Pe lângă aspectul lor frumos, bujorii sunt recunoscuţi inca de pe vremea inteleptilor greci ca fiind plante cu efecte terapeutice foarte alese. În componenţa chimică a plantei intră taninuri, alcaloizi, substanţe minerale şi oligoelemente (fier, mangan, cupru, magneziu, calciu), acizi organici, flavonoide şi vitamina C. Este cunoscut cazul calugarului de la manastirea Putna, care suferea de ulcer gastric si a plecat in pelerinaj la muntele athos, unde fost tratat cu ceai din petale de bujori de catre calugarii de acolo.
Compoziţie şi proprietăţi
În componenţa chimică a plantei intră taninuri, alcaloizi, substanţe minerale şi oligoelemente (fier, mangan, cupru, magneziu, calciu), acizi organici, flavonoide, vitamina C si multe principii active cu efect vindecator.
Datorită compoziţiei bogate, preparatele din bujor au proprietăţi terapeutice foarte variate:
- normalizează metabolismul
- înlătură insomniile
- sunt un remediu eficient în bolile femeieşti
- elimină stresul şi stările anxioase
- ajută la creşterea producţiei de endorfine, îmbunătăţind starea de spirit
- au efecte antiinflamatoare şi antiseptice
- combat tusea şi bolile căilor respiratorii
- sunt benefice în tratarea afecţiunilor respiratorii
- calmează tusea
- sunt un remediu eficient în bolile femeieşti
Ceai din petale de buhori pentru boli de piele
Ceaiurile din bujor combat dermatitele, acneea, inflamaţiile pielii, escarele, tuberculoza pielii.
- 1. La un litru de apă în clocot, se adaugă o lingură de petale mărunţite de bujor. Se stinge focul, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 15-20 de minute. Se bea pe îndelete, pe parcursul întregii zile. Schema de tratament nu trebuie urmată mai mult de 10 zile, o dată la trei luni. Acest ceai combate dermatitele, acneea şi inflamaţiile pielii.
- 2. Peste o lingură de rădăcină mărunţită de bujor se toarnă 200 ml de apă clocotită. Recipientul se pune la fiert pe baie de abur, timp de 15 minute. Se trage deoparte şi se lasă timp de alte 45 de minute. Folosind comprese sterile, se tamponează rănile sau zonele afectate, de trei-patru ori pe zi, până când se văd semne de ameliorare.
Decoct din bujori pentru boli gastro-intestinale
Decoctul din rădăcină de bujor este folosit împotriva gastritei şi a ulcerului gastric, tratează fisurile anale şi ameliorează durerile de stomac. Având proprietăţi bactericide, este utilizat în tratamentul dizenteriei.
- 1. Se pun la fiert 400 ml de apă. Când apa începe să fiarbă, se adaugă o linguriţă de rădăcină de bujor mărunţită. Se fierbe timp de cinci minute la foc potrivit, se trage deoparte, se acoperă şi se lasă să se răcească complet. Se strecoară şi se beau, la temperatura camerei, câte 100 ml de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mesele principale. Tratamentul nu trebuie urmat mai mult de două săptămâni.
- 2. Ingrediente: câte o lingură de petale de bujor, trandafir şi dalie, toate de culoare roşie. Peste acest amestec, se toarnă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Se bea cu 30 de minute înainte de mesele principale, de trei ori pe zi, timp de două săptămâni. După o pauză de trei zile, tratamentul se reia.
Tinctura de bujor este recomandată celor care suferă din cauza migrenelor, dar şi persoanelor care au oboseală cronică. Pui 20 de picături în jumătate de pahar cu apă, înainte de masă, până la ameliorarea simptomelor. Tinctura se obţine din rădăcină. Mărunţeşti 40 de grame de rădăcina, apoi torni alcool de 70 de grade şi laşi la macerat, timp de 14 zile, la un loc intunceat şi răcoros.
Neurastenie şi epilepsie
Peste trei linguri de petale mărunţite de bujor se toarnă o jumătate de litru de votcă. Se lasă la macerat timp de 20-30 de zile, agitând periodic recipientul. Se administrează câte o linguriţă de preparat, de două-trei ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul nu trebuie să fie urmat mai mult de o lună de zile.
Atenţie! Preparatele din bujor nu se administrează copiilor!
Boli nervoase
Acest preparat este recomandat în afecţiunile sistemului nervos, isterie, convulsii, insomnii, dar este benefic şi împotriva impotenţei primare şi a diabetului zaharat.
Reţetă: peste 10 grame de rădăcină şi tulpină de bujor, tocate mărunt, se toarnă 100 de grame de votcă sau alcool de 40 de grade. Recipientul din sticlă de culoare închisă se închide ermetic şi preparatul se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc răcoros. Se strecoară şi se administrează câte 30-40 de picături, de trei ori pe zi, după mesele principale. Se păstrează la frigider. Durata tratamentului: între 25-30 de zile.
Bronşită şi tuse
Ingrediente: o lingură cu petale de bujor mărunţite, o lingură de măghiran mărunţit, o lingură cu zmeură, o lingură de miere. Peste acest amestec se toarnă două căni de apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de două ore. Se bea o jumătate de cană de preparat încălzit, de trei ori pe zi, până la vindecarea completă.
Creşterea imunităţii, reglarea metabolismului
La un litru de apă clocotită, se adaugă 20 de grame de rădăcină mărunţită de bujor. Se lasă să dea într-un clocot, se trage deoparte, se acoperă şi se lasă să se răcească. Se bea de cel puţin trei ori pe zi (nu mai mult de cinci ori), câte o jumătate de pahar, după masă. Pentru rezultate eficiente, acest decoct se administrează timp de o lună de zile. După trei săptămâni de pauză, schema de tratament poate fi reluată.
Atenţie! Supradozajul poate crea reacţii adverse: diaree, greaţă, vărsături, ameţeli şi slăbiciune generală a organismului. La astfel de semne, întrerupeţi imediat tratamentul şi adresaţi-vă medicului generalist.
surse: Formula As Nr.1074/2012, Scientific Medical 43/2018