Inainte sa apelezi la medicamente puternice si tratamente drastice, incearca cateva remedii pentru alergii direct din farmacia naturii. Alcatuite din vitamine, minerale si extracte de plante medicinale, aceste remedii pentru alergii au in vedere, in principal, fortificarea sistemului imunitar.
Pentru persoanele care sufera de alergii, profilaxie inseamna reducerea expunerii la alergenii cunoscuti. In plus, este important controlul inflamatiei astfel incat sa nu riste asa numitul mars alergic.
Sistemul imunitar protejeaza corpul de substantele straine – cunoscute ca antigeni – prin producerea anticorpilor care pot lupta cu acestea. In mod normal, sistemul imunitar ignora substantele usoare si lupta numai impotriva bacteriilor periculoase din alimente.
Remedii pentru alergii direct de la Natura
O persoana dezvolta o reactie alergica atunci cand sistemul imunitar nu poate selecta ce este bine de ce este rau si elibereaza un tip de substanta chimica, numita histamina pentru a ataca substantele inofensive ca si cum ar fi o amenintare.
- Histamina produce multe simptome asociate cu alergia.
Substante care pot declansa reactii alergice pot fi de diferite proveniente, incepind cu polenul, animalele de casa si terminand cu penicilina.
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: „Boala alergica exista si in afara manifestarilor, adica modificari ale sistemului imunitar, prin recrutari de celule, de anticorpi, deci tot ce se intampla in interiorul nostru”.
Asadar, o prima alergie aparuta implica o colaborare cu medicul specialist pe termen lung. Cand ne simtim bine, nici macar nu ne gandim la boala, dar acest lucru se poate schimba intr-o clipa. Cand boala si-a facut deja simtita aparitia, trebuie sa acordam o atentie deosebita stilului nostru de viata.
In cazul alergiei, preventia este eficienta doar daca este efectuata din timp, inainte ca simptomele sa apara si sistemul nostru imunitar sa slabeasca.
1. Intarirea sistemului imunitar
Daca este vorba despre o alergie, modificarile vizeaza intreg sistemul imunitar. Alergiile necontrolate determina inflamatii extinse, cu efecte asupra intregului organism.
Fiindca cea mai mare parte a sistemului nostru imunitar este corelata cu intestinul subtire si cu cel gros, o alimentatie adecvata este vitala in lupta impotriva alergiei. Acidophillus este un puternic sustinator imunitar cu enzime digestive si ajuta la digestie.
Consuma mai multe fructe si legume proaspete si produse lactate care contin probiotice.
2. Alimentatia si stilul de viata
Modificarea alimentatiei a ajutat deja multe persoane care sufera de simptome alergice. Atunci cand iti planifici alimentatia, fii atent la reactia incrucisata dintre polen si anumite alimente, deoarece consumul acestora poate imita reactia alergica la polen.
De exemplu, persoanele alergice la ambrozie trebuie sa fie atente la consumul de pepene verde, dovlecei si castraveti, in timp ce persoanele alergice la mesteacan sunt sensibile la majoritatea fructelor din anotimpul cald!
3. Remedii pentru alergii: plante, vitamine si minerale
Un tratament eficient al tuturor afectiunilor legate de sinusuri, inclusiv alergie, astm si febra mare se obtine cu ajutorul unui extract derivat din scoarta stejarului alb – quercus alba. Acesta are rolul de a stabiliza membranele celulelor care elibereaza histaminele, care sunt cele responsabile de reactiile alergice. ((Netmedic, Tratamente pentru stranut si alergie))
Vitamina C este un antihistaminic natural ale carei proprietati fac din ea o favorita in tratamentul alergiilor.
- Conform experimentelor, consumul a 1.000 mg de vitamina C zilnic, timp de 3 zile, poate reduce semnificativ nivelul histaminelor, care cauzeaza simptome alergice.
- O doza zilnica de 1.000 pina la 4.000 de miligrame de vitamina C ar trebui sa ajute la desfundarea nasului care curge.
Recomandarea farmacistului Earl Mindell
… daca suferi de alergii, vitaminele B5 si C ti-ar putea fi de ajutor. Ia cate 1000 mg din fiecare, dimineata si seara.
((Earl Mindell, Noua Biblie a vitaminelor))
Vitamina D: un nivel adecvat de vitamina D reduce riscul de aparitie a reactiilor alergice. Vitamina D este necesara pentru o buna dezvoltare a sistemului imunitar.
„Vitamina D ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si anihileaza substanţele alergice”, explica Milo Vassallo, coordonatorul unui studiu efectuat de cercetatori de la Massachusetts General Hospital din Boston (SUA).
Acelasi studiu a concluzionat faptul ca „Riscul de a dezvolta alergii alimentare este mai mare la copiii care sunt nascuti in lunile de toamna si iarna decat la cei care sunt nascuti primavara sau vara.” ((Evenimentul zilei, Copiii nascuti iarna si toamna sunt predispusi la alergii))
In lupta impotriva alergiilor, nu doar vitaminele, ci si alte comori ale naturii ne pot ajuta.
- >> Conform unui studiu recent, noni poate ajuta daca este consumat ca adjuvant in terapia antialergica.
- >> Intr-un mediu experimental, s-a demonstrat ca extractul din fructe si frunze de noni, consumat din timp, poate reduce semnificativ reactia la alergeni.
- Potrivit cercetatorilor care au condus experimentul, efectele se datoreaza acidului ursolic prezent atat in noni, cat si in mere, dar si bioflavonoidelor, cum ar fi campferolul si rutina.
- Prin urmare, consumul regulat de noni poate ajuta la ameliorarea reactiilor alergice.
- >> Calciul si magneziul – elementele nutritive de baza pentru alergici.
- Mineralele foarte importante pentru persoanele care sufera de alergii sunt calciul si magneziul.
- Aceste minerale ajuta la relaxarea sistemul nervos superactiv si, in acest fel, ajuta persoanele cu alergii sa lupte impotriva stresului cauzat in corp de reactiile alergice.
- >> Sulful ajuta in tratamentul contra alergiilor, in special in cele cauzate de praf, par animal, dar si in cele datorate alimentelor si medicamentelor.
- Persoanele care sunt alergice la anumite alimente sau au reactii alergice la unele medicamente prezinta o scadere a acestor reactii sau chiar o toleranta completa cind iau sulf.
- >> Zincul este un antioxidant care creste imunitatea.
- El ajuta corpul la mentinerea sanatoasa a functiunii celulelor.
- Ajuta, de asemenea, corpul sa-si refaca celulele sistemului imunitar si sa se apere contra infectiilor virale, vindecind ranile.
- Este important in producerea colagenului, iar combinat cu vitamina A ajuta la mentinerea sanatoasa a functiunii ochilor.
Evita alergia si simte-te bine!
Nu este prea tarziu nici chiar atunci cand simptomele au devenit vizibile. Prin intarirea sistemului imunitar, cu ajutorul unei alimentatii si al unui stil de viata sanatos, boala poate fi prevenita, ba chiar tratata.