Stilul nostru de viata agitat si dezechilibrat, consumul de alcool, abuzul de medicamente, toate acestea pot genera diverse boli si afectiuni hepatice.
Pe langa ceaiurile de anghinare, ghintura sau papadie, in articolul de azi iti propun sa afli mai multe despre tratamente naturiste pentru afectiunile hepatice .
Aproximativ 29 de milioane de persoane din Uniunea Europeana sufera de o afectiune hepatica cronica.
Potrivit OMS, ciroza hepatica reprezinta 1,8% din totalul deceselor din Europa, provocand jur de 170.000 de decese pe an. Socant, nu-i asa?
Oamenii nu au grija de ficatul lor, chiar daca acesta este cel mai mare organ detoxifiant.
Fara ficat nu am putea digera mancarea, absorbi substantele nutritive si nu am putea detoxifica organismul: practic, nu poate exista viata fara ficat.
Semnele si simptomele afectiunilor hepatice
Bolile de ficat nu prezinta semne si simptome specifice, dar este bine sa fie investigat orice simptom care iti poate arata acest lucru.
Fiind un organ vital, orice semn de imbolnavire trebuie sa te trimita la medic pentru efectuarea unei consultatii si a unui set complet de analize.
Oamenii nu au grija de ficatul lor, chiar daca acesta este cel mai mare organ detoxifiant.
Cateva din semnele si simptomele care te pot avertiza ca s-ar putea sa suferi de o afectiune hepatica sunt:
– modificarea culorii pielii si a albului ochilor, care capata o nuanta galbuie
– dureri abdominale si marirea in volum a abdomenului
– sentimentul de plenitudine prezent la nivelul partii drepte a abdomenului
– lipsa poftei de mancare; senzatia de greata
– mancarimi ale pielii care nu raspund la tratament
– urina se inchide la culoare
– scaunul are o culoare alburie sau dimpotriva, este negru ca pacura
– oboseala cronica, durerea in partea dreapta, pierderea in greutate
Afectiunile hepatice includ o larga varietate de boli si afectiuni ale ficatului, conform site-ului sfatulmedicului.ro:
insuficienta hepatica acuta, hepatita alcoolica, deficitul de alfa-1 antitripsina, hepatita autoimuna, obstructia cailor biliare, insuficienta hepatica cronica, ciroza hepatica; hepatomegalia (marirea de volum a ficatului), sindromul Gilbert, hemocromatoza, hepatita A; B, C, D sau E; adenomul hepatic, chistul hepatic, cancerul hepatic, hemangiomul hepatic, hiperplazia nodulara focala (nodulul hepatic), steatoza hepatica (ficatul gras non-alcoolic), infectii parazitare, tromboza venei porte, ciroza biliara primitiva, hepatita toxica, boala Wilson (afectarea congenitala a metabolismului cuprului).
O lista ingrijorator de lunga!
Diversitatea functiilor hepatice normale si alterarea acestora de catre numerosi factori, prin actiunea lor asupra ficatului, impune cunoasterea tuturor posibilitatilor de ameliorare si/sau optimizare a functionarii hepatocitelor (celule hepatice).
Tratamente naturiste pentru afectiunile hepatice
Ficatul se poate reface în mod natural, fără medicamente, cu ajutorul unor plante şi legume care srimulează eliminarea toxinelor şi a bilei, scad nivelul trigliceridelor şi al colesterolului.
Anghinarea Este un remediu sigur, natural şi ieftin pentru afecţiunile ficatului. Această legumă conţine un ingredient activ, numit cynarin, care protejează celula hepatică de toxinele provenite în special din alcool şi din substanţele chimice, regenerează ficatul, stimulează bila, reduce colesterolul şi trigliceridele.
Prin aminoacizii din compozitia sa, are rol detoxifiant; prin crom si l-carnitina, intervine in metabolismul lipidelor.
Armurariul. De asemenea, prin silimarina, principalul compus activ al armurariului (care este folosita de peste 2000 de ani cu rezultate pozitive in afectiuni hepatice si biliare), intervine in regenerarea hepatica si regresia fibrozei, fiind util atat in hepatitele virale, acute si cronice, cat si in ciroza hepatica postvirala.
Este recomandat pentru o cură naturală de vindecare a ficatului. Această plantă, numită și ciulinul laptelui, conţine un antioxidant, silimarina, şi poate fi folosită pe termen lung.
Cercetătorii au demonstrat că silimarina poate îmbunătăţi sănătatea hepatică în caz de ciroză, hepatită cronică şi alte boli inflamatorii ale ficatului
Păpădia Eficiente în tratarea bolilor ficatului, frunzele proaspete de păpădie, curăţate şi spălate bine, pot fi amestecate în salate. Tinctura obţinută din păpădie pe care o găseşti în magazinele de produse naturiste sunt folositoare pentru sănătatea ficatului şi a celorlalte organe şi glande.
Laptisorul de matca este un remediu care are efect antiviral, cat si de refacere a structurii hepatice degradate.
- „Am obtinut foarte bune rezultate in tratarea hepatitelor cronice utilizind laptisor de matca in doze mari.” ~ dr. Cristina Aosan, membru in Comisia de Apiterapie a Apimondia.
Fructul Noni, prin substantele biologic-active pe care le contine, are rol regenerator si creste rezistenta organismului.
O prima actiune benefice a sucului de Noni pentru ficat este stimularea proceselor digestive prin continutul plantei bogat in acizi caprilic si capronic, deoarece se stie sa o digestie deficitara este principalul factor perturbator pentru ficat, care suprasolicita functiile hepatice.
Un al doilea beneficiu adus ficatului de preparatele din Noni este realizat indirect prin stimularea imunitatii si prevenirea bolilor infectioase care, indiferent de localizarea lor in organism, sunt generatoare de toxine endogene pe care ficatul este nevoit sa depuna efort sa le metabolizeze si sa le elimine.
Efectul imunostimulator al Noni este datorat unui trio de substante: morindonul, morindinul si terpenoizii.
Noni are un excelent rol antidepresiv si antistres.
Astfel, consumat seara cu circa o ora inainte de culcare, sucul de Noni are un rol de reglare a somnului si ajuta la eliminarea insomniilor, ne recomanda dr. Roxana Ionescu, medic primar la Fundatia Medicer Bios.
Seleniul – In urma unor studii, s-a aratat ca incarcarea cu seleniu poate incetini replicarea virala si ca administrarea acestuia in doze de 200 micrograme/zi, timp indelungat (aproximativ 2 ani), are rol pozitiv.
- In prezenta vitaminei E, seleniul are efect imunomodulator.
Care sunt cele mai bune tratamente naturiste pentru afectiunile hepatice?
Fara ficat nu am putea digera mancarea, absorbi substantele nutritive si nu am putea detoxifica organismul: practic, nu poate exista viata fara ficat.
Nu exista un raspuns singular.
Singura certitudine este ca asa cum ai grija de sanatatea ficatului tau, asa va avea si el grija de tine!
Prin urmare, protejeaza-l impotriva stilului de viata neadecvat si nesanatos, a medicamentelor, consumului de alcool si acorda-i o atentie sporita.