În ce alimente putem găsi energie?
Într-o mnieră foarte aproximativă, organismul uman este comparabil cu un motor care arde combustibil și produce lucru mecanic și căldură. Omul utilizează ca și combustibil, alimentele de natură organică, adică glucidele, lipidele și proteinele, sau mai precis, produsele care rezultă în urma digerării acestora
Fiziologii au calculat energia eliberată de degradarea nutrienților rezultați în urma digestiei alimentelor energetice. Iată rezultatele obținute:
– un gram de glucide produce 4 kcal (16,72 kJ);
-un gram de lipide produce 9 kcal (36 kJ);
-un gram de proteine produce 4 kcal (16,72 kJ)
Lipidele sunt, deci, alimentele cu valoare energetică mai ridicată decât glucidele sau proteinele. La această diferență, ceșle trei grupe de nutrienți apar teoretic interșanjabile. În realiatte, alte aspecte trebuie luate în considerare, în special utilizarea lor pentru mușchi, digestibilitatea lor, natura deșeurilor care rezultă în urma degradării lor, prețurile lor.
Care sunt cele mai ,,bune” alimente pentru mușchi?
Pentru a obține energia necesară contracției lor, mușchii sunt capabili să utilizeze nu numai glucide, dar și lipide
-Glucidele sunt sursa principală pentru energia rapid utilizată. Zahărurile, care se digeră rapid, furnizează un aport imediat de energie. Amidonul, care se digeră lent, eliberează progresiv nutrienții energetici.
-Lipidele, care au avantajul de a aduce o mare cantitate de energie într-un volum mic, sunt utilizabile în eforturile prelungite. Dra nu sunt alimente fără incoveniente: sunt mai costisitoare și mai dificil de digerat decât glucidele; pe de altă parte, o alimentație saturată în lipide potențează riscul de boli cardio-vasculare.
-Proteinele, constituenți esențiali ai materiei vii, sunt, în primul rând alimente constructori. În condiții normale, rolul lor în a produce energie musculară este foarte limitat. De asemnea, degradarea lor dă naștere unor substanțe deșeu a căror creștere poate conduce la rinichi lenți în funcționarea lor.
Care este repartiția echilibrată?
O dată cunoscută ,,rația energetică”,cu alte cuvinte cantitatea de calorii furnizată, ne rămâne să detreminăm repartiția celor trei constituenție energetici ținând seama de avantajele și incovenientele respective.
Această repartiție face încă obiectul discuțiilor. În timp ce rata de lipide și glucide ce trebuie utilizată este fixată cu destul de multă precizie, proporția de dorit pentru proteine continuă să provoace controverse. Figura următoare prezintă proporțiile considerate potrivite de către nutriționiști.
Rația zilnică
(i)Persoană sedentară sau moderat activă care cheltuie mai puțin de 3000 kcal/zi
(ii)Persoană care cheltuie mai mult de 3000 kcal/zi
(iii)Membri ai expedițiilor polare (5000 kcal/zi)
Glucide
(i)60-70%
(ii)50-55%
(iii)50%
Lipide
(i)25-30%
(ii)35%
(iii)38%
Proteine
(i)10-15%
(ii)10-15%
(iii)12%
Repartiția echilibrată recomandată între glucide, lipide și proteine pentru a acoperi nevoile energetice ale unei persoane