Despre cafeaua verde
Cafeaua verde este cafeaua cruda, neprajita si neprocesata, neprelucrata termic, avand gust de cafea, dar aroma este mult mai intensa, bautura din cafeaua verde macinata asemanandu-se mai mult cu un ceai. Acest tip de cafea este net superior celui clasic (cafeaua prajita), efectele curative fiind mai evidente deoarece boabele crude de cafea verde sunt foarte bogate in acid clorogenic, substanta care limiteaza absorbtia zaharului de catre corp, ajutand astfel la mentinerea unui corp mai in forma si mai suplu.
Procesul de prajire al boabelor de cafea reduce cantitatea de acid clorogenic, astfel ca, o ceasca de cafea verde va furniza organismului o cantitate impresionanta de antioxidanti, va lupta cu celulita si va blinda organismul cu un scut anticancer.
Proprietatile cafelei verzi acopera o arie larga de afectiuni, pornind de la cele metabolice, care provoaca o crestere in greutate si terminand cu cele cardiace si hepatice, cauzate de acumularea grasimilor in exces:
- Cafeaua verde contine cantitati importante de antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi si previn cancerul.
- Regleaza metabolismul, ajuta la eliminarea kilogramelor nedorite si actioneaza ca un tonic pentru activitatea cerebrala.
- Reduce stresul oxidativ cu 12%-16%, datorita principalilor antioxidanti numiti polifenoli ce franeaza procesul de distrugere celulara si astfel imbatranirea este amanata.
- Contine si acid cafeic care actioneaza ca un tonic general, cafeaua verde macinata folosindu-se cu success in curele de detoxifiere.
- Diminueaza riscul de diabet si ajuta la detoxifierea ficatului.
- Acidul clorogenic stabilizeaza nivelul de zahar din sange, inhiba senzatia de foame, topeste grasimile si lupta impotriva radicalilor liberi, intarziind astfel procedeul de imbatranire.
- Cafeaua verde este si un dezinfectant natural, utila in lupta cu bacteriile si virusii, avand efecte antinflamatoare, antipiretice si antiseptice.
- Persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului ar putea testa pe propria piele beneficiile cafelei verzi, avand in vedere ca aceasta bautura are efecte antihiperlipemice, adica scade colesterolul rau si il creste pe cel bun.
- Cei care consuma regulat bautura din boabele de cafea verzi macinate nu vor suferi de tahicardie, cresterea tensiunii arteriale sau insomnie.
O ceasca aburinda, plina cu aceasta bautura aromata te binedispune cu siguranta in fiecare dimineata si te trezeste din moleseala atunci cand rutina pune stapanire pe mintea ta, la mijlocul zilei de lucru.
Pentru slabit iti recomandam aceasta reteta cu cafea verde cu ghimbir
Antioxidant de top: acidul clorogenic
Spre deosebire de antioxidantii din cafeaua prajita, cei din cafeaua verde sunt mult mai numerosi cantitativ, in special acizii clorogenici, o ramura din familia compusilor fenolici, si metabolitul lor, acidul ferulic, o parte din ei fiind pierduti, de regula, in procesele de prajire. Acizii clorogenici (CGA) au efecte biologice de tip antiinflamator si antioxidant.
Principalii compusi din cafeaua verde sunt acidul dicaffeoilquinic (diCQA) si acidul caffeoilquinic (CQA) care pot fi absorbiti foarte usor de catre organism. Acidul clorogenic inhiba secretia enzimei G6P, care conform cercetarilor stabilizeaza in mod semnificativ nivelul de zahar din sange, bautura fiind ideala si pentru diabetici.
• Citeste aici mai multe despre acidul clorogenic
Cafeaua verde macinata contine cantitati importante de antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi si previn multe afectiuni grave. Regleaza metabolismul, ajuta la eliminarea kilogramelor nedorite si actioneaza ca un tonic pentru activitatea cerebrala. Reducand stresul oxidativ cu 12%-16%, datorita principalilor antioxidanti numiti polifenoli, se franeaza procesul de distrugere a celulelor si, implicit, imbatranirea este amanata. O cana de cafea verde macinata furnizeaza aproximativ 400 mg de antioxidanti, din care 160mg sunt polifenoli. Antioxidantii din cafeaua verde sunt mai puternici chiar si decat cei din ceaiul verde, iar spre deosebire de cafeaua prajita, consumul de cafea verde nu are efecte negative.
Astfel, cei care consuma cafeaua verde macinata din boabe verzi nu vor suferi de tahicardie, cresterea tensiunii arteriale sau insomnie. insa nu trebuie sa bem cantitati exagerate, deoarece bobul verde contine, totusi, cofeina, si inca in stare pura. Cafeaua verde contine procente mari de acid clorogenic, cu rol in neutralizarea radicalilor liberi care ataca structura sistemului celular. Contine si acid cafeic, care actioneaza ca un tonic general. Consumul de cafea verde macinata este echivalentul unei cure de detoxifiere.
Ingredient anticelulitic
Despre cafeaua verde se mai stie ca diminueaza riscul de diabet, ajuta la depurarea ficatului si creste eficienta medicamentelor. Dar cel mai cunoscut efect al cafelei verzi este acela de a-i ajuta pe cei care tin regim de slabit.
Datorita continutului ridicat de acid clorogenic, se accelereaza metabolismul si aportul de glucoza este inhibat. Acelasi acid reduce si absorbtia zaharului in organism. 10 grame de cafea consumate inaintea principalelor mese ale zilei duc la reducerea grasimilor din corp. Pentru rezultate bune, sunt recomandate doua cani de cafea verde pe zi, de preferat in prima parte a zilei.
Beneficiile dovezile stiintifice
Publicul larg a auzit de efectele benefice ale cafelei verzi in cadrul emisiunii din Statele Unite a doctorului OZ, in special prin marturiile unor clienti care au consumat si au slabit in medie 8 kg in 22 de saptamani. Marturiile se bazau pe cercetarile efectuate de doctorul Joe Vinson de la Universitatea Scranton din Pennsylvania, unde 16 femei si barbati care prezentau dificultati in slabire, au urmat un astfel de plan dietetic, iar rezultatele au fost uimitoare. Acestia au consumat 2-3 cani de cafea verde pe zi, timp de 22 de saptamani, au respectat o dieta sanatoasa si au facut sport regulat. La finalul experimentului rezultatele au fost uimitoare, fiecare a slabit aproximativ 8 kilograme. Desi doctorul nu stie cum anume functioneaza cafeaua verde, se pare ca acidul clorogenic descoperit in boabele de cafea verde poate avea un rol important.
Intrebari frecvente
Cum se prepara corect cafeaua verde ?
Cafeaua verde măcinată de la beacafeaverde.ro se prepară printr-o infuzie clasică de 2 linguriţe (10 grame) cu cafea verde măcinată la 100-150 ml apă fierbinte până la 70 de grade Celsius înaintea principalelor mese ale zilei. După preparere se lasă în jur de 20 minute pentru decantare. Pentru efecte curative bune se recomandă consumul a 2-3 căni pe zi şi consumul a cât mai multor lichide pentru a favoriza eliminarea toxinelor din organism. Nu există contra indicaţii dar se recomandă consumul în prima jumătatea a zilei precum şi moderat în cazul celor cu probleme cardiace deoarece conţine puţină cafeină.
Cum imi dau seama care este temperatura potrivita a apei pentru cafea?
In momentul in care apa incepe sa se incalzeasca, aceasta incepe sa elimine in jurul temperaturii de 60-70 grade, mici bule de aer ce se desprind de pe fundul ibricului in care se incalzeste apa. Acesta este un prim indiciu ca apa a trecut de temperatura de 60 grade si trebuie turnata peste cafeaua verde. Recomandam prepararea la acesata temperatura mai scazuta decat cea a aparatelor clasice de preparat cafea (care folosesc apa incalzita la 100 grade), tocmai pentru a preveni inactivarea acidului clorogenic prezent doar in boabele de cafea verde neprelucrate termic si pastrarea efectului terapeutic.
Care este diferenta dintre cafea arabica si organica?
Boabele de cafea verde organica sunt culese de la plantele crescute in mod natural in zone salbatice, nepoluate, fara a se utiliza fertilizatori, pesticide sau hormoni de crestere. Semintele folosite nu sunt modificate genetic, ci controlate biologic. Plantele se cultiva pe terenuri pe care nu a fost aplicat, de cel putin trei ani, nici un ingrasamant chimic. Recoltarea acestora se face in mod etic, adica doar boabele ajunse la potentialul lor maxim sunt culese, ramanand mereu neculeasa o cantitate suficienta de boabe, astfel incat ecosistemul respectiv sa nu fie in nici un fel prejudiciat . Culegerea boabelor are loc manual, rolul principal in acest proces avandu-l oamenii din zona respectiva pentru ca partenerii nostri practica un comert echitabil (fair trade) care are ca scop principal reducerea la nivel international a saraciei si a nedreptăţii sociale.
Boabele de cafea arabica provin de pe plantatiile conventionale de cafea ce furnizeaza tone de cafea anual. Atat in cultivarea lor, cat si in recoltarea lor se utilizeaza metode conventionale, ingrasamant chimic, plantarea, recoltarea se efectueaza mecanizat.
Recomandari in alegerea unei cafele verde cu proprietati nealterate
Din pacate unii producatori ascund faptul ca trateaza termic boabele de cafea pentru a deveni casante si usor de macinat, acestea pierzandu-si astfel proprietatile terapeutice. Acidul clorogenic implicat in arderea grasimilor se inactiveaza la temperaturi inalte, astfel ca o tratare termica a boabelor de cafea duce la anularea efectului in curele de slabire. Ideal este sa folositi o cafea la care boabele de cafea verde sunt macinate la rece, la temperaturi ce nu depasesc 40 grade, aceasta fiind atent monitorizata pe tot parcursul macinarii.