Un studiu facut de profesori si studenti ai Universitatii din Newcasle in colaborare cu cercetatori ai Institutului Scotian de Cercetare a Recoltelor, din Dundee au demonstrat ca un consum regulat de ceai verde poate apara creierul impotriva dezvoltarii bolii Alzheimer (cunoscuta ca „dementa degenerativa”) si de asemenea poate preveni si aparitia altor forme de dementa dar si pe cea a cancerului.
Gordon McDougal, cercetator al Institului Scotian de Cercetare a declarat dupa prezentarea concluziilor acestui studiu ca cercetarile arata ca felul in care digeram mancarea poate afecta direct efectele biologice asupra sanatatii si felul in care compusii produselor alimentare sunt asimilati in organism.
Studiul a dorit sa studieze daca proprietatile vindecatoare ale ceaiului verde prezente in forma nedigerata, proaspata a lichidului raman active si dupa ce ceaiul verde a fost digerat de catre organism. S-a descoperit astfel ca, atunci cand ceaiul verde este acaparat de enzimele din stomac, substantele chimice rezultate devin chiar mult mai eficiente in anihilarea declansatorilor bolii Alzheimer decat se intampla in forma neprocesata a licorii.
Studiul a aratat chiar mai mult decat se asteptau cercetatorii, astfel compusii digerati din ceai verde poseda si multe proprietati benefice impotriva luptei cu cancerul, incetinind semnificativ dezvoltarea celulelor tumorale folosite in seria de experimente derulate in cadrul acestui studiu.
Sursa: Institutul Scotian de Cercetare a Recoltelors, Newcasle University journal