Supele şi ciorbele calde te încălzesc când afară e frig, dar te şi vindecă atunci când eşti răcit. Dar asta nu e tot. Iată ce nu ştii despre cele mai cunoscute mâncăruri din bucătăria noastră.
1.Supa de pui
…calmează tusea. Nu degeaba îţi dădea bunica să mănânci o farfurie de supă de pui atunci când erai răcit sau aveai gripă.
Cercetătorii au descoperit că atunci când este fiartă, carnea de pui eliberează în supă o substanţă numită cisteină. Această substanţă are efect antiinflamator şi este folosită în medicamentele pentru afecţiunile respiratorii.
…îţi desfundă nasul. Dacă vrei ca supa să aibă şi un efect descongestionant, adaugă-i şi ceapă, usturoi şi ardei iute.
După ce ai mâncat-o, ardeiul iute îţi va pune sângele în mişcare şi vei simţi cum vei respira mult mai bine. Iar usturoiul este recunoscut ca fiind un antibiotic natural. Aşa că de ce să nu profiţi de aceste medicamente din natură?
2.Ciorba de sfeclă
…cel mai bun energizant. Astenia de toamnă te face de multe ori să te simţi adormit şi fără energie, aşa că o ciorbă gustoasă cu sfeclă ar fi minunată.
Combinaţia de vitamine şi de minerale din sfeclă normalizează nivelul glicemiei şi îţi dă un puseu de energie după masa de prânz.
3.Borşul de fasole
…te fereşte de infecţii. Fasolea boabe este un redutabil remediu împotriva bacteriilor de sezon.
Când este fiartă, fasolea boabe eliberează o substanţă numită lisină, care are efect antiseptic şi stimulează producerea anticorpilor. Iar dacă o mănânci cu o ceapă alături, bacteriile şi virusurile te vor ocoli.
4.Supa de usturoi
Supa de usturoi poate fi consumata ca solutie pentru prevenirea si combaterea simptomelor si in caz de hipertensiune arteriala si pentru cei care sufera de arteroscleroza si care au probleme de circulatie. Miraculoasa supa de usturoi este utila si in afectiunile articulare, mai ales daca sursa lor o reprezinta infectiile.
Iata cum prepari miraculoasa supa de usturoi.
Pune la fiert in apa cu sare, spatele de la doi pui si patru aripi de pui, intr-un litru de apa. Aduna spuma si lasa sa fiarba la foc mic pana ce zeama ajunge la jumatate. Da deoparte si strecoara supa.
Pentru miraculoasa supa de usturoi ai nevoie de 50 de catei de usturoi curatati (asta inseamna circa 5-6 capatani de usturoi, dar nu conteaza marimea capatanilor, important este ca numarul cateilor trebuie sa fie aproximativ 50) si striviti usor cu lama cutitului. Mai ai nevoie de 100 de grame de unt, doua linguri de ulei de măsline, doua- trei cepe mari tocate marunt si un amestec, dupa gustul tau de cimbru uscat si foi de dafin, la care adauga si o legatura mare de patrunjel proaspat.
Pune untul la topit intr-o tigaie, adauga uleiul, si pune la calit ceapa. Dupa cateva minute pune usturoiul si caleste totul pentru 10 minute la foc mic. Intr-un vas pune supa de pui, adauga 500 mililitri de apa si pune toate ierburile (mai putin patrunjelul proaspat). Cand clocoteste pune amestecul de ceapa si usturoi, cu tot cu sos. Acopera si fierbe la foc mic pentru 15 minute.
Cu un blender vertical transforma totul in crema. Adauga in supa de usturoi doua linguri de smantana si o ceasca de lapte. Potriveste gustul cu sare si piper. Lasa totul sa traga un clocot si da deoparte. Adauga patrunjelul tocat marunt si gata! Miraculoasa supa de usturoi este gata!
Se poate pastra 2-3 zile la frigider si se consuma o cana la fiecare masa.
Miraculoasa supa de usturoi se poate consuma si daca nu ai nici un fel de probleme de sanatate, mai ales in perioadele in care te simti cu imunitatea la un nivel scazut. Supa de usturoi se poate prepara si consuma de doua ori pe luna.
Pont
Leuşteanul completează beneficiile ciorbelor prin efectul lui antiseptic, sedativ şi expectorant.