Nu mai este un secret că memoria trebuie stimulată, dar nu este atât de cunoscut şi faptul că ea trebuie ferită de alimentele dăunătoare şi mediul înconjurător. Memoria poate fi otrăvită atunci când oamenii consumă grăsimi saturate sau folosesc substanţe chimice în mod frecvent.
De ce să nu încercăm să prevenim pierderea memoriei ferindu-ne de ceea ce înseamnă otrăvuri?
Stresul
Stresul este un factor ce afectează atât sănătatea organismului, cât şi memoria. Stresul în cantităţi mici poate accelera creierul, însă în momentul în care hormonii stresului explodează, celulele cerebrale sunt distruse.
„Cercetătorii sunt de părere că întreruperea comunicării chimice, cea care face posibilă învăţarea, este provocată de stres”
Cercetătorii sunt de părere că întreruperea comunicării chimice, cea care face posibilă învăţarea, este provocată de stres. Hormonul care transforma carbohidraţii, şi anume cortizolul, este produs datorită stresului. În cantităţi masive acesta poate duce la erodarea celulelor cerebrale.
Uneori celulele cerebrale sunt supraexcitate şi se pot deteriora sau elimina din cauza lipsei glucozei, care este cea mai importantă sursa de energie a creierului. Glucocorticoizii sunt cei care nu permit creierului să absoarbă glucoza iar din această cauză memoria nu mai este aşa ascuţită.
Tocmai de aceea muncă şi traiul într-un mediu stresant nu permit memoriei să atingă capacitatea maximă. Acele persoane vor avea probleme cu învăţarea şi amintirea unor lucruri.
Medicamentele
Oamenii de ştiinţă avertizează că memoria poate fi vătămată dacă folosim medicamente antiinflamatoare (ex: ibuprofen). Din ce în ce mai mulţi adepţi ai sportului folosesc acest medicament pentru durerile musculare atunci când au un program încărcat de exerciţii fizice. Doar că, medicii prescriu acest medicament persoanelor de peste 60 de ani, în special pentru artrită, tocmai pentru a nu deteriora memoria.
Un studiu a demonstrat că persoanele în vârstă care iau medicamente antiinflamatorii sunt mai predispuse la pierderea memoriei. Deşi există şi un alt studiu care sugerează că protejarea creierul contra dementei se poate face cu antiinflamatoare, există riscul ca dozele mari de medicamente de acest gen să fie periculoase pentru memorie.
Printre medicamentele care au un efect negativ asupra memoriei se afla şi analgezicele, antidepresivele şi antibioticele. Deşi acestea calmează sau sedează, în acelaşi timp ele deteriorează şi încetinesc memoria.
Şi încă un lucru la fel de important este ca rinichii sunt extrem de afectaţi în urma consumului pe termen lung de medicamente.
Aşadar, singurul sfat este să nu exagerăm cu medicaţia deoarece pot apărea şi afecte adverse inevitabile.
Alcoolul
Este cunoscut faptul că alcoolul consumat frecvent în cântaţi excesive nu duce decât la vătămarea memoriei şi deteriorează grav capacitatea de a învăţa şi a gândi. Datorită etanolului care se descompune, nivelul calciului din creier este foarte scăzut atunci când bem exagerat. Mintea noastră devine din ce în ce mai înceată şi intervine uitarea deoarece deficienţa de calciu provoacă dificultăţi în comunicarea celulelor cerebrale.
Deşi există studii care arată că alcoolul în cantităţi normale ar putea influenţa negativ prelucrarea informaţiilor, alţi oameni de ştiinţă au demonstrat că alcoolul în doze mici nu afectează major memoria, ba chiar îi aduce mici beneficii.
Consumată cu moderaţie cafeină este un stimul al creierului. Dar în cantităţi excesive cafeină nu face altceva decât să supraexcite celulele cerebrale şi să pună în dificultatea concentrarea şi învăţarea.
În concluzie, şi cafeaua şi alcoolul pot deteriora memoria.
Nici grăsimile saturate nu sunt mai puţin otrăvitoare. Acestea consumate prea des nu mai permit creierului să se alimenteze cu sânge bogat în oxigen.
Apa de la robinet
La fel de nociva pentru memorie este şi apa de la robinet, în cazul în care provine de la un sistem de alimentare învechit. Aşa numita apă potabilă este posibil să conţină toxine, bacterii, plumb sau de ce nu chimicale toxice.
Pentru a preveni aceasta otrăvire se poate consuma apa distilată prin fierbere, apa deionizată sau apă demineralizată. Atunci când fierbem apă o purificam de clor, materiile toxice şi materiile solide dizolvate.
Chiar dacă cea mai pură apa este cea distilată, şi apa de izvor sau apă minerală îmbuteliata ar putea fi considerată o alternativă a apei “naturale”.