Cunoscute sub numele de parazitoze intestinale, bolile determinate de diferiti paraziti intestinali,constituie un motiv de reala ingrijorare pentru orice mamica, mai ales acum cand gradinitele si scolile si-au deschis din nou portile.
Desi sunt mai frecvente in randul copiilor, in ultima perioada, tot mai multi adulti au fost depistati cu diversi paraziti. Una din cauzele aparitiei parazitozelor intestinale acestora este igiena necorespunzatoare.
Parazitoze intestinale: cateva notiuni generale
- – Parazitul este o fiinta vegetala sau animala, care traieste temporar sau definitiv pe seama altei fiinte vegetale sau animale, deseori provocandu-i tulburari evidente.
- – Parazitismul reprezinta un mod de viata in care o fiinta foloseste, in parte sau totalitate, ca mediu necesar vietii sale, o alta fiinta.
- – Parazitozele sunt boli determinate de paraziti, care pot fi ectoparaziti – care infesteaza suprafata corpului (paduchi, capuse, purici) sau endoparaziti – care patrund in interiorul organismului.
In patologia copilului, parazitozele intestinale ocupa un loc important, din cauza frecventei relativ crescute si a posibilitatilor mai mari de contaminare la aceste varste.
Din cauza tulburarilor pe care le pot determina asupra starii de nutritie, cat si a activitatii digestive, tratamentul acestor afectiuni are o deosebita importanta. Instituirea tratamentului presupune un diagnostic parazitologic corect. ((Tratament Parazitoze Intestinale))
Parazitii se intalnesc mai des decat se crede si de multe ori se afla in spatele multor afectiuni, inclusive al bolilor de colon, sindromul oboselii cronice, infectii cu ciuperca candida si SIDA.
„Sunt doua grupe de paraziti intestinali. Giardia – de exemplu – nu este un vierme – ci un organism unicelular, microscopic.
A doua grupa – viermii intestinali sau helmintii, sunt paraziti cu dimensiuni mult mai mari, curpinse intre un centimetru si 10 metri.
Cei mai frecvent intilniti sunt oxiurii, limbricii si tenia. Se apreciaza la 50-60% proportia copiilor care ‘au viemi.” ~ dr. C.Popescu, asistent universitar la spitalul de Urgenta, Bucuresti
In acest articol vom discuta despre cele mai intalnite parazitoze intestinale: giardioza ( sau lambliaza), ascaridoza si oxiuroza.
Giardioza (lambliaza) – Giardia lamblia
Giardioza – numita si giardia – este o boala intestinala cauzata de infectia parazitul Giardia lamblia (numita si Giardia intestinalis).
Simptomele de giardie sunt diaree, crampe abdominale, flatulenta si simptome generale intestinale.
Simptomele care apar la copii sunt reprezentate de deficitul de crestere si luare in greutate.
Simptomele de giardioza pot sa apara doar o data pentru o perioada scurta de timp sau pot sa apara si sa dispara pe o perioada mai lunga de timp.
Este posibil sa nu mai existe simptome si inca sa fie prezenta infectia parazitara.
- Giardia este un parazit al intestinului subtire si al cailor biliare.
Odata patruns in tubul digestiv al omului, parazitul se multiplica rapid, ajungand chiar la densitati de 1 milion de paraziti/cm2 de mucoasa. Astfel, apare malabsortia, deoarece portiuni intregi de pe suprafata intestinala sunt sustrase procesului de absorbtie.
Contaminarea se realizeaza prin ingestia chisturilor de pe fructele sau legumele contaminate si nespalate, ingestia de alimente contaminate, maini murdare, apa contaminata.
Apar urmatoarele simptome: diaree, constipatie, dureri abdominale, dureri de cap, balonare, lipsa poftei de mancare, manifestari cutanate (prurit).
In cazul in care parazitul patrunde in caile biliare extra- si intra hepatice, apare lambliaza hepatobiliara cu rol important in declansarea de colecistite, dischinezii biliare, enterite, colite.
Lambliile declanseaza simptome cum ar fi: balonare, stare de oboseala, ameteala, pierdere in greutate. De asemenea, se poate ajunge la hepatomegalie, cu alterarea moderata a probelor functionale hepatice.
Ascaridoza – Ascaris lumbricoides
Ascaridoza este provocata de Ascaris lumbricoides (limbric), un parazit de culoare alb-galbuie, uneori roz, care masoara 15-25 cm.
Ascaridoza, una dintre cele mai frecvente boli parazitare care apar la copii, mai ales la cei care nu au fost dezobisnuiti sa duca obiectele sau mainele la gura sau in cazul celor care nu au fost educati sa se spele de fiecare data pe maini dupa utilizarea toaletelor si intotdeauna inainte de a manca.
Ouale inghitite odata cu alimentele contaminate (fructe sau zarzavaturi nespalate) sau cu apa infestata ajung in intestin, unde, sub influenta sucurilor intestinale, isi pierd invelisurile si se elibereaza larvele.
Larvele strabat peretele intestinal si, pe cale venoasa, ajung in ficat, apoi, prin venele suprahepatice, la inima si departe, prin mica circulatie, ajung in plamani, unde perforeaza peretele alveolar, urca de-a lungul arborelui respirator si, prin trahee, ajung in cavitatea bucala, de unde, inghitite, ajung din nou in intestin, devenind adulte.
Formele adulte se acupleaza, iar dupa 2-3 luni, femelele depun oua.
Viata ascaridului adult este de 1-2 ani, timp in care femela depune in jur de 200.000 de oua.
Ascaridoza se face cunoscuta printr-o serie de tulburari clinice, caracteristice celor doua faze: de larva si de adult.
- – In prima faza, cand are loc trecerea larvelor prin plamani, ne vom gasi in fata unei adevarate pneumonii ascaridiene.
- – In faza a doua – intestinala – vor aparea: dureri abdominale, insotite de greata, balonari, modificari de apetit, tulburari de tranzit, cefalee, ameteli, prurit, anemie.
Prezenta parazitului in caile biliare constituie cauza icterelor obstructive.
Oxiuroza (Enterobioza) – Enterobius vermicularis
Oxiuri (Enterobius vermicularis) sunt paraziti care traiesc in aparatul digestiv inferior al oamenilor si consuma continut intestinal, alimentele ingerate de om.
Sunt frecventi peste tot in lume, in special la scolari.
Oxiuri adulti sunt niste viermi mici, subtiri, cu un capat rotund, nu mai mari de 12.7 mm in lungime. Oxiurul femela masoara pana la 1 cm, iar masculul 0,3-0,5 cm.
Traiesc in cecum si migreaza, in special noaptea, spre orificiul anal, unde depune oua.
Ouale au forma ovalara, pe o parte sunt plate, pe cealalta sunt convexe si se observa doar la microscop. Oxiurile se mai numesc „viermisori de sezut” sau viermi filiformi.
Oxiuri sunt introdusi in organism prin intermediul mainilor murdare.
Migrarea se face, de obicei, seara si se caracterizeaza printr-un prurit anal greu de suportat, insomnie, urticarie (datorita toxinelor), amenoree, apendicita parazitara, depresii grave, ocluzii intestinale etc.
Parazitoze intestinale: cum ne protejam?
Parazitozele enumerate mai sus sunt raspandite pe intregul glob, cu frecventa mai ridicata in colectivitatile de copii.
Insa, indiferent de tipul parazitului, prezenta acestuia in organism influenteaza negativ dezvoltarea psihica a celor infestati.
Organismul in plina dezvoltare al copiilor, cu necesitati energetice sporite, poate suferi mai mult de pe urma diferitilor paraziti.
Astfel, pot aparea tulburari de digestie si de absorbtie, inhibarea activitatii unor enzime, modificari ale mucoasei intestinale, toate acestea urmate de intarzieri in dezvoltarea si cresterea copiilor. De asemenea, toxinele eliminate de paraziti pot cauza tulburari neuropsihice, tulburari de memorie, de atentie, de concentrare.
Avand in vedere ca factorul principal in aparitia parazitilor intestinali este igiena precara, acesta este si primul pas pe care trebuie sa-l aveti in vedere pentru a preveni contaminarea cu viermi si paraziti intestinali.