• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
Frunza Verde

Frunza Verde

  • Frumusete
  • Sanatate
    • Sfaturi
  • Nutritie
    • Diete
    • Culinar
    • Tabel cu calorii – Valori nutritionale
  • Ceaiuri
  • Uleiuri Esentiale
  • Remedii
  • Afectiuni
  • retete
  • tincturi
  • tratamente naturiste

Ceaiul de sunatoare – solutie pentru boala viitorului?

Sunătoarea este una dintre cele mai cunoscute plante folosite în fitoterapia din întreaga lume.
În Grecia antică era folosit în lupta cu febra, la curăţarea rănilor şi la tratarea arsurilor superficiale. În zilele noastre oamenii de ştiinţă au descoperit că sunătoarea are chiar si proprietăţi antivirale şi antibacteriene.
ceai de sunatoareReputatia sunatoarei ca medicament este, in momentul acesta, probabil cea mai solida, ea fiind cea mai bine documentata din punct de vedere stiintific, dintre toate plantele medicinale.
De asemenea, se pare că are un rol în normalizarea nivelului de serotonina. De aceea este cunoscută ca antidepresiv. Depresia şi unele dureri de cap sunt datorate de dezechilibre ale concentraţiilor de serotonina, dezechilibre ce pot fi reparate cu succes cu ceai de sunatoare.
Una din componentele active este hiperforina, care este eficace în tratamentul alcoolismului cu toate că doza optima si siguranţa în acest caz nu au fost studiate in profunzime. Acest component are şi proprietăţi antibacteriene împotriva bacteriilor gram-negative.
Folosirea sa ca remediu topic în tratarea rănilor infectate, arsurilor şi durerilor musculare se datoreaza efectelor sale antibacteriene şi antiinflamatoare.
Un studiu condus de o echipă de la Undivesidad Complutence de Madrid, sugerează că sunătoarea conţine compuşi activi cu acţiune antioxidantă care pot ajuta la reducerea degenerării neuronale cauzată de boala Parkinson.
Este folosit şi pentru tratarea gastritelor şi ulcerelor gastrice.

Ceaiul de sunătoare – campion în lupta cu depresia

Într-o lume în care evenimentele se desfăşoară într-un ritm ameţitor, într-o economie care pare să ne pună tot mai mult la încercare, în care facem faţă tot mai greu provocărilor financiare, profesionale, emoţionale, din ce în ce mai mulţi oameni suferă de depresie.
Studii recente au arătat că sunătoare poate fi la fel de eficace ca şi medicamentele antidepresive, dar cu mult mai puţite efecte adverse.

O editie recenta a British Medical Journal conţine o analiză a 25 de studii care sugerează că sunătoarea (Hypericum perforatum) este mai eficace decat orice alte medicamente antidepresive insa fără reacţii adverse cum ar fi durerile de cap sau vărsăturile. Dr. Cynthia Mulrow, unul din autorii studiului, afirmă că aceste rezultate nu sunt surprinzătoare. „Multe din cele mai cunoscute medicamente au la bază substanţe extrase din plante.” Cercetarile asupra substantelor active din sunatoare sunt grabite si de faptul ca in acest moment depresia afecteaza deja 10% din populatia Europei, fiind si una din principalele cauze de suicid iar in viitor oamenii de stiinta apreciaza ca modul precipitat de viata al omului modern va face ca peste 40% din populatia lumii sa sufere de diferite forme de depresie.

Cercetătorii din Europa studiază această plantă de câteva decenii. Ea este disponibilă sub formă de tinctura, capsule sau ceaiuri.

Sunătoarea conţine hipericina care inhibă monoamină oxidaza, cea care este răspunzătoare din punct de vedere chimic de declanşarea depresiei. Se pare că hipericina nu acţionează singură. Ca multe alte plante, sunătoarea conţine un complex de componente care au rol antidepresiv. La pacienţii care suferă de depresie, în urma tratamentului cu sunătoare s-a observat o diminuare a stărilor depresive, mai multă poftă de viaţă, încredere în sine şi restabilirea unui program normal de somn.

Foarte interesant este un studiu clinic care a demonstrat eficacitatea extractului de sunătoare comparativ cu antidepresive ca maprotilin clorhidrat şi imipramina.

Într-un studiu clinic pe 135 de pacienţi cu depresie care au primit fie extract de sunătoare (900 mg/zi) sau imipramină (75 mg/zi) timp de 6 săptămâni s-au observat următoarele:
– Pe scara Hamilton de evaluare a depresiei s-a observat o îmbunătăţire cu 56% în grupul care a fost trata cu sunătoare faţă de 45% în grupul care a fost tratat cu imipramidă. Diferenţele pe scala CGI sau Zerssen au fost puţin mai mari pentru sunătoare dar nu au fost semnificative din punct de vedere statistic. Reacţiile adverse au apărut la 16% dintre pacienţii trataţi cu imipramidă şi la doar la 12% dintre pacienţii trataţi cu sunătoare.

Ceai de sunatoare – Mod de administrare

Ceaiul de sunătoare se prepară prin adăugarea a două liguri de flori la o cească de apă fierbinte. Acest ceai se bea de trei ori pe zi, timp de 6 săptămâni, apoi se face o pauză de două săptămâni. Puteţi să beţi ceaiul îndulcit cu miere, pentru a diminua gustul amar.

Ceaiul de sunatoare ajuta si in tratarea bolilor digestive si hepatice, calmeaza iritatiile si vindeca arsurile pielii. Iata care sunt beneficiile ceaiului de sunatoare de care ar trebui sa te bucuri si tu imediat.

Ceaiul de sunatoare stimuleaza secretia bilei

Ceaiul de sunatoare, alaturi de tinctura din aceeasi planta, este deosebit de benefic si in cazul afectiunilor biliare. El se administreaza sub forma de infuzie (doua lingurite de sunatoare la o cana de apa clocotita). Lasa amestecul la infuzat timp de cinci minute si bea apoi de trei ori pe zi, chiar inainte de mese. In plus, consumul de ceai de sunatoare te ajuta si in reglarea circulatiei sangelui.

Cu ceai de sunatoare scapi de insomnie si de stres

Probleme in relatie, la facultate sau la locul de munca? Uita de perioadele stresante cu ajutorul unei cure cu ceai de sunatoare. Bea o cana de ceai seara, inainte de culcare si vei reusi sa scapi de insomnia care nu iti da pace. Serotonina din ceai te va scapa de stres si vei putea sa te odihnesti cum trebuie. In plus, sunatoarea te ajuta in perioadele dificile, cum sunt examenele, favorizand performantele intelectuale. Ai grija sa incepi cura cu cel putin o luna inainte de eveniment.

Ceaiul de sunatoare iti poate face mai usoara tranzitia intr-un nou mediu sau te poate ajuta in cazul schimbarilor de anotimp. La fel te ajuta si in cazul dezechilibrelor hormonale cauzate de menopauza.

Te scapa de durerile de burta si ajuta tranzitul intestinal

Ceaiul de sunatoare ajuta ficatul sa elimine toxinele din corp si stimuleaza tranzitul intestinal. Daca ai dureri de burta ia o lingura pe stomacul gol, dimineata si seara. Pentru tratament de lunga durata bea zilnic, timp de cel putin o luna, o ceasca calda de ceai de sunatoare.

Ceaiul de sunatoare previne boala Parkinson

Boala Parkinson este cauzata, printre altele, de o disfunctie a dopaminei. Ceaiul de sunatoare ajuta la stimularea nivelului de dopamina, iar activitatea antioxidanta trateaza degenerarea neuronala. Consuma si tu zilnic o cana de ceai de sunatoare si vei preveni astfel posibilitatea aparitiei acestei boli.

Ceaiul de sunatoare – Modul de preparare
Se prepara dintr-o lingurita de sunatoare maruntita peste care se adauga o cana de 200ml apa clocotita apoi se acopera vasul, si peste 15-20 min se strecoara amestecul. Se beau astfel 2-3 cani pe zi neindulcit pentru tratarea diskineziei biliara (fiere lenesa, enterocolite cronice).
La persoanele care prezinta tendinta de a retine apa in organism, infuzia se prepara dupa acelasi procedeu, insa folosind doar o lingura de planta maruntita la o cana de apa clocotita, si se va bea o lingura de ceai dupa fiecare masa.
Tot cu acest procedeu de preparare, insa cu consumul a doua-trei cani pe zi, se recomanda si la tratarea de gastrite hiperacide, ulcer gastric, hepatite, hepatite cronice evolutive, colite cronice, colecistite.
Infuzie de ceai de sunatoare impotriva gastritei:
Se prepara din 1-2 linguri de planta uscata, maruntita, la o cana (200 ml) cu apa clocotita.
Infuzie cu ceai de sunatoare impotriva problemelor dentare:
Se face o infuzie din doua linguri de sunatoare uscata si maruntita la o cana de apa clocotita.
Infuzie impotriva ranilor si nevralgiilor:
Se face o infuzie din 30 grame sunatoare la un litru de apa clocotita.

Precauţii!

Se recomandă ca persoanele cu ten deschis să evite expunerea la soare sau alte surse de radiaţii ultraviolete în timpul tratamentului cu sunătoare, deoarece poate cauza fotosensibilitate. De asemenea, trebuie evitate băuturile alcoolice. Nu luaţi ceai de sunatoare împreună cu: tirozina, narcotice, amfetamine sau antiinflamatoare nesteroidiene, loperamida, digoxina, contraceptive orale, medicamente pentru astm sau medicamente antihipertensive. Tratamentul cu sunătoare nu trebuie să fie luat în paralel cu medicamentele antidepresive. Este interzisă folosirea sa în timpul sarcinii şi alăptării.


Rubrica: Ceaiuri, remediu Tags: antioxidanti, arsuri, capsule, ceai, colon, depresie, febra, gastrite, miere, Parkinson, rani, serotonina, soare, studiu, sunatoare, tinctura, ulcer, ultravioelete

Loading...

Ghimbirul si proprietatile sale uimitoare pentru sanatate

SOCUL: 8 remedii extraordinare si 3 contraindicatii

Cum faci acasa faimoasa ALIFIE de ROSTOPASCA, remediu eficient pentru multe afectiuni

Sucul de urzica, probabil cel mai puternic remediu pentru curatarea organismului de toxine

Cauta afectiuni, ceaiuri, retete sau remedii

Apa de tărâţe supranumita elixirul vindecator. Cum să o prepari simplu, în funcţie de beneficii

Ceai de pătlagină – reteta leacului mănăstiresc pentru afecțiunile pulmonare

Remedii naturale care salvează stomacul şi ficatul după mesele îmbelşugate

Bara principală

Remedii

10 Sfaturi pentru a scapa rapid de mirosul de TRANSPIRATIE

Cafeaua cu cardamon(hel) o combinatie absolut incredibila

Dr. Oz: 5 remedii NATURALE care te scapă de orice durere

Reţetele naturiste eficiente impotriva VARICELOR

Dr. Oz: Top 6 remedii de sănătate pe care le ai deja acasa

Valeriana cu miere, remediu RAPID pentru durerile de cap

Sucul MINUNE care elimina metalele grele din corp

Scapa usor de gazele la stomac – 3 remedii cu efect imediat

Sucul de SPANAC, cea mai buna reteta pentru curatarea stomacului si intestinelor

„Sângele verde”, elixirul din iarba de grau care iti reface sanatatea

COJILE de CEAPA, un remediu naturist exceptional care te scapa de multe boli

Cum poti scapa rapid de cearcane

Cele mai eficiente remedii care scad zahărul din sânge

Tratament naturist cu ulei de masline pentru piele uscata

Elixirul recomandat de Dr.OZ pentru FICAT: 4 ingrediente care costa putin

RETETA naturista de crema cu TAMAIE care repara si intinereste pielea

10 semne timpurii că ai putea avea probleme la inimă

SUCUL DE CEAPA – mana cereasca pentru par. Opreste caderea parului si il regenereaza!

Drojdia de bere, remediu terapeutic remarcabil din frigiderul tau

TREI beneficii uimitoare ale COJILOR de ouă pentru sanatate

Naturiste

Zmeura previne slabirea vederii si ajuta la slabit

De ce arătăm mai bătrâni decât suntem

Scapa de tenul uscat folosind ulei de masline

Cel mai EFICIENT si rapid condiment pentru SLABIT

Ghimbirul si proprietatile sale uimitoare pentru sanatate

Miere si scortisoara – o combinatie incredibila

Efectul benefic surprinzator al sucului de ceapă impotriva a 4 afectiuni suparatoare

Descoperire uimitoare: este mai tare ca toate antibioticele din lume

UIMITOR: Ce patesti daca mananci banane cu coaja neagra? Afla parerea specialistilor japonezi

Solutii eficiente impotriva căderii părului

Cum se prepara corect celebrul DECOCT de LEURDA recomandat pentru afectiunile inimii

5 alimente care te ajuta sa dai burtica jos

Reţete pe bază de propolis

Tratamente pentru acnee

Murele şi utilizarea lor în fitoterapie

Anghinarea, un aliment sanatos la indemana

Nas înfundat – 8 remedii naturale verificate

Secretele unui păr frumos

Faceţi economii: preparaţi-vă acasă produsele de înfrumuseţare

Celulita si remedii pentru a scapa de ea

Copyright Frunza-verde.ro 2009-2020