Ceaiul de ghimbir, scortisoara si cuisoare reprezinta o combinatie clasica pentru nutritionistii cunoscatori, insa beneficiile acestei combinatii fabuloase merg mult mai departe de placerea gustului. Ceaiul preparat din ghimbir, scortisoara si cuisoare vine cu o lista uimitoare de avantaje pentru sanatate!
Ceai de ghimbir cu scortisoara si cuisoare – beneficii pentru sanatate
Amintim doar cateva dintre beneficiile acestei combinatii miraculoase:
– sustine sanatatea sistemului imunitar si previne racelile si gripele;
– ajuta digestia si stimuleaza absorbtia nutrientilor;
– calmeaza crampele abdominale;
– combate inflamatiile;
– accelereaza metabolismul si este eficient in curele de slabire;
– reduce nivelul de „colesterol rau” (LDL) si previne bolile cardiovasculare; scortisoara are proprietati antiinflamatorii, ajuta la curatarea si desfundarea vaselor de sange, fluidifica sangele si previne formarea cheagurilor.
– eugenolul din cuișoare funcționează de asemenea ca o substanță antiinflamatoare care poate reduce simptomele bolilor inflamatorii cu până la 15-30 %. Cuișoarele conțin de asemenea o varietate de flavonoide, inclusiv kaempferol și rhamnetin, care contribuie reducerea inflamațiilor.
– calmeaza durerile asociate cu artritele;
– are proprietati antioxidante;
– reduce nivelul glicemiei si este recomandat pacientilor cu diabet;
– sustine eliminarea toxinelor din organism;
– calmeaza si imbunatateste capacitatea de concentrare;
– cuișoarele sunt un bun antiseptic, antibacterian, antiinflamator, calmant și anticoagulant. au efecte bune împotriva infecțiilor, inflamațiilor și formarea de cheaguri de sânge.
– Poate fi consumat inclusiv pentru ameliorarea problemelor digestive, cum este balonarea, flatulența sau colita de putrefacție.
– are proprietati antivirale si calmeaza simptomele racelilor si gripelor – dureri in gat, congestie nazala.
Ceai rapid de ghimbir cu scortisoara si cuisoare pentru slabire
Amestecul de ghimbir, cuisoare si scortisoara accelereaza metabolismul, stimuleaza arderea grasimilor, elimina toxinele din organism si grabeste, astfel, procesul de slabire.Cuișoarele conțin o varietate de fitnutrienți, fibre alimentare, calciu, magneziu, mangan, acizi grași Omega-3, vitamina K, fibre alimentare și vitamina C
Prepara un ceai rapid – dureaza 3-5 minute – dintr-o lingurita de praf de scortisoara (poti folosi si batoane, insa e nevoie sa le lasi mai mult la fiert), 7-8 cuisoare, si o lingurita de praf de ghimbir. Bea o cana de ceai dimineata, pe stomacul gol, si una seara, inainte de culcare. Continua cura pentru cel putin doua saptamani.
Ceai de ghimbir cu scortisoara si cuisoare pentru detoxifiere si imunizare
Ia-ti un pic de timp sa prepari un ceai ceva mai elaborat, pentru a profita la maxim de toate substantele active benefice din cele trei ingrediente. Curata o bucata de ghimbir de aproximativ 5 cm in lungime, tai-o in feliute si pune-o intr-o cratita. Adauga 2-3 batoane de scortisoara,jumatate de lingură de cuişoare proaspăt mărunţite si un litru de apa si lasa-le la fiert la foc foarte mic pentru aproximativ 40 de minute*. Strecoara si consuma ceaiul fierbinte sau rece, 2-3 cani pe zi.
*Pentru a grabi procesul de eliberare a substantelor active, da ghimbirul pe razatoare si rupe batonul de scortisoara in bucatele cat mai mici. In felul acesta poti micsora timpul de fierbere la jumatate.
Ceaiul de ghimbir, scortisoara si cuisoare are un gust intens, usor dulceag datorita scortisoarei si usor intepator datorita ghimbirului. Daca nu il consumi ca parte a unei cure de slabire, poti adauga o lingura de miere pentru un gust mai placut. Altfel, il poti imbunatati cu zeama si/sau coaja de lamaie sau de portocala. Cumpără cuişoarele întregi, deoarece acestea au aroma mai puternică decât cele gata măcinate. Pentru a vedea dacă sunt proaspete, strânge-le între degete şi asigură-te că se elimină puţin ulei.
Zdrobeşte cuişoarele chiar înainte de a le folosi, cu ajutorul unui mojar cu pistil sau într-o râşniţă de condimente. Este bine să le macini în bucăţele mici, nu sub formă de pudră, pentru a permite strecurarea lor când prepari ceaiul.