De cateva zile, sarbatorile au adus schimbari in alimentatie. A trecut Craciunul, dar vine Revelionul, cand vom da peste alte delicii culinare. Este greu de crezut ca, in aceasta perioada, nu vom castiga cateva kilograme in plus. Dar iata cateva sfaturi care sa ne scuteasca de teama cantarului. Conf. dr. Gabriela Radulian, medic nutritionist la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof.dr. N. Paulescu” din Bucuresti si membru al Fundatiei pentru Alimentatie Sanatoasa (FPAS), spune ca nu trebuie sa renuntam la micul dejun, in aceasta perioada. „Incercati, pe cat posibil, sa pastrati un regim de viata echilibrat, avand trei mese principale si doua gustari in fiecare zi.
Daca sunteti invitati la o masa, asigurati-va ca este la o ora potrivita. Mesele copioase seara ingreuneaza foarte mult sistemul digestiv si intregul organism”, ne sfatuieste conf. dr. Gabriela Radulian, membru FPAS. Medicul mai spune ca trebuie evitat consumul de cantitati mari de grasimi si proteine animale, care obosesc organismul. Mancarurile traditionale trebuie gustate, dar nu trebuie eliminate legumele, crude sau preparate. Specialistul in nutritie mai spune ca trebuie sa mancam incet si sa mestecam mancarea cat mai mult timp „pentru a usura activitatea stomacului.
Faceti pauze intre feluri. Lichidele nu trebuie sa lipseasca, iar plimbarea dupa o masa copioasa poate fi de mare ajutor pentru o digestie buna. La culcare, optati pentru un ceai cu lamaie, care ajuta la eliminarea toxinelor, eventual o felie subtire de paine integrala cu margarina light si legume”, mai spune medicul nutritionist.