Ceai de ghimbir. Medicii specialisti recomanda acest ceai pentru rezolvarea sau ameliorarea multor probleme de sanatate. Fiind extraordinar de bogat in minerale, vitamine si principii active puternice, ghimbirul (Zingiber officinalis) este utilizat cu mult succes in medicina inca din antichitate si are un numar impresionant de beneficii pentru sanatate.
Ceaiul de ghimbir preparat dupa reteta corecta cu lamaie si miere pastreaza proprietatile ghimbirului care ajuta la slabit si uneori se pot obtine rezultate spectaculoase in lupta cu excesul de kilograme.
Consumul de ceai de ghimbir are si cateva contraindicatii importante pentru unele categorii de afectiuni si pentru femeile in sarcina.
Ghimbirul este recomandat ca adjuvant in tratamentul a numeroase afectiuni, intăreşte sistemul imunitar, te ajută să scapi de stres şi are un excelent efect energizant. Rădăcina de ghimbir are in compozitie cantitati mari de compusi activi (gingeroli, sogaoli si zingeron), magneziu, potasiu, mangan si zinc. Contine, de asemenea, doze importante de vitamina C, B6, B1, B2, B3, B5 si E. Ceaiul este cea mai blândă formă de consum de ghimbir.
- Cuprins articol
- • Ceai de ghimbir, reteta de preparare corecta
- • Cum utilizati ceai de ghimbir pentru slabit
- • Cat ceai de ghimbir se bea pe zi pentru a slabi
- • Cand se bea ceaiul de ghimbir
- • Ceai de ghimbir – Beneficii pentru sanatate
- • Ceaiul de ghimbir este bun pentru raceala?
- • Este bun ghimbirul pentru rinichi?
- • Raspunsuri la intrebari frecvente
- • Prea mult ceai de ghimbir poate face rau?
- • Este ghimbirul un antiinflamator
- • Cum se pastreaza ghimbirul?
- • Ceai de ghimbir, contraindicatii si precautii
- • Care sunt contraindicatiile ceaiului de ghimbir?
- • Se poate bea ceai de ghimbir in perioada de sarcina?
- • Reacţii in combinatie cu alte medicamente
Pontul nr.1: Daca suferiti de rau de avion luati cu dv. intr-o sticluta mica ceai concentrat preparat din ghimbir proaspat si beti-l cu chiar inainte de decolare. Aveti grija ca sticluta sa nu depaseasca 100ml, altfel nu va va fi permis accesul cu ea la controlul bagajelor.
Ceai de ghimbir, reteta de preparare corecta
Primul pas important pentru a prepara corect ceaiul este sa folositi numai ghimbir proaspat. In acest fel proprietatile benefice ale acestuia pentru organism vor avea efect maxim.
Ingrediente:
– 1 bucata de 6cm de ghimbir proaspăt, decojit și tăiate în felii subțiri
– 4 cesti de apa filtrata, cam jumatate de litru
– Serviți cu miere și lămâie pentru aromă si un gust mai placut
Metoda de preparare corecta
Puneti apa pe foc intr-o oala si asteptati pana incepe sa fiarba. Decojiti ghimbirul și tăiați-l în felii subtiri apoi puneti-l in oala cu apa. Lasati ceaiul sa fiarba 10-12 minute la foc mediu. Stingeti focul, scoateti feliile de ghimbir din ceai si dupa ce se mai raceste adaugati miere si lamaie dupa gust. Acoperiţi ceaiul pentru a păstra cât mai mulţi compuşi volatili posibil.
Daca prepari ceai de ghimbir avand ca scop pierderea în greutate, poți adăuga in reteta ceaiului scorțisoară, lamaie sau alte condimente care ajută la slăbit, cum ar fi turmericul sau putin piper cayenne.
Sfat! Daca vrei ca ceaiul sa aiba o aroma deosebit de placuta adauga in timpul fierberii cateva flori de musetel uscate.
Cum utilizati ceaiul de ghimbir pentru slabit
Se poate slabi cu ceai de ghimbir?
Ceaiul de ghimbir ajută digestia stimuland mișcările peristaltice la nivelul stomacului și al intestinelor. Astfel, mâncarea este bine procesată iar organismul elimină mai ușor substanțele nefolositoare.
Ghimbirul este una dintre cele mai eficiente plante ce ajută la pierderea naturală în greutate, deoarece are puternice proprietăți termogenice, adica creste temperatura corpului, stimulând accelerarea metabolismului și, implicit, arderea grăsimilor. In plus, ghimbirul regleaza secretia de cortizol, care, in exces, sustine depunerea de tesut adipos in zona abdominala si cresterea in greutate.
De asemenea, ghimbirul este un binecunoscut inhibitor al foamei ajutand, astfel, in mod indirect la slabit. Un studiu realizat in anul 2018 de cercetatorii de la Institute for Human Nutrition de la Columbia University a ajuns la concluzia ca ceaiul de ghimbir creeaza o senzatie de satietate si o mentine pentru mai mult timp, ceaiul fiind astfel ideal pentru a fi baut după mesele principale în scopul reducerii poftei de a mânca gustari intre mese.
Cat ceai de ghimbir se bea pe zi pentru a slabi
Începe prin a bea două căni de ceai pe zi, după masa de prânz și după cină, timp de 2 saptamani. apoi ia pauză o săptămână, dupa care continuă. Nu uitati să adoptati un regim alimentar sănătos și să faceti miscare.
Cand se bea ceaiul de ghimbir
Pentru a profita la maxim de proprietatile acestui ceai, ideal este să-l consumi cu 20-30 de minute înainte de mese. Atentie daca obisnuiesti sa iei cina tarziu, fiindca ceaiul de ghimbir are efect tonic si poate cauza mici probleme cu somnul
Ceai de ghimbir – Beneficii pentru sanatate
Ceaiul de ghimbir – beneficii pentru aparatul digestiv
La nivelul aparatului digestiv ceaiul de ghimbir are proprietati coleretice si colecistochinetice, favorizand secretia bilei si motilitatea vezicii biliare. Ghimbirul este un foarte bun stimulent stomahic, cu actiune benefica asupra cavitatii gastrice; Ceaiul are efect calmant in durerile abdominale, ajuta digestia ca adjuvant in curele de slabire, elimina gazele si, neutralizeaza toxinele.
Cand se bea zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni apariţia diareei si a balonării deoarece substanţele chimice din compoziţia sa tonifiază musculatura tractului digestiv, şi împiedică nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale.
Ceaiul de ghimbir este bun pentru raceala?
Ceaiul de ghimbir este un bun remediu pentru raceli, fiind un calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzita, pentru tuse siraguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii. Proprietatile antiinflamatorii ale ghimbirului ajuta la vindecarea rapida a gatului. Gingerolul, substanta activa principala din ghimbir, omoara rapid rinovirusul care reprezintă cea mai comună cauză a răcelilor .
Reteta pentru raceala foloseaste ceaiul preparat din ghimbir proaspat la care se adauga un varf de lingurita de scortisoara si lamaie. Cand se raceste putin se adauga si o lingurita cu miere de salcam. Pentru a combate simtomele racelii ceaiul trebuie sa fie cald dar nu foarte fierbinte. Se beau cate 1-2 cani pe zi pana la disparitia simtomelor acestei afectiuni. Pentru a scapa de tuse, la copii se foloseste un ceai de ghimbir mai putin concentrat
Ceai de ghimbir – administrare impotriva raului de miscare?
O ceașcă de ceai de ghimbir cu lamaie bauta înainte de a călători ajuta la prevenirea greaței și a vărsăturilor asociate cu raul de masina sau de avion. De asemenea, puteți bea o cana de ceai la primul semn de greață pentru ameliorarea acesteia.
Gingerolul substanta activa din componenta ghimbirului are efect antiemetic si antivertiginos, inhiband zona chemoreceptoare declansatoare a vomei si a senzatiei de greata. Pentru copiii care sufera de rau de masina sau de avionse recomanda administrarea unei cani cu ceai de ghimbir lamaie si miere mai putin concentrat pentru a reduce nivelul de stres responsabil cu apariţia senzaţiei de rău de mişcare si de greata.
Ceai de ghimbir – beneficii pentru aparatul circulator
Ceaiul de ghimbir este excelent şi pentru circulaţia sângelui, previne formarea cheagurilor şi ajută la transportul oxigenului şi asubstanţelor nutritive către toate organele vitale din corp. Aminoacizii şi mineralele din ghimbir reduc semnificativ riscul de afectiuni cardiovasculare.
Beneficiile ceaiului de ghimbir impotriva afectiuni ale articulatiilor
O cana de ceai de ghimbir administrata de 2-3 ori pe saptamana face minuni pentru sănătatea articulaţiilor, prevenind mult temuta artrită reumatoidă. Gingerolul si shogaolul, compusi activi ai ghimbirului inhiba enzimele COX-1 şi COX-2, responsabile de apariţia inflamaţiilor în organism. De asemenea, aceste substanţe pot fi utile în tratarea migrenelor, a osteoartritei, a durerilor de spate si a altor afectiuni.
Mare atentie la administrarea ceaiului de ghimbir în combinaţie cu medicamente non-steoridiene, deoarece există riscul de sângerări şi alte efecte secundare adverse.
Este bun ghimbirul pentru rinichi?
Desi ghimbirul nu poate preveni sau vindeca bolile de rinichi, el este uneori recomandat de medici si poate ajuta pacientilor care fac dializa si a celor care sufera de boala cronică de rinichi(CKD). Beneficiile ghimbirului impotriva indigestiei si a greturilor ajuta pacientii care sufera de afectiuni ale rinichilor cand acestia prezinta de aceste simtome. Este important sa cereti acordul unui medic.
Raspunsuri la intrebari frecvente
Prea mult ceai de ghimbir poate face rau?
Un posibil efect secundar minor al consumului de ceai de ghimbir in exces, poate fi o senzatie de usturime la stomac asemanatoare asemanatoare cu cea pe care o simtiti atunci când mâncați ardei iute sau alte alimente picante. De asemenea, ați putea avea o alergie la ghimbir dacă aveți o erupție cutanată sau disconfort în gură sau stomac după ce ați consumat ceai de ghimbir.
Este ghimbirul un antiinflamator?
Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și anticanceroase. Din acest motiv, se crede că intareste imunitatea generala a organismului. Pentru persoanele cu artrită, proprietățile antiinflamatorii ale ghimbirului au un beneficiu suplimentar important: ghimbirul conține compuși antiinflamatori care funcționează în același mod ca inhibitorii COX-2.
Cum se pastreaza ghimbirul?
Depozitaţi rizomii de ghimbir proaspăt într-un loc răcoros, întunecat şi uscat. Nu îl păstraţi în frigider, nici chiar după tăierea rizomului, pentru că se va deshidrata. Utilizaţi rizomii în termen de 2 până la 3 săptămâni pentru a obţine efecte optime. Capsulele sau pulberea de ghimbir ar trebui să fie ţinute departe de căldură şi lumină.
Ceai de ghimbir, contraindicatii si precautii
Care sunt contraindicatiile ceaiului de ghimbir?
Ghimbirul nu ar trebui folosit de către persoanele cu inflamaţii ale stomacului sau plămânilor. Efectele secundare sunt rare şi apar atunci când se foloseşte fără discernământ sau se consumă în cantităţi mari, zilnic.
Există persoane sensibile cărora ghimbirul le poate provoca arsuri la stomac. Se recomandă prudenţă pentru femeile insarcinate, se poate consuma ceai de ghimbir in cantitati mici, împotriva greturilor şi ameţelilor din primul trimestru de sarcina.
Persoanele cu pietre la fiere trebuie să se sfătuiască cu medicul înainte de a recurge la un tratamament cu ghimbir. Evitaţi să luaţi ghimbir, cu două săptămâni înainte de a suferi o intervenţie chirurgicală.
Daca ceaiul nu se face dupa reteta de preparare corecta cu cantitatea recomandata de ghimbir poate interveni supradozajul, administrarea acestuia putand duce la efecte daunatoare pentru organism. Acesta atentionare este valabila in primul rand pentru persoanele care urmeaza o cura cu ceai de ghimbir pentru slabit, acestea fiind predispuse uneori in a exagera si a bea cantitati mai mari decat cele recomandate pentru a scadea in greutate mai repede.
Reacţii ale ceaiului de ghimbir in combinatie cu alte medicamente
Ghimbirul poate prelungi starea de somn, dacă este luat împreună cu barbituricele. Consumul zilnic de ghimbir poate să intervină în absorbţia fierului şi a vitaminelor liposolubile.
Ghimbirul sporeşte puterea unor medicamente ca aspirina, clopidogrel (Plavix), ticlopidine (Ticlid), warfarin (Coumadin), fapt ce poate duce la apariţia unor hemoragii (stimulează circulaţia).
Consumat cu moderaţie, ceaiul de ghimbir preparat corect are proprietati terapeutice exceptionale care energizeaza si ajuta la buna funcţionare a organismului. Acest ceai are peste 30 de efecte benefice pentru sănătate cunoscute, accelereaza însănătoşirea şi previne apariţia multor afectiuni.