Consumul de cateva cani de ceai verde in fiecare zi poate reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, se arata intr-un studiu japonez efectuat pe 40.000 de persoane. Noile descoperiri, insa, ridica un semn de intrebare la o alta idee potrivit careia consumatorii ar fi protejati si impotriva cancerului. Cercetatorii au inceput studiul in 1994, intreband participantii de nord-estul Japoniei cat de mult ceai verde consuma in fiecare zi.
Aproximativ un sfert dintre cei 40.000 de subiecti consumau, in medie, mai putin de o cana de ceai pe zi, iar un numar mic au admis ca beau mai mult de 5 cani pe zi sau o jumatate de litru de ceai. Echipa, condusa de Shinichi Kuriyama de la Scoala de Medicina din Sendai, Japonia, a urmarit starea de sanatate a participantilor timp de o decada. Persoanele care au consumat mai mult de cinci cani de ceai pe zi au avut cu 26 la suta un risc mai mic de a deceda din cauza unei boli cardiovasculare fata de cei care au consumat mai putin de o cana de ceai pe zi. Modul in care ceaiul protejeaza impotriva bolilor de inima ramane inca neclar, dar Kuriyama avanseaza ideea ca substantele antioxidante din ceaiul verde, numite polifenoli, reduc actiunea radicalilor liberi din organism, care ar putea afecta celulele.