• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
Frunza Verde

Frunza Verde

  • Frumusete
  • Sanatate
    • Sfaturi
  • Nutritie
    • Diete
    • Culinar
    • Tabel cu calorii – Valori nutritionale
  • Ceaiuri
  • Uleiuri Esentiale
  • Remedii
  • Afectiuni
  • retete
  • tincturi
  • tratamente naturiste

Ceaiul de musetel, proprietati si mod de folosire CORECT

Ceai de musetel.Proprietăţile binefacătoare ale florilor de musetel sunt cunoscute încă din antichitate. Egiptenii dădeau musetelul drept ofrandă Soarelui şi il venerau mai mult decât orice altă plantă datorită calităţilor sale medicinale. Medicii din Grecia antică prescriau florile de musetel în cazuri de febra sau maladii ginecologice. În zilele musetelul ramane un remediu foarte cunoscut şi foarte utilizat

ceai de musetelPartea cea mai folosită de la musetel sunt florile, care trebuie culese imediat după ce se deschid, pentru că atunci conţinutul de principii active este maxim.
Musetelul are acţiune calmantă, antispasmodică, antiinflamatorie, antialergică şi emolientă.
Datorită connţinutului în mucilagii (care calmează iritaţiile mucoasei gastrice) muşeţelul este recunoscut pentru eficacitatea sa în tulburările digestive (dureri abdominale, indigestie, inflamaţii ale tubului digestiv, gastrite, spasme, etc), cât şi pentru durerile menstruale.
Acţiunea usoara a ceaiului de musetel permite administrarea la copii, infuzia de muşeţel în combinaţie cu alte plante fiind folosită în calmarea colicilor la sugari.
Planta conţine un puternic antispasmodic care este eficace împotriva durerilor musculare şi permite reducerea iritabilităţii şi agitaţiei nervoase, favorizând somnul, în special la copii.
Ceaiul de musetel este folosit atât pentru uz intern cât şi pentru uz extern.

Proprietatile ceaiului de musetel

Indicaţii pentru uz intern:
– infuzia de muşeţel ajută în lupta împotriva agitaţiei nervoase, a insomniilor şi coşmarurilor;
– este util în inflmaţii şi iritaţii la nivelul dinţilor
– are proprietăţi calmante şi de aceea este eficient în cefalee, dureri psihosomatice, dureri menstruale şi alte tipuri de spasme sau crampe;
– calmează simptomele gripei, rinitei alergice sau astmului;
– eficace pentru durerile abdominale, indigestie, inflamaţii ale tubului digestiv, gastrite, ulcere gastrice şi duodenale, flatulenţă şi balonări;
– calmează colicile la sugari, în combunaţie cu alte plante.

Indicaţii pentru uz extern:
– iritaţii cutanate sau eczeme;
– iritaţii ale zonei genitale şi hipersensibilitate cutanată;
– inhalaţiile cu ceai de musetel calmează inflamaţiile mucoaselor căilor respiratorii;
– tratează hemoroizii;
– calmează durerea provocată de afte;
– previne formarea mucozităţilor provocate de radioterapie şi chimioterapie;
– calmează ochii obosiţi şi alergiile.

Indicaţii pentru uz cosmetic:
– infuziile de muşeţel au efect cicatrizant;
– ceaiul de musetel dă strălucire părului castaniu şi blond;
– are proprietăţi antiinflamatoare, calmante şi emoliente, fiind indicat pentru pielea foarte sensibilă.


Ceai de musetel – modul de preparare

– Pentru uz intern în tratarea spasmelor şi inflamaţiilor tubului digestic, gastroenteritelor, agitaţiei nervoase, sau în stări gripalle: infuzaţi o lingură de flori în 150 ml de apă fierbinte timp de 10 minute. Beţi 3 căni pe zi, înainte de masă.
– Pentru uz extern pentru tratarea inflamaţiilor pielii sau mucoaselor:
– pentru comprese sau gargară: infuzaţi 3-10 g de flori uscate în 100 ml apă fierbinte şi lăsaţi să se răcească
– pentru cataplasme: utilizaţi o infuzie ce conţine 3-10% flori
– pentru băi de şezut: infuzaţi 5 g de flori într-un litru de apă fierbinte.
– pentru inhalaţii (pentru inflamaţii ale căilor respiratorii): infuzaţi 3 g de flori în 150 de ml apă fierbinte timp de 5-10 minute apoi inhalaţi vaporii cât timp infuzia este caldă.

Ceaiul de musetel pentru tulburările de digestie

Muşeţelul este adesea folosit în asociere cu alte plante pentru tulburările de digestie. Un amestec de nouă plante, ce conţine şi musetel a făcut obiectul unei meta-analize care a vizat evaluarea efectelor asupra dispepsiei2.
Cercetătorii au analizat rezultatele obţinute pe trei studii clinice dublu-orb, pe 273 de pacienţi. Praparatul pe bază de plante (muşeţel, Iberis amara, angelică, chimen, melisă, rostopască, lemn-dulce, mentă) s-a dovedit a fi mai eficace decât placebo în calmarea unor simptome ca arsurile stomacale şi durerile abdominale. O lucrare publicată în 2004 preparatul de plante s-a dovedit a fi eficace în 43% din cazuri(3).
Sunt cercetări care indică că preparatul pe bază de plante ce conţine muşeţel are rolul de a scădea aciditatea gastrică4. De asemenea, teste in vitro au arătat că musetelul poate împiedica proliferarea bacteriei Helicobacter pylori, care este responsabilă de apariţia ulcerului gastric(5).

Colicile sugarilor

A fost realizat un studiu dublu-orb pe 68 de sugari cu vârsta între 2 şi 8 săptămâni, perfect sănătoşi dar care sufereau de colici, cărora li s-a administrat un ceai care s-a dovedit a fi mai eficace decât placebo. Acest ceai conţinea muşeţel, verbină, lemn dulce, mărar şi melisă(6).
Organizaţia mondială a Sănătăţii recunoaşte folosirea medicinală a muşeţelului pentru tratarea dispepsiei, în special a spasmelor şi inflamaţiilor tubului digestiv, balonări, flatulenţă.
Au fost identificate unele substanţe din componenţa acestei plante (alfa-bisabolol, camazulen, apigenina, matricina) care au acţiune antiinflamatorie şi antispasmodică şi un efect preventiv şi curativ în ulcerele gastroduodenale(10).
Conform Rudolf Fritz Weiss, meic şi expert în fitoterapie, ceaiul de musetel este eficace în special în prevenirea ulcerelor, dar ca tratament adjuvant pot calma anumite simptome(11). Florile de muşeţel conţin aproximativ 10% mucilagii. Eceste substanţe emoliente sunt eliberate în infuzie şi calmează iritaţiile mucoaselor gastrice.

Utilizarea ceaiului de musetel pentru leziunile cutanate

Eczeme
Într-un studiu publicat în 1985, cercetătorii au comparat eficacitatea produselor ce conţin muşeţel pe 161 de pacienţi care sufereau de eczeme(12). Ei au constatat că preparatele cu musetel sunt la fel de eficace ca şi preparatele cu corticosteroizi folosite pentru a trata aceste afecţiuni.
Hemoroizi
Într-un studiu pe 120 de pacienţi ce sufereau de hemoroizi în stadiu avansat, s-a demonstrat că un preparat ce conţinea musetel a îmbunătăţit rezultatele tratamentului principal, comparativ cu vaselina(18).

Ceaiul de musetel combate cearcanele

Muşeţelul este o plantă recunoscută pentru faptul că reducele nivelul stresului şi alungă stările de oboseală. Această plantă este folosită şi în industria produselor de îngrijire a pielii şi are efecte şi în cazul cearcănelor. Astfel, este recomandat să bei o cană cu ceai de muşeţel înainte de culcare. De asemenea, poţi să introduci un plic de ceai de muşeţel nefolosit în apa minerală şi apoi să umezeşti două dischete demachiante cu ceai. Aplică-le pe ochi timp de 10 minute. Acest ritual poate fi făcut de două ori pe săptămână.

Inflamaţii ale pielii şi mucoaselor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte utilizarea musetelului în tratarea acestor afecţiuni. Au fost publicate mai multe studii pozitive care indică că musetelul permite o cicatrizare mai rapidă a rănilor cutanate decât produsle topice antiinflamatoare clasice (corticosteroizi)(3).

Alte utilizări ale ceaiului de musetel

Agitaţie şi insomnie nervoasă
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte folosirea musetelului pentru calmarea agitaţiei nervoase, chiar şi a insominei minore care o însoţeşte adesea. Dovada eficacităţii a fost demonstrată prin studii efectuate pe animale10. Efectele uşor calmante şi sedative ale acestei plante sunt datorate apigeginei.

Inflamaţii ale căilor respiratorii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut folosirea medicinală a inhalaţiilor de vapori de musetel petru a trata inflamaţiile mucoaselor căilor respiratorii.

Precauţii
Ceaiul de musetel este contraindicat persoanelor sensibile sau alergice la plantele din familia Asteraceae (margareta, arnica, coada şoricelului, crizantema).

Referinţe
1. Matricaria chamomilla (German chamomile) – monograph. Altern Med Rev. 2008 Mar;13(1):58-62.
2. Melzer J, Rosch W, et al. Meta-analysis: phytotherapy of functional dyspepsia with the herbal drug preparation STW 5 (Iberogast). Aliment Pharmacol Ther. 2004 Dec; 20(11-12):1279-87.
3. Madisch A, Holtmann G, et al. Treatment of functional dyspepsia with a herbal preparation. A double-blind, randomized, placebo-controlled, multicenter trial. Digestion. 2004;69(1):45-52.
4. Khayyal MT, Seif-El-Nasr M, et al. Mechanisms involved in the gastro-protective effect of STW 5 (Iberogast) and its components against ulcers and rebound acidity. Phytomedicine. 2006;13 Suppl 5:56-66.
5. Shikov AN, Pozharitskaya ON, et al. Antibacterial activity of Chamomilla recutita oil extract against Helicobacter pylori. Phytother Res. 2008 Feb;22(2):252-3.
6. Weizman Z, Alkrinawi S, et al. Efficacy of herbal tea preparation in infantile colic.J Pediatr. 1993 Apr;122(4):650-2.
7. Savino F, Cresi F, et al. A randomized double-blind placebo-controlled trial of a standardized extract of Matricariae recutita, Foeniculum vulgare and Melissa officinalis (ColiMil) in the treatment of breastfed colicky infants. Phytother Res. 2005 Apr;19(4):335-40.

Rubrica: Ceaiuri, remediu

Loading...

Ceai de coada soricelului – sustine sistemul imunitar si regleaza tensiunea arteriala

Reteta: Siropul de urzica cu miere recomandat bolnavilor care se confruntă cu efectele multor afecţiuni cronice

Ceaiul de Sanziene – Leac magic impotriva multor afectiuni grave

Ceaiul de sunatoare – solutie pentru boala viitorului?

Cauta afectiuni, ceaiuri, retete sau remedii

Apa de tărâţe supranumita elixirul vindecator. Cum să o prepari simplu, în funcţie de beneficii

Ceai de pătlagină – reteta leacului mănăstiresc pentru afecțiunile pulmonare

Remedii naturale care salvează stomacul şi ficatul după mesele îmbelşugate

Bara principală

Remedii

10 Sfaturi pentru a scapa rapid de mirosul de TRANSPIRATIE

Cafeaua cu cardamon(hel) o combinatie absolut incredibila

Dr. Oz: 5 remedii NATURALE care te scapă de orice durere

Reţetele naturiste eficiente impotriva VARICELOR

Dr. Oz: Top 6 remedii de sănătate pe care le ai deja acasa

Valeriana cu miere, remediu RAPID pentru durerile de cap

Sucul MINUNE care elimina metalele grele din corp

Scapa usor de gazele la stomac – 3 remedii cu efect imediat

Sucul de SPANAC, cea mai buna reteta pentru curatarea stomacului si intestinelor

„Sângele verde”, elixirul din iarba de grau care iti reface sanatatea

COJILE de CEAPA, un remediu naturist exceptional care te scapa de multe boli

Cum poti scapa rapid de cearcane

Cele mai eficiente remedii care scad zahărul din sânge

Tratament naturist cu ulei de masline pentru piele uscata

Elixirul recomandat de Dr.OZ pentru FICAT: 4 ingrediente care costa putin

RETETA naturista de crema cu TAMAIE care repara si intinereste pielea

10 semne timpurii că ai putea avea probleme la inimă

SUCUL DE CEAPA – mana cereasca pentru par. Opreste caderea parului si il regenereaza!

Drojdia de bere, remediu terapeutic remarcabil din frigiderul tau

TREI beneficii uimitoare ale COJILOR de ouă pentru sanatate

Naturiste

Anghinarea, un aliment sanatos la indemana

Descoperire uimitoare: este mai tare ca toate antibioticele din lume

De ce arătăm mai bătrâni decât suntem

SAPTE motive suprinzatoare sa mananci CIRESE de Mai

Zatul de cafea: 12 intrebuintari practice pe care sigur nu le stiai!

Celulita si remedii pentru a scapa de ea

Tratamente naturiste impotriva caderii parului

Murele şi utilizarea lor în fitoterapie

Adevăratele cauze ale acneei

Scapa de tenul uscat folosind ulei de masline

Tratament naturist pentru caderea parului

Reţete pe bază de propolis

Efectul benefic surprinzator al sucului de ceapă impotriva a 4 afectiuni suparatoare

Lăptisorul de matcă, un produs esential pentru sănătate

Mirosul urât de transpiraţie indică existenţa unor boli endocrine

Zmeura previne slabirea vederii si ajuta la slabit

Ghimbirul si proprietatile sale uimitoare pentru sanatate

Bila leneşă: remedii naturale pentru bila leneşă

Mierea de albine: Ce trebuie sa stim despre ea?

Tratamente pentru acnee

Copyright Frunza-verde.ro 2009-2020