• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
Frunza Verde

Frunza Verde

  • Frumusete
  • Sanatate
    • Sfaturi
  • Nutritie
    • Diete
    • Culinar
    • Tabel cu calorii – Valori nutritionale
  • Ceaiuri
  • Uleiuri Esentiale
  • Remedii
  • Afectiuni
  • retete
  • tincturi
  • tratamente naturiste

De ce este bine sa mancam GULII. Vezi 7 beneficii ale acestei legume minunate

Gulia (Brassica oleracea) este o leguma din familia verzei, mai putin apreciata la noi, dar extrem de popular in tarile din nordul Europei. Este o sursa bogata de vitamine (B6, C) si minerale precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, manan si cupru. Pentru cei care vor sa slabeasca, gulia este alegerea ideala, 100 g avand doar 27 de calorii.

Gulia-KohlrabiIata cateva dintre beneficiile guliei:
Gulia este un ajutor excelent pentru diabetici

Regleaza nivelul de zahar din sange, ceea ce inseamna ca poate fi consumata si de catre cei care au probleme cu diabetul .

Gulia consumata cruda intareste oasele si dintii

Gulia este o buna sursa de fosfor, mineral care are un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, contribuie la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajuta la mentinerea Ph-ului sangelui.

Copiilor in crestere sau celor suferind de rahitism li se recomanda sa consume suc proaspat de gulii. Avand proprietati tonice si mineralizante, sucul de gulii, in combinatie cu sucul de morcov sau telina, este excelent pentru intarirea sistemului osos.

Gulia combate contractiile musculare
Sucul de gulii este indicat pentru combaterea contractiilor musculare si atenuarea durerilor cauzate de acestea. Consumat zilnic, la micul dejun, cate un pahar, sucul de guile poate face minuni in cazul carceilor.

Gulia fortifica sistemul imunitar si previne anemia

Sucul de gulie ajuta la eliberarea toxinelor din organism. Gulia contine si vitamina B6 care intareste sistemul imunitar ajuta la formarea hemoglobinei si vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti.

Legumele din familia cruciferelor previn cateva tipuri de cancer
Studii efectuate la Universitatea pentru cercetari agricole din Boston au aratat ca un consum regulat de legume din familia crucifere – din care fac parte gulia, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli – contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer precum cancerul pulmonar. Studiul a evidentiat si ca la persoanele in varsta care au consumat o cantitate de 50 grame din aceste legume crucifere de cel putin 3 ori pe saptamana s-a constatat ca declinul cognitiv era mai slab fata de celelalte categorii de persoane

Gulie gatita
Gulie gatita

Gulia, o sursa extraordinara de vitamnine

Gulia este o excelenta sursa de vitamina C pentru femei si o buna sursa pentru barbati, necesarul de vitamina C fiind diferit in functie de sex. Vitamina C contribuie la sanatatea oaselor, cartilajelor, dintilor si gingiilor, protejeaza contra infectiilor, favorizeaza absorbtia fierului, accelereaza cicatrizarea ranilor si are proprietati antioxidante. O alta vitamina continuta de gulie este vitamina B6 care este folosita de organism in metabolismul proteinelor si al acizilor grasi, contribuie la fabricarea globulelor rosii si le permite acestora sa transporte mai mult oxigen si ajuta la buna functionare a sistemului imunitar.

Gulia este o foarte buna sursa de fosfor. Dupa calciu, acesta este mineralul continut in cantitate cea mai mare de organismul nostru. Fosforul joaca un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, contribuie la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajuta la mentinerea Ph-ului sangelui. Gulia mai contine si alte minerale importante pentru organism: potasiu, magneziu, calciu, mangan si cupru.

Guliile vindeca degeraturile
Aplicata extern, gulia este un remediu eficient in tratarea degetarurilor

Gulia este un leac eficient in tratarea afectiunilor respiratorii
Siropul de gulie este indicat in tratarea tusei, a bronsitei sau a anginei.

Cum se consuma gulia

Gulia poate fi mancata atat cruda cat si gatita, avand un gust asemanator cu varza si conopida. Atunci cand cumparati gulii, cel mai bine este sa le alegeti pe cele care au 5-7 cm in diametru. Cele mai mari ar putea fi lemnoase. Cele mici de 2-3 cm pot fi gatite intregi cu tot cu coaja. Se conserva la frigider, rezistand 1-2 saptamani. Frunzele pot fi si ele consumate, dar se conserva separat si rezista doar cateva zile.

Cat despre felul in care pot fi mancate, iata cateva sugestii: se pot face piure, pot fi prajite la fel ca si cartofii prajiti, pot face parte din salate (de exemplu, o salata cu mere, portocale, nuci, gulii si maioneza sau o salata din gulie si morcov ras la care puteti adauga fie un sos, fie maioneza, fie iaurt), pot fi incluse in ciorbe, coapte in cuptor sau murate. Pofta buna!

Contraindicatiile consumului de gulie
ATENTIE! Aveti mare grija daca suferiti de afectiuni ale tiroidei. In acest caz, nu ar trebui sa consumati gulie caci aceasta contine glicosinolati ce impiedica asimilarea iodului de catre tiroida.

Rubrica: Nutritie

Loading...

Ceaiul de TURMERIC si GHIMBIR, licoare minune in lupta cu 40 de afectiuni grave

Uleiul de avocado are un puternic efect ANTIRID si vindeca pielea

Coada calului, o planta straveche cu proprietati miraculoase pentru sanatate

GHIMBIRUL cu MIERE, remediu magistral pentru multe probleme de sanatate

Cauta afectiuni, ceaiuri, retete sau remedii

Socul, ingredientul secret folosit de companiile farmaceutice în lupta cu SARS-CoV-2

5 beneficii pentru sanatate ale uleiului CBD sau de Canabis

Ceaiul din codite de cireşe purifica sangele, curăță rinichii și previne formarea pietrelor la rinichi

Bara principală

Remedii

10 Sfaturi pentru a scapa rapid de mirosul de TRANSPIRATIE

Cafeaua cu cardamon(hel) o combinatie absolut incredibila

Dr. Oz: 5 remedii NATURALE care te scapă de orice durere

Reţetele naturiste eficiente impotriva VARICELOR

Dr. Oz: Top 6 remedii de sănătate pe care le ai deja acasa

Valeriana cu miere, remediu RAPID pentru durerile de cap

Sucul MINUNE care elimina metalele grele din corp

Scapa usor de gazele la stomac – 3 remedii cu efect imediat

Sucul de SPANAC, cea mai buna reteta pentru curatarea stomacului si intestinelor

„Sângele verde”, elixirul din iarba de grau care iti reface sanatatea

COJILE de CEAPA, un remediu naturist exceptional care te scapa de multe boli

Cum poti scapa rapid de cearcane

Cele mai eficiente remedii care scad zahărul din sânge

Tratament naturist cu ulei de masline pentru piele uscata

Elixirul recomandat de Dr.OZ pentru FICAT: 4 ingrediente care costa putin

RETETA naturista de crema cu TAMAIE care repara si intinereste pielea

10 semne timpurii că ai putea avea probleme la inimă

SUCUL DE CEAPA – mana cereasca pentru par. Opreste caderea parului si il regenereaza!

Drojdia de bere, remediu terapeutic remarcabil din frigiderul tau

TREI beneficii uimitoare ale COJILOR de ouă pentru sanatate

Naturiste

Anghinarea, un aliment sanatos la indemana

Tratamente pentru acnee

Celulita si remedii pentru a scapa de ea

UIMITOR: Ce patesti daca mananci banane cu coaja neagra? Afla parerea specialistilor japonezi

SAPTE motive suprinzatoare sa mananci CIRESE de Mai

Cum se prepara faimosul DECOCT de LEURDA recomandat pentru afectiunile inimii

Tratament naturist pentru caderea parului

Frunzele de PRUN elimina cheagurile din vasele de sange. Reteta lui Ovidiu BOJOR

Bila leneşă: remedii naturale pentru bila leneşă

Mierea de albine: Ce trebuie sa stim despre ea?

Secretele unui păr frumos

Adevăratele cauze ale acneei

Miere si scortisoara – o combinatie incredibila

Faceţi economii: preparaţi-vă acasă produsele de înfrumuseţare

Solutii eficiente impotriva căderii părului

Lăptisorul de matcă, un produs esential pentru sănătate

Mierea, eficientă împotriva tusei

Florile de salcam, o adevarata binecuvantare pentru sanatate. Uite ce minuni poate face acest „medicament” al naturii

5 alimente care te ajuta sa dai burtica jos

Mirosul urât de transpiraţie indică existenţa unor boli endocrine

Copyright Frunza-verde.ro 2009-2020