ANTIOXIDANŢI l Băutura preferată a britanicilor, ceaiul, contribuie la prelungirea vieţii, datorită efectelor benefice asupra activităţii cerebrale şi bolilor cardiace
Persoanele care consumă până la opt ceşti de ceai în fiecare zi beneficiază de o îmbunătăţire semnificativă a stării de sănătate, informează un studiu întreprins de nutriţioniştii britanici. Mai exact, spun medicii, ceaiul are efecte benefice împotriva maladiilor cardiace, îmbunătăţeşte activitatea cerebrală şi contribuie la prelungirea vieţii. Pentru a ajunge la această concluzie, autoarea studiului, expertul în nutriţie Carrie Ruxton, a comparat rezultatele obţinute în urma a 47 de cercetări independente.
În opinia nutriţionistei britanice, băuturile cafeinizate pe bază de ceai, cafea sau cacao îi fac pe oameni să se simtă mai vioi, le stimulează buna dispoziţie şi îi ţin departe de multe boli, atunci când nu sunt băute peste măsură.
Medicul Ruxton consideră că doza optimă de cafeină pentru un adult nu depăşeşte 400 de miligrame pe zi, această cantitate fiind echivalentul a opt ceşti de ceai, cantitate ce oferă organismului nivelul optim de antioxidanţi şi de flavonoizi conţinuţi de băuturile cafeinizate. Totuşi, atrag atenţia specialiştii, este recomandat ca ceaiul să se bea neîndulcit.
Ceaiul băut zilnic are efecte benefice şi asupra copiilor, însă, în cazul lor, doza trebuie limitată la 95 de miligrame pe zi, adică echivalentul unei singure ceşti de ceai.