Plantă erbacee perenă comestibilă nativă din nordul Africii, Europa şi Asia, cicoarea este apreciată atât în preparatele culinare, cât şi pentru beneficiile aduse organismului.
“Cicoarea este folosită foarte des pentru că are minunate proprietăţi tonice. Cicoarea poate înlocui cu succes cafeaua. De la cicoare folosim florile şi rădăcina pentru a prepara o minunată infuzie, la un litru de apă se pun la infuzat două linguri de plantă uscată, decoct, dar şi sub formă de cataplasme. Planta are proprietăţi tămăduitoare, favorizând digestia şi tratând afecţiunile respiratorii precum tusea seacă. De asemenea, cicoarea combate astenia şi constipaţia. Tot cicoarea este recomandată şi pentru tratarea hepatitei cronice şi a diabetului, deoarece reglează nivelul de glicemie”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie în Călăraşi.
Rădăcina de cicoare este bogată în lactucină, substanţe triperpenice amare, lactupireină, fructoză, alfa şi beta lactucerol, tanin şi uleiuri volatile, în timp ce în tulpină se găseşte cicorină, insulină, arginină, colină, acid cicoric, levuloză, fier, fosfor şi calciu.
Cafeaua obţinută din această plantă are un gust amărui, care poate fi atenuat cu uşurinţă prin adăugarea unei mici cantităţi de miere şi de lapte. Pentru a o prepara, spune medicul, se pun două linguriţe de rădăcină coaptă şi mărunţită la o cană cu apă fierbinte şi se fierbe două-trei minute sau se lasă la infuzat sub capac. După, se strecoară şi se îndulceşte după preferinţă.
Protejează ficatul şi fierea
În Antichitate, egiptenii foloseau această licoare la tratarea constipaţiei, întrucât are proprietatea de a stimula digestia, şi a bolilor hepato-renale şi biliare. De asemenea, calmează durerile abdominale, protejează ficatul şi fierea, combate oboseala şi ajută la concentrare şi ajută la detoxifierea organismului. Principiile active care intră în compoziţia plantei, stimulează digestia, curăţă ficatul şi splina, detoxifică organismul, scad colesterolul şi glicemia, calmează uşor sistemul nervos, au efect uşor laxativ, stimulează, dar şi inhibă pofta de mâncare.
Ajută la echilibrarea apetitului
Tandemul de acţiune tonic aperitic- anorexigen poate fi valorificat, într-un sens sau în altul, în funcţie de metoda de administrare. Dacă se apelează la preparate pe bază de cicoare înainte de mese, atunci apetitul va creşte, iar dacă aceste preparate se iau în timpul meselor, efectul va fi contrar, apetitul se va diminua.
De aceea ,cicoarea se dovedeşte utilă atât în cazul în care se constată că pofta de mâncare este scăzută, cât şi atunci când apetitul este exagerat. Acţiunea anorexigenă a preparatelor obţinute din rădăcina de cicoare este superioară extractelor obţinute din părţile aeriene ale plantei.
Îndicată în afecţiunile digestive
Prin faptul că sunt anorexigene şi laxative, rădăcinile de cicoare, sub formă de decoct sunt indicate în obezitate. Preparatele din cicoare, rădăcini sau părţi aeriene, se recomandă în cazul unor afecţiuni digestive (gastrite, hepatite, boli ale vezicii biliare, spasme hepato-biliare, constipaţi, enterocolite uşoare, helmintiaze (viermi intestinali), hemoroizi), metabolice (ateroscleroză, diabet) sau cutanate (acnee, furunculoză).
De asemenea, cicoarea se dovedeşte eficientă după boli (convalescenţă) sau după ce s-a consumat o hrană necorespunzătoare (reface digestia şi ajută la eliminarea toxinelor). Cicoarea se mai recomandă, ca adjuvant, în insomnie, melancolie, nevroză.