Ti-ai petrecut vacantele de vara la bunicii de la tara? Atunci, cu siguranta stii si ce mancau bunicii tai acum zeci de ani si erau mult mai sanatosi! Intr-o discutie recenta intr-un grup de prieteni, in care eu am punctat pe faptul ca unele mancaruri din ziua de azi, printre care si cartofii prajiti, dauneaza sanatatii noastre si fac mai mult rau decat bine, cineva mi-a replicat:
„Si bunicii nostrii mancau cartofi prajiti si erau sanatosi!”
Chiar asa sa fie? Hai sa vedem!
Ce mancau bunicii tai de erau mult mai sanatosi?
Sincer, nu stiu ce mancau bunicii tai, dar poti sa-ti spun cate ceva despre bunicii mei. Cand am fost copil am avut ocazia sa stau verile la tara, undeva, intr-un sat din judetul Botosani. Nu stiu cum a fost pe vremea ta, dar cam asa se petreceau lucrurile in anii ’80 – ’90:
- mancarea era proaspata, preponderent vegetala, cu ingrediente din gradina proprie.
- carne se manca de sarbatori, duminica, si, in principal, predomina carnea de pasare, crescuta in curte.
- se manca mai multa mamaliga decat paine, iar painea era, de obicei, paine neagra, coapta pe vatra.
- dulciurile si produsele zaharoase erau aproape inexistente: mancam fructe proaspete, budinci, compoturi slab indulcite, magiun de prune.
- cartofi prajiti? Personal, nu-mi aduc aminte ca bunicii mei sa gateasca cartofi prajiti, insa cartofii erau mancare de baza si erau preparati simplu (fierti, salate, budinci, sufleuri etc).
- uleiul, de fapt, untdelemnul, era obtinut din seminte de floarea soarelui prin procese de prelucrare la rece, prin presare.
- zaharul era si el obtinut de procese mai putin tehnologice; se spunea ca este albit cu faina de oase si ca ar contine calciu.
- margarina? De obicei, se folosea la prajituri, dar si acea margarina, era mai sanatoasa.
„Mancam fara sa ne hranim. Publicitatea si chimia din farfurie pacalesc creierul.” ~ Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Putem alege o hrana mai sanatoasa?
Din fericire, DA! Faptul ca traim in Romania si inca avem acces la piata rurala si productia de la tara, este un beneficiu imens.
Cineva imi spunea ca nu poti trai fara carne. Stiu ca este dificil sa renunti la carne, dar o poti face treptat. Renunta la a consuma preparate din carne si, mai ales, carne de porc. Mananca mai putin, dar de calitate.
Proteinele le poti obtine si din hrana vegetala. Inlocuieste carnea cu vegetale si leguminoase si vei vedea ca te simti mai bine si mai plin/a de energie.
Bunicii nostrii erau mai rezistenti si mai sanatosi decat multe persoane de varsta medie din ziua de azi. Si, asta, nu doar hranei care era mai naturala, mai putin prelucrata si chimizata.
Stilul lor de viata activ se caracteriza prin:
- mai multe activitati fizice moderate si in aer liber
- nu exista facebook, talk-show-uri, emisiuni TV etc
- masa era un ritual, se manca in familie, relaxat, pe indelete.
- se ridicau de la masa cand inca le mai era foame.
- miercurea si vinerea tineau post
- nu traiau intr-o continua sarbatoare alimentara!
Anthony Robbins spune: mananca mai putin si in acest fel mancarea iti va ajunge pentru mai mult timp si vei trai mai mult.
Insa, este important sa tinem cont ca avem posibilitatea de a constientiza si de a face alegeri sanatoase. Multe dintre alimentele pe care le consumam in ziua de azi nu ne hranesc; sunt doar aratoase, gustoase, ieftine, la moda. In plus, le consumam fara sa ne fie foame sau sete.
Alimentele industriale creeaza dependenta, determinandu-ne sa le dorim si sa le consumam cat mai des!
Multe dintre aceste alimente sunt produse devitalizate, dezechilibrate nutritional, cu multe calorii, pline de chimicale, aditivi alimentari si chiar pesticide, hormoni si alti poluanti.
Mai mult ca oricand, problema unei alimentatii sanatoase si a unei diete echilibrate ar trebui sa fie in atentia noastra, a tuturor membrilor familiei. Daca ne dorim sa fim sanatosi, sa traim mult si bine, responsabilitatea este a noastra!
- In Romania, obezitatea infantila a devenit o problema de sanatate publica.
Ca si parinti, este important sa ii invatam pe copiii nostri sa aiba un stil de viata sanatos, de calitate, care ii va putea proteja de boli si afectiuni grave. Bolile civilizatiei moderne precum obezitatea, diabetul, parkinson, alzheimer si cancerul, sunt toate date de catre alimentatia nepotrivita.
Acesta este motivul pentru care medicina moderna este o medicina preventiva.
- Prin preventie, respectiv printr-o alimentatie sanatoasa se evita 70% dintre boli si 80% dintre cazurile de cancer.
A re-invata sa mancam sanatos nu este neaparat mai costisitor, insa este nevoie de mai multa atentie si timp investit. Pe termen lung insa, beneficiile compenseaza din plin aceste mici „sacrificii”.
Daca ne uitam doar cu 50 de ani in urma, vom putea constata deosebiri profunde intre ceea ce mancau bunicii nostri si modul in care ne hranim noi astazi. Agitati, stresati, mereu in criza de timp si cu dorinta de a obtine ceea ce ne dorim, aproape imediat. Poate ca unele lucruri se pot obtine aproape imediat, cu un singur click. Si asta ne va da mai mult confort, timp si energie pentru lucrurile care conteaza cu adevarat.
Stiai ca, in urma cu doar cateva secole, au existat romanii a caror varsta a depasit 100 de ani?
„Au existat destule cazuri în care oamenii au atins suta de ani pe intinsul pamantului romanesc. Noi citam aici numai o parte din aceia care au depasit un veac, si pe care i-am identificat cu ocazia cercetarilor documentare privitoare la istoria Transilvaniei.