca vitamina D functioneaza cel mai bine cand este luata impreuna cu vitamina A, C, colina, calciul si fosforul.