Este o substanta 100% naturala, prezenta in zeci de alimente si plante medicinale specifice toamnei. A capatat o celebritate uriasa, devenind cunoscuta pe intreaga planeta, datorita efectelor sale uimitoare in curele de slabire. Cafeaua verde, adică de boabele de cafea neprajite, contin cantitati impresionante de acid clorogenic.
Formula chimica: C16H18O9
Desi acidul clorogenic pare a fi o singura substanta, denumirea – folosita impropriu la singular – desemneaza de fapt o familie de substante intalnite in coaja fructelor, in semintele si in radacinile plantelor. Numele de clorogenic nu are nicio legatura cu substanta numita „clor”, ci cu faptul ca, prin oxidare, acesti acizi organici capata o culoare verde, chloros insemnand in greaca veche „verde”, iar genos „a da nastere”. Descoperirea acidului clorogenic nu este de data recenta, el fiind identificat in cateva sute de specii vegetale de pe tot mapamondul, inca de acum jumatate de secol.
Ceea ce a atras atentia oamenilor de stiinta a fost, la inceput, potentialul sau antioxidant, acidul clorogenic impiedicand aparitia mutatiilor celulare si incetinind procesele de imbatranire.
Treptat, pe masura ce tehnologiile au permis, acidul clorogenic a fost extras si adus la concentratii tot mai inalte, putand fi administrat in doze tot mai mari si obtinandu-se cu el vindecari exceptionale. Momentul de cotitura a fost atunci cand studiile au aratat ca aceasta substanta este cel mai puternic medicament natural cunoscut impotriva obezitatii. Aceasta, in conditiile in care aproape jumatate de miliard de oameni se lupta in lume cu obezitatea, iar alt miliard si jumatate sufera de supraponderalitate. Este, asadar, de la sine inteleasa notorietatea pe care a dobandit-o aceasta substanta totusi atat de raspandita in natura.
Unde gasim acidul clorogenic?
Campioana absoluta: Cafeaua verde
Il gasim in aproape o suta de specii de plante care cresc la noi. Dintre fructe, cele mai bogate in acid clorogenic sunt: prunele (au continutul cel mai ridicat), merele, perele, caisele, piersicile, nectarinele, afinele, capsunile, fragii si gutuile. Cantitati insemnate din aceasta substanta gasim si in legume, cum ar fi patrunjelul si telina (radacina), rosiile, vinetele, cartofii.
Campioanele autohtone la continutul de acid clorogenic sunt insa plantele medicinale, mai ales radacinile de: brusture, echinacea, papadie si cerentel. Si tulpinile tinere de cicoare sau frunzele de anghinare contin cantitati insemnate de acid clorogenic, dar campioana absoluta este o planta pe care o gasim in toate magazinele noastre, chiar daca este specifica tropicelor: cafeaua. Este vorba insa de cafeaua verde, adica de boabele de cafea neprajite, care contin cantitati impresionante de acid clorogenic. Nu putem, totusi, consuma cantitati foarte mari de cafea verde. Pentru o cantitate suficienta de acid clorogenic ar fi necesar sa ingeram simultan atat de multa cofeina, incat riscam tulburari de echilibru si aritmie cardiaca. Cum poate fi rezolvata aceasta problema vom afla in continuare, cand vom vorbi despre modul de administrare.
Efectectele secundare ale Acidului clorogenic
Acidul clorogenic poate provoca efecte secundare, în special, persoanelor cele mai sensibile la cofeina. Ocazional poate provoca simptome cum ar fi diaree sau constipație, sau o creștere a tensiunii arteriale.
Aceste reactii, care dispar de obicei după câteva zile de la începutul tratamentului, apar într-un număr foarte limitat de cazuri. În aceste situatii este recomandat a se opri aportul de acid clorogenic și un consult la un medic.