Floarea de soc este denumita în termeni populari „farmacia naturala” deoarece are o serie de compusi chimici si alte substante naturale folosite în o serie de medicamente.
Vinul de soc ne oferă toate beneficiile florilor de soc si comparativ cu vinul din struguri, vinul de soc are o concentrație alcoolică redusă, și este mult mai aromat. Vinul de soc este recomandat pentru persoanele care au probleme articulare, bronsita, constipatie, hemoroizi, furunculoza sau gripa severa.
Florile de soc conțin acizi clorogenici, care ajută la reducerea alergiilor și la reglarea nivelului de zahăr din sânge, și care produc un efect laxativ. Triterpenoidele din soc au efecte analgezice, antiinflamatoare și anticancerigene. De asemenea in florile de soc sunt prezente in cantitati semnificative bioflavonoidele quercetina, isoquercetina și antocianii, substante cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, depurative, antivirale și antibacteriene.
Vin de soc, boala ioc
Ingrediente
- 10 flori de soc uscate sau proaspete
- 1 kg de zahăr brut
- 1 lămâie
- 100 ml de oțet de vin
- 6 litri de apă
Pentru ca procesul de fermentare sa decurga pana la vin (vin de soc), dupa 3-4 zile de fermentare, trageti sucul in sticle (fara a le umple complet), astupati-le bine cu dopuri si lasati la fermentat inca 1-2 saptamani.
Cand umpleti PET-ul (de 2-2,5l) cu socata trebuie sa aveti grija sa lasati gol un spatiu de 0,5 l, altfel sticlele pot exploda.
Cateva consideratii (legate de curiozitati personale la care am cautat raspunsuri)
Pentru 1% alcool produs prin fermentaţie e nevoie de 16-18 g/l zahăr, în funcţie de tipul de vinificaţie şi de randamentul drojdiilor de fermentaţie;
Rezultă că un must ce conţine 180 g/l zahăr se va putea transforma într-un vin de 10%, în timp ce un must cu 288 g/l zahăr, va putea furniza un vin de 16%.
In cazul retetei de fata, la 6 l de apa, adaugand 1 kg de zahar, va rezulta aproximativ un vin cu 8 – 9% concentratie alcoolica, practic un produs de fermentare mai apropiat de bere, ca si concentratie alcoolica, decat de vin.
O modificare a concentratiei alcoolice, in jos sau in sus, se poate realiza folosind 7 sau 5 litri de apa insa, fiind vorba in principal de o bautura racoritoare, nu ar fi recomandat sa aiba o concentratie alcoolica mare (bauturile racoritoare, prin definitie, nu contin alcool).
Mentionez ca rezultatul de fermentare obtinut, cu cat este consumat mai repede, cu atat este mai dulce dar mai slab alcoolic; dulceata ii dispare aproape complet dupa incheierea completa a fermentatiei alcoolice (cateva saptamani).
Indicatii terapeutice ale vinului de soc
Colesterol. Se administreaza cate 1 pahar cu vin de soc pe zi, in cure de 2 saptamani, cu o saptamana de pauza. Socul nu determina scaderea valorilor colesterolului, ci impiedica intr-o buna masura oxidarea sa in organism, proces care duce la aparitia depunerilor de pe artere, la boli cardiace si vasculare grave.
Vinul de soc pentru slabit>
Vinul de soc este recomandat si persoanelor care vor sa slabeasca. Este o bautura care tine de foame alungand pofta de mancare nesanatoasa.
Reumatism si guta. Se fac cure, pe o perioada de 3 saptamani; se administreaza cate 2 portii de cate 100ml de vin de soc pe zi la 6 ore intre ele. Are efecte depurative, antiinflamatoare articulare si ajuta la combaterea proceselor degenerative. Totodata ajuta la eliminarea uratilor din organism, fiind un ajutor pretios in caz de guta.
Prevenirea infectiilor renale si urinare. Se consuma zilnic 2 pahare de cate 150 ml cu vin de soc cu cel putin 6 ore intre ele. Stimuleaza puternic activitatea rinichilor, mareste diureza, amplifica imunitatea locala si ajuta la prevenirea formarii nisipului si a pietrelor la rinichi. Persoanele ce se confrunta frecvent cu afectiuni ca nefrita, pielonefrita sau cistita vor face de 2 ori / an (la trecerile de la sezonul cald la sezonul rece si viceversa), o cura de 2 saptamani cu vin de soc.