Cafeaua neprajita sau cafeaua verde are o compozitie naturala specifica, care iti permite sa scapi de kilogramele in plus. Consum-o insa cu moderatie, fiindca e bogata in cafeina!
Ce este cafeaua verde?
Prajirea (torefierea) boabelor are drept scop punerea in evidenta a aromelor specific, dar modifica si compozitia produsului. Reduce continutul de cofeina si de polifenoli. Prin comparatie cu cafeaua prajita, cea verde are de 2-4 ori mai multi compusi cu proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Polifenolii si alti compusi ai cafelei verzi au proprietati benefice asupra sanatatii – si sunt prietenosi inclusiv cu silueta.
Stimuleaza functia hepatica
Excesul de kilograme se reflecta negativ asupra functionarii ficatului. Steatoza hepatica sau ficatul gras sunt cauzate de excesele alimentare in grasimi saturate si zaharuri, care duc la acumularea de trigliceride la nivelul acestui organ. Ficatul gras poate degenera in ciroza. Steatoza hepatica duce si la rezistenta ala insulina (aceasta devine mai putine eficace pentru a regla glicemia), ceea ce dezvolta diabetul de tip 2. Cafeaua verde previne aparitia steatozei si a inflamatiei hepatice, arata studiile, desi mecanismele sale de actiune nu sunt cunoscute cu precizie.
Protejeaza organismul de diabet
Studiile arata ca boabele verzi, macinate, de cafea reduc riscurile de diabet de tip 2, cu conditia ca o persoana sa nu consume mai mult de doua cesti pe zi (o ceasca fiind echivalentul a 150 ml lichid). Polifenolii au actiune favorabila in acest sens, reducand absorbtia glucozei in organism. Cele mai bune rezultate se obtin combinand doza recomandata de cafea verde cu activitati fizice regulate si cu o diet echilibrata.
Arde grasimile din rezerve
Cofeina favorizeaza arderea grasimilor din rezervele adipoase, cu conditia ca, imediat dupa consum, sa se practice exercitii fizice. Cofeina din cafeaua verde are drept rezultat si accelerarea metabolismului – adica, organismul consuma mai multe calorii.
Cum se consuma
Cafeaua verde se comercializeaza sub forma de granule. Se recomanda ca acestea sa fie lasate la macerat, o noapte, in apa rece. A doua zi, nu bea mai mult de doua cesti, in prima parte a zilei. Nu mai consuma si alte bauturi cu cofeina – ceai, bauturi carbogazoase, cacao. Cafeaua verde poate fi gasita si in magazinele cu profil naturist sau dietetic, la pliculete. Respecta doza recomandata!