Rozmarinul (Rosmarinus officinalis), este un arbust din familia Lamiacee, ce creşte în formǎ sǎlbaticǎ în zona mediteraneanǎ, în principal pe soluri calcaroase insa poate fi cultivat şi în grǎdini. Rozmarinul are numeroase intrebuintari fitoterapeutice, fiind atat un condiment, o plantǎ meliferǎ (mierea de rozmarin este foarte apreciatǎ) dar si un produs frecvent folosit în parfumerie. Traducerea numelui sǎu latin înseamnǎ roua mǎrii si a fost folosit ca remediu inca din cele mai vechi timpuri datorita virtutilor sale medicinale
Proprietatile terapeutice ale rozmarinului
Rozmarinul este recunoscut pentru activarea şi îmbunǎtǎţirea funcţiilor digestive si în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare (este colagog, facilitând evacuarea bilei). Este un antispastic şi are o acţiune stimulantǎ asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.
Este folosit si pentru tratarea infecţiilor din sfera ORL, în special pentru calmarea tusei şi tratarea bronşitelor.
Pe cale externǎ este folosit pentru pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguinǎ perifericǎ. Se aplicǎ sub formǎ de comprese cu decoct de rozmarin sau saub formǎ de creme, geluri sau loţiuni ce au un conţinut de pânǎ la 10 % ulei esenţial de rozmarin. O baie în care se adaugǎ ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii.
Forme de utilizare ale rozmarinului
Proprietǎţile rozmarinului sunt date de frunze şi de inflorescenţe. Cel mai simplu mod de folosire este sub formǎ de infuzie sau decoct, caz în care proprietǎţile sale digestive fac minuni. Pentru tratamente de lungǎ duratǎ se pot folosi capsulele cu rozmarin.
Uleiul de rozmarin
Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale oralǎ, sub formǎ de picǎturi. Uleiul de rozmarin nu este indicat femeilor însǎrcinate, copiilor sau persoanelor care au hipersensilitate la aceastǎ plantǎ.
Ceai de rozmarin
Ceaiul de rozmarin accelereaza tranzitul intestinal, fortifica organismul slabit, incetineste procesul de imbatranire si te energizeaza, mai ales in perioadele cand trebuie sa mananci mai putin. Ceaiul de rozmarin calmeaza tulburarile gastrice si ajuta functionarea optima a ficatului. De asemenea, ceaiul de rozmarin accelereaza tranzitul intestinal lenes si te ajuta cand tii o dieta mai severa. Fierbe cel mult un minut o lingurita de frunze in 250 ml de apa. Serveste doua sau trei cescute pe zi
Intrebuintari principale ale ceaiului de rozmarin:
Uz intern: colici abdominale, dispepsii , reumatism , astenie , surmenaj fizic si intelectual, tonifierea organismului, balonari si afectiuni gastro- intestinale , anorexie , afectiuni hepatice si renale.
Ceai de rozmarin pentru uz extern: reumatism , reconfortarea organismului.
Mod de preparare:
Uz intern: se prepara infuzie din 1 lingurita frunze la o cana cu apa clocotita.
Uz extern: se prepara decoct din 1 lingura frunze la o cana cu apa.
Mod de administrare:
Uz intern: se beau 2 cani cu pe zi.
Uz extern: se aplica comprese cu decoctul.
Contraindicatii: a nu se utiliza ceai de rozmarin de catre femeile insarcinate
surse: „Medical Tea Encyclopedia”, www.mirror.co.uk