Gulia (Brassica oleracea) este o leguma din familia verzei, mai putin apreciata la noi, dar extrem de popular in tarile din nordul Europei. Este o sursa bogata de vitamine (B6, C) si minerale precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, manan si cupru. Pentru cei care vor sa slabeasca, gulia este alegerea ideala, 100 g avand doar 27 de calorii.
Iata cateva dintre beneficiile guliei:
Gulia este un ajutor excelent pentru diabetici
Regleaza nivelul de zahar din sange, ceea ce inseamna ca poate fi consumata si de catre cei care au probleme cu diabetul .
Gulia consumata cruda intareste oasele si dintii
Gulia este o buna sursa de fosfor, mineral care are un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, contribuie la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajuta la mentinerea Ph-ului sangelui.
Copiilor in crestere sau celor suferind de rahitism li se recomanda sa consume suc proaspat de gulii. Avand proprietati tonice si mineralizante, sucul de gulii, in combinatie cu sucul de morcov sau telina, este excelent pentru intarirea sistemului osos.
Gulia combate contractiile musculare
Sucul de gulii este indicat pentru combaterea contractiilor musculare si atenuarea durerilor cauzate de acestea. Consumat zilnic, la micul dejun, cate un pahar, sucul de guile poate face minuni in cazul carceilor.
Gulia fortifica sistemul imunitar si previne anemia
Sucul de gulie ajuta la eliberarea toxinelor din organism. Gulia contine si vitamina B6 care intareste sistemul imunitar ajuta la formarea hemoglobinei si vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti.
Legumele din familia cruciferelor previn cateva tipuri de cancer
Studii efectuate la Universitatea pentru cercetari agricole din Boston au aratat ca un consum regulat de legume din familia crucifere – din care fac parte gulia, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli – contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer precum cancerul pulmonar. Studiul a evidentiat si ca la persoanele in varsta care au consumat o cantitate de 50 grame din aceste legume crucifere de cel putin 3 ori pe saptamana s-a constatat ca declinul cognitiv era mai slab fata de celelalte categorii de persoane

Gulia, o sursa extraordinara de vitamnine
Gulia este o excelenta sursa de vitamina C pentru femei si o buna sursa pentru barbati, necesarul de vitamina C fiind diferit in functie de sex. Vitamina C contribuie la sanatatea oaselor, cartilajelor, dintilor si gingiilor, protejeaza contra infectiilor, favorizeaza absorbtia fierului, accelereaza cicatrizarea ranilor si are proprietati antioxidante. O alta vitamina continuta de gulie este vitamina B6 care este folosita de organism in metabolismul proteinelor si al acizilor grasi, contribuie la fabricarea globulelor rosii si le permite acestora sa transporte mai mult oxigen si ajuta la buna functionare a sistemului imunitar.
Gulia este o foarte buna sursa de fosfor. Dupa calciu, acesta este mineralul continut in cantitate cea mai mare de organismul nostru. Fosforul joaca un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, contribuie la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajuta la mentinerea Ph-ului sangelui. Gulia mai contine si alte minerale importante pentru organism: potasiu, magneziu, calciu, mangan si cupru.
Guliile vindeca degeraturile
Aplicata extern, gulia este un remediu eficient in tratarea degetarurilor
Gulia este un leac eficient in tratarea afectiunilor respiratorii
Siropul de gulie este indicat in tratarea tusei, a bronsitei sau a anginei.
Cum se consuma gulia
Gulia poate fi mancata atat cruda cat si gatita, avand un gust asemanator cu varza si conopida. Atunci cand cumparati gulii, cel mai bine este sa le alegeti pe cele care au 5-7 cm in diametru. Cele mai mari ar putea fi lemnoase. Cele mici de 2-3 cm pot fi gatite intregi cu tot cu coaja. Se conserva la frigider, rezistand 1-2 saptamani. Frunzele pot fi si ele consumate, dar se conserva separat si rezista doar cateva zile.
Cat despre felul in care pot fi mancate, iata cateva sugestii: se pot face piure, pot fi prajite la fel ca si cartofii prajiti, pot face parte din salate (de exemplu, o salata cu mere, portocale, nuci, gulii si maioneza sau o salata din gulie si morcov ras la care puteti adauga fie un sos, fie maioneza, fie iaurt), pot fi incluse in ciorbe, coapte in cuptor sau murate. Pofta buna!
Contraindicatiile consumului de gulie
ATENTIE! Aveti mare grija daca suferiti de afectiuni ale tiroidei. In acest caz, nu ar trebui sa consumati gulie caci aceasta contine glicosinolati ce impiedica asimilarea iodului de catre tiroida.