Dupa anumita varsta, incepe sa devina mai greu sa pierzi din kilogramele acumulate odata cu rutina cotidiana. Asa ca noi ti-am pregatit zece sfaturi despre cum poti sa slabesti dupa 40 de ani si ce functioneaza in lupta cu greutatea.
Odata cu varsta de 40 de ani, o femeie trece printr-un dezechilibru hormonal, iar celulele sale isi pierd din receptivitatea tineretii, cu toate acestea, tot ce trebuie sa faci este sa-ti asculti corpul. Tu te cunosti cel mai bine, sfaturile noastre sunt doar o schita a ce poti sa faci. Pana la aceasta varsta, mai mult ca sigur, ai acumulat toate cunostintele despre cum functioneaza metabolismul tau.
Cantarul nu te mai asculta, numarul creste odata ce mai adaugi un an de viata, nu prea ai vointa sa-ti schimbi complet rutina zilnica, poti urma cativa pasi usor de pus in practica. Incearca sa-ti intelegi noul bioritm si modeleaza-te dupa el.
10 sfaturi pentru a slabi sanatos dupa 40 de ani
1. Incearca sa-ti cunosti noul bioritm si modeleaza-te dupa el.
In timpuri de mult apuse, o femeie in varsta nu inseamna si o femeie mai plinuta. Atunci intr-adevar aveai posibilitatea sa muncesti in aer liber si mergeai mai mult pe jos. In zilele noastre, scuza femeilor este – nu am timp (odata casatorite si cu copii): „nu am timp sa o iau pe jos, prefer masina”; „nu am timp sa merg la sala, trebuie sa fac cumparaturi, sa-i ajut pe copii, sa fac curat”.
Odata cu trecerea granitei celor 40 de ani, arderea caloriilor scade. Daca in tinerete ne perminteam sa mancam o prajitura, fara sa avem mustrari de constiinta, acum lucrurile stau altfel. Daca mancam ceva cu grad ridicat de grasimi, trebuie sa facem ceva ca procesul de ardere sa aiba loc, cum sunt exercitii.
Gandeste-te la ultimii ani, cand ai fost mandra ultima oara de greutatea ta? Ce faceai atunci incearca sa aduci in prezent.
2. Poarta o discutie cu metabolismul tau, vezi ce functioneaza.
Pentru a efectua aceasta etapa cu succes, cel mai bine este sa te duci sa-ti faci un set de analize si sa le discuti cu doctorul tau – una dintre analize se numeste TSH. Multe femei, odata cu schimbarea prefixului, ajung sa se ingrase mai mult si nu stiu de ce.
S-a descoperit ca un adult din cinci, are probleme cu tiroida, mai exact cu hipotiroidismul. Acest lucru apare cand glanda tiroida nu mai secreta destui hormoni. Iar tu ai nevoie de ei ca sa-ti puna in miscare functiile organismului si sa nu te ingrasi.
Scaderea glandei tiroide inseamna sa ai „termostatul” copului scazut – ti se face frig mai repede, ai circulatie proasta la maini si picioare, maini umede, oboseala si letargie, incepe sa-ti scada parul.
3. Ajusteaza-ti obiceiurile alimentare pentru maximum de energie.
Telul tau la aceasta varsta este sa mananci potrivit, cat sa ai senzatia ca te-ai saturat si sa nu mananci la fel ca la 20 de ani. Sfaturile medicilor nutritionisti este sa mananci des, insa cu fiecare masa luata, sa scazi din gramajul alimentelor. Nu uita ca micul-dejun este cel mai important. Cel mai mare beneficiu in a manca des este ca-ti tii glicemia la nivel constant.
Regula este sa mananci in jur de cinci-sase mese pe zi si sa nu stai mai mult de trei-patru ore fara sa mananci ceva. Scopul nu mai este ca in tinerete, sa te infometezi (nici atunci nu era bine, dar mai mult ca sigur ai trecut prin asta), ci sa-i dai corpului senzatia ca este mereu hranit.
Mananca un mic dejun consistent.
Inainte de pranz mai mananca un iaurt slab in grasimi.
La pranz in loc sa mananci o portie mare de paste, dupa care nu mai ai nicio energie, o poti inlocui cu o salata cu pui si o plimbare in parc.
In partea a doua a zilei este bine sa mananci un fruct sau seminte, ca atunci cand vine timpul cinei sa nu ingurgitezi tot frigiderul sau meniul unui restaurant.
4. Cronometreaza-ti timpul in care mananci ca sa profiti de ritmul natural al corpului.
Nu-ti place sa mananci micul-dejun? Ne pare rau, la varsta aceasta nu ai cum sa sari peste cea mai importanta masa a zilei, cum ne tot este implementat in minte de cand suntem mici.
Au fost facut multe studii despre acest moment al zilei si toate constatarile suna la fel – oamenii care servesc masa de dimineata, mananca mai putin in timpul zilei si deci, sunt mai slabi.
5. Pacaleste-ti metabolismul cu alimente care lupta impotriva grasimii.
Stiu ca ai mai auzit asta de cateva ori, dar unele lucruri chiar sunt adevarate – nu este vorba mereu despre cat mananci, ci despre cat din anumite alimente consumi. Sunt foarte multe alimente sanatoase din care poti consuma cat doresti, insa asta nu inseamna ca trebuie sa te intorci in anii ’70 si sa-ti umpli frigiderul cu telina.
In schimb, poti sa cauti o lista cu alimente care lupta impotriva grasimilor si sa le alegi de acolo pe cele care-ti plac. Consuma acele alimente mai mult si diminueaza din restul. Micile schimbari din rutina ta te pot duce la urmatoarea etapa a vietii, o etapa mai sanatoasa.
6. Fa din muschii corpului, un aliat in campania de slabire.
Exista un lucru pe care toti antrenorii l-au nimerit: cu cat ai mai multa masa musculara, cu atat metabolismul devine mai eficient in lupta cu arderile de grasimi. Din pacate, cum inaintezi in varsta, incepi sa pierzi din aceasta masa musculara, atat de benefica in campania ta de slabire si o inlocuiesti cu straturi de grasime. Deci, ca sa-ti faci muschii sa se inroleze iar in lupta contra grasimilor, trebuie sa-I motivezi sa lucreze.
O greseala pe care o fac multe persoane este sa alterneze greutatile cu exercitii de aerobic. Desi aerobicul face bine corpului si te ajuta sa arzi din grasimi, noi nu despre asta vorbim aici. Pe termen lung, trebuie sa-ti orientezi energia, acumulata dupa ce ai aplicat sfaturile anterioare, spre un antrenament de intarire a muschilor.
Pentru a profita de timp, cumpara-ti niste greutati si lucreaza in timp ce te uiti la televizor. Treptat incepe sa-ti lucrezi: bicepsii, abdomenul, deltoizii si chiar muschii picioarelor.
7. Dormi mai mult ca sa arzi si mai multe calorii.
Intreaba orice femeie caruia corpul ii da semne ca urmeaza sa intre la menopauza sau un barbat care a trecut peste varsta de 40 de ani si o sa-ti spuna ca odata ce au inaintat in varsta, somnul a inceput sa scada. Nu este vorba ca sunt mai stresati si au mai mult de lucru, intervin si alte cauze – dureri de spate, sforaitul, transpiratia nocturna, toate sunt elemente ce afecteaza calitatea somnului.
Studiile recente au aratat ca exista o conexiune mare, la aceasta varsta, intre somn si cresterea sau scaderea greutatii. Cresterea greutatii in urma deficientei de somn depinde de doi hormoni, leptina si grelina – hormoni responsabili de senzatia de foame. Cand nu ai dormit bine, nivelul grelinei creste, iar odata cu acesta si senzatia de foame. De aceea oamenii care au dormit putin simt nevoia de alimente si bauturi care sa le redea energia: ciocolata sau sucurile cu cofeina.
Somnul ajuta foarte mult in arderea grasimilor, adica ajuta la digestie. Insa nu luati asta ca o cale libera sa mancati mai mult seara, aceste alimente vor fi procesate mult mai greu. Daca mancati seara o masa mult prea consistenta, de multe ori o sa va treziti la fel de obositi ca atunci cand v-ati culcat.
Ca o concluzie – cu cat inaintam in varsta, cu atat dormim mai putin si daca nu ne odihnim indeajuns, grasimile ajung sa se depuna mai repede. Faceti ceva sa remediati aceasta problema, astfel incat atat sanatatea, cat si talia voastra sa va multumeasca.
8. Construieste o relatie sanatoasa cu poftele tale de ceva dulce.
Daca nu poti sa te opresti de la a savura ceva dulce, satisfa-ti pofta incet, ca sa transmiti semnalele corecte creierului tau. Un sfat este ca daca vrei sa mananci o ciocolata, rupe-o in doua inainte sa o savurezi, mananca prima jumatate, iar pe a doua „pastreaza-o pentru mai tarziu”.
Acesta este un mic truc pe care specialistii il sfatuiesc sa-l aplici, pentru a te juca cu poftele care vin de la creier. Un alt sfat este sa nu te lasi pacalita de inlocuitorii de dulce, ciocolata dietetica, pentru ca nu este acelasi lucru. Daca tot iti satisfaci o pofta, fa-o cu ceva care iti face placere.
9. Uita de dieta. Focalizeaza-ti atentia catre ratia de energie.
Daca te numeri printre persoanele care dupa 40 de ani au inceput sa ia in greutate, mai mult ca sigur ti-ai facut deja un plan de batalie ca sa rezolvi problema. Probabil, pana acum ti-ai dat si tu seama ca:
Sa tii o dieta, nu este o etapa care functioneaza pe termen lung.
Nu te ingrasi peste zi daca te-ai rasfatat cu o portie de paste sau pizza.
Metabolismul nostru ajunge, pe termen scurt, sa se echilibreze singur.
Ce trebuie sa iei tu in considerare sunt schimbarile mici, in timp, ca metabolismul tau sa se obisnuiasca si sa dea randament. Acest sfat se aplica tuturor punctelor din ecuatie, enumerate pana acum. Cheia succesului sta in rabdare si vointa, ai destul timp.
10. Fa schimbari mici, realiste, in conformitate cu stilul tau de viata.
Daca iti vrei binele, trebuie sa gandesti ca un om ajuns deja la maturitate, care poate sa-si mai slefuiasca stilul de viata. Nu trebuie neaparat sa-l schimbi complet.
Sa spunem ca vrei sa dai jos 5 kilograme. Asta implica sa nu mananci mai nimic timp de doua saptamani, sa faci jogging timp de 50 de ore si sa mergi pe jos timp de 120.
Nu te motiva sa faci asta cand este absurd! Pe langa faptul ca este imposibil, trebuie sa realizezi ca daca faci asa, o sa-ti arunci corpul intr-un shaker cu infometarea, metabolismul in stare de hibernare si cu sabotarea unei vieti sanatoase.
Pe dealta parte, poti sa-ti setezi un tel realist – sa slabesti unu sau doua kilograme pe saptamana, timp de patru sau cinci saptamani. Suna mai normal si parca pulsul ramane la un nivel echilibrat.
Reaminsteste-ti constat ca tu detii controlul si tu decizi daca vrei sa reduci numarul caloriilor, sa maresti consumul de alimente care-ti redau energia sau daca vrei sa te dedici mai mult timp sportului. In final, mai mult ca sigur, o sa combin doua dintre cele trei etape.
Pe final, va lasam cu cateva idei – incercati sa deveniti mai cumpatati, schimbati-va rutina gradat, pe saptamana, astfel o sa aveti succes pe termen lung. Acesta este secretul cel mai de pret in lupta cu kilogramele dupa varsta frumoasa, de 40 de ani. Nu in ultimul rand, daca faceti o schimbare, faceti-o pentru voi.