Alopecia (căderea prematură a părului), greşit confundată cu calviţia, reprezintă pierderea totală sau parţială a părului şi poate apărea la orice de vârstă.
Factorul principal care declanşează alopecia este stresul, de vreme ce o dată cu tensiunea acumulată se eliberează substanţe care diminuează circulaţia sângelui la nivelul scalpului. O astfel de scădere a irigării sanguine afectează foliculele piloase prin reducerea evidentă a nutrienţilor, îngreunând funcţia de sinteză proteică desfăşurată la rădăcina părului. În cele mai neînsemnate cazuri avem de a face cu o inhibiţie parţială, ajungându-se la o încetinire totală în cazurile critice.
La originea acestei situaţii stă de obicei pierderea celulelor, provocată de o irigare sanguina scăzută. O dată cu pierderea celulelor se eliberează substanţe de natură proteică ce sensibilizează sistemul imunologic. Acesta din urmă începe să producă proprii anticorpi, care pot duce la distrugerea celulelor din care se compune foliculul pilos.
Alopecia se număra printre bolile cu grad ridicat de risc la nivel mondial, întrucât ambele sexe din majoritatea civilizaţiilor acordă o atenţie deosebită podoabei capilare.
Părul îşi pierde vitalitatea atunci când asupra lui acţionează factori externi precum expunerea îndelungată la soare şi vânt, schimbările climatice, sau contactul cu substanţele din produsele de curăţare şi înfrumuseţare care duca la deteriorarea firului de păr.
O parte din bolile infecţioase sau metabolice şi nervozitatea excesivă sunt la fel de nocive.
Drept urmare, părul devine gras sau foarte uscat, casant, cu vârfurile despicate şi lipsit de strălucire, începând să cadă în exces o dată ce este rănit la rădăcină.
Dioxidul de carbon creşte microcirculaţia sanguină la nivelul scalpului, pe lângă contribuţia adusă la îmbunătăţirea procesului de sinteză proteică ce în mod normal se desfăşoară în interiorul fiecărui folicul pilos, furnizând local un conţinut sporit de aminoacizi esenţiali. Totodată stimulează creşterea şi regenerarea părului, sporeşte sirculaţia sângelui la nivelul scalpului, reglează secreţia de sebum şi îi redă părului culoarea naturală. Pe scurt, ca urmare a folosirii dioxidului de carbon părul este complet revigorat, întărit la rădăcină şi mult mai rezistent, prevenind astfel descuamarea, seboreea ori calviţia prematură.
Tratamentul cu dioxid de carbon are un caracter inofensiv (care nu produce efecte secundare) şi poate fi urmat cu încredere de către toţi pacienţii.
Trebuie admis faptul că părul joacă un rol important în societate, iar când acesta începe să cadă se pierd o dată cu el si lucruri mai importante. Aşadar, singurul obiectiv al Carboxiterapiei este recuperarea definitivă şi totală a părului.