Seva de mesteacăn se colectează doar primăvara (din 20 februarie până în 10 aprilie) practic în luna martie. Dacă este recoltată şi băută corespunzător este de 5 ori mai eficientă decât ceaiul din coajă de mesteacăn, care la rândul lui, deasemenea este un ceai foarte puternic şi eficient. Seva de mesteacăn are cea mai mare putere de vindecare şi de regenerare dintre toate tratamentele. Unchiul Mihai îi spunea „APA VIEŢII” şi „cel ce bea 20 de litri de sevă nu va muri în anul respectiv indiferent cât de grav ar fi bolnav”.
Cea mai eficientă sevă este cea de la munte (deal) băută chiar la locul de recoltare de la mai mulţi copaci (7-8) prin rotaţie, plimbându-ne şi bând câte un pahar de sevă de la fiecare pom iar apoi o luăm de la capăt. Cantitatea ideală este de 3-6 litri pe zi. Este bine să nu se bea apă sau alte lichide în perioada în care se bea sevă ci doar sevă. Seva se poate bea şi de persoane sănătoase sau relativ sănătoase .
Tehnica de recoltare este foarte simplă şi este bine să se aibă în vedere următoarele:
1. Se face doar o tăietură unică, oblic-verticală care să nu depăşească în lungime o treime (1/3) din circumferinţa copacului sau o tăietură „în V” mică astfel ca rănirea copacului să fie minimă. Doar anul următor se poate face o nouă tăietură pe acelaşi copac, dacă se poate diametral opus şi la alt nivel faţă de prima aşa încât să nu se întrerupă circulaţia sevei deoarece apare pericolul uscării copacului. În concluzie NU VANDALIZAŢI COPACII deoarece aveţi nevoie de ei şi anii următori sau au nevoie alte persoane bolnave. Acest act iresponsabil îl fac persoanele care exploatează la maxim copacii în scopuri pur comerciale, ceea ce trebuie evitat deoarece DUMNEZEU îşi retrage „Darul” acolo unde intenţia nu este curată.
2. La crestarea copacului folosiţi numai cuţite sau fierăstraie din inox.
3. La capătul de jos al crestăturii se înfige un beţişor de lemn sau un,,cioc” de plastic făcut din gâtul unui flacon de plastic tăiat şi crăpat în două care se bate uşor cu un ciocan în coaja copacului. Sub nici o formă NU SE VA FOLOSI METAL PENTRU CIOCUL PE CARE SE SCURGE SEVA deoarece se anulează valoarea terapeutică a sevei venind în contact cu metale de orice fel şi riscaţi să o beţi degeaba. De aceea nu recomand să luaţi sevă decât de la persoane de mare încredere care ştiţi sigur că o recoltează şi o transportă în condiţii de maximă igienă şi nu folosesc metal.
4. Se curăţă bine crestătura de rumeguş astfel încât seva să curgă în jos fără obstacol, să se prelingă pe beţişor sau pe cioc direct într-o sticlă sau flacon de plastic.
5. Se leagă fix gâtul unui flacon de plastic perfect curat cu sârmă subţire şi apoi şi în jurul copacului (NU BATEŢI CUIE ÎN COPAC ŞI NU RECOLTAŢI SEVA DIRECT ÎN PUNGI DE PLASTIC !) şi se poziţionează gura flaconului chiar sub ciocul de plastic astfel ca seva să se prelingă direct în flacon.
6. Când flaconul s-a umplut se dezleagă de pe pom, se pune dopul şi se leagă în locul lui un flacon nou perfect curat. Este bine ca flaconul să se lege pe pom pe direcţia nord, pentru ca soarele să nu încălzească seva din flacon prin efect de seră deoarece la căldură seva se alterează.
7. În caz că plouă se leagă strâns cu sârmă o folie de nailon peste flacon, mai sus de tăietură astfel ca apa de ploaie să nu intre în flacon iar apa care se prelinge pe scoarţa copacului să se scurgă peste folie şi să nu ajungă în tăietură şi de acolo în flacon. Dacă ajunge apă de ploaie în sevă nu mai are efect terapeutic şi o beţi degeaba, pentru că nu mai vindecă.
8. Seva se va păstra la rece şi se va consuma în maximum 24 de ore de la recoltare. După 24 de ore efectul de vindecare scade foarte mult.
9. ATENŢIE: Seva nu se bea rece sau când sunteţi obosiţi deoarece nu-şi va face efectul.
10. Din 3 în 3 zile se spală crestătura cu un jet de apă şi se îndepărtează mucilagiul pe care îl secretă copacul care are tendinţa să închidă crestătura.
11. Dacă apare mucegai sau seva devine lăptoasă, tulbure, cu flocoane, se desfiinţează automat flaconul de pe acel copac, se scoate ciocul şi se închide tăietura cu pământ luat de la baza copacului urmând ca acel copac să se refolosească doar anul viitor.
În concluzie nu folosiţi metal, nu o diluaţi cu apă, păstraţi o igienă perfectă, beţi-o în maximum 24 de ore de la recoltare, nu o beţi rece, nu o beţi obosiţi, nu beţi alte lichide în timpul curei de sevă, nu o beţi tulbure, opalescentă sau cu gust modificat şi vindecarea va începe garantat. SUCCES !
Se poate bea concomitent cu seva de mesteacăn şi Sevă de Carpen – Carpinus betulus (sucus) cu menţiunea că :
1. Proporţia în care se beau este: 85% sevă de mesteacăn şi 15% sevă de carpen.
2. Acţiunea celor două tipuri de sevă este complementară, seva de mesteacăn regenerează în special organele mari, pe când seva de carpen acţionează mai mult la nivelul sistemelor (funcţional).
3. Seva de carpen se recoltează exact la fel cu seva de mesteacăn doar că perioada de recoltare este mai scurtă (apare după seva de mesteacăn şi dispare înainte de oprirea sevei de mesteacăn) cam de 2 săptămâni
Citeste si:
• Seva de mesteacăn, remediul miraculos care a uimit medicii