Puțini știu cum să se ferească să cumpere miere care nu e tocmai pură. În cele ce urmează găsești câteva teste cu ajutorul cărora afli dacă este de calitate!
Verifică bine eticheta
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să verifici eticheta produsului înainte de a-l achiziționa. Acolo sunt trecuți aditivii artificiali, îndulcitorii precum glucoza industrială, melasa, amidonul, gelatina, zahărul invertit, zaharina, caramelul sau aspartamul. Tot așa poți afla dacă mierea provine din agricultura organică sau nu. Dacă tu cunoști o persoană de încredere care are stupi te poți aproviziona de acolo.
Testul cu apa
Pentru a afla dacă mierea respectivă este organică sau plină de E-uri procedează astfel:
– Umple un pahar cu apă, ia o linguriță cu miere și adaug-o în lichid.
– Dacă se va dizolva, mierea ta este falsă. Întotdeauna mierea naturală se va dizolva ușor și se va împrăștia în recipient.
– Mierea pură, în schimb, va sta la fundul paharului.
Testul linguriței
Introdu lingurița în borcanul cu miere. Ridic-o și lasă mierea să curgă. Dacă va curge neîntrerupt, este pură, iar dacă va curge sub formă de picături, mierea este falsă.
Testul cu degetul
Pune miere pe un deget. Dacă se va împrăștia sau chiar va cădea atunci este artificială. Însă dacă va rămâne nemișcată pe deget, păstrându-se intactă, atunci ai un produs de calitate.
Testul cu chibritul
Trebuie să iei câteva bețe de chibrit pe care le vei introduce cu gămălia în miere. Lasă-le să stea câteva minute, scoate-le și încearcă să le aprinzi. Dacă reușești să le aprinzi, înseamnă că mierea este naturală, fără aditivi.
Știai că…
…aproximativ 28 grame de miere pură conțin 21 de vitamine, 18 aminoacizi, 16 minerale? De asemenea, mai are în componență fitonutrienți, antioxidanți și nu în ultimul rând, proprietăți de vindecare.