Cactusul nopal: un ajutor eficient si natural in detoxifiere, curele de slabire si in diabet.
Merita sa consumi cactusul nopal nu doar pentru gustul sau placut, cum fac locuitorii aborigeni, ci si datorita efectelor sale benefice asupra sanatatii.
Confirmate de tot mai multe studii si cercetari stiintifice contemporane, dar si de persoanele care consuma acest aliment, cactusul nopal ocupa un loc de frunte pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Cactusul Nopal, comoara desertului …
Nopalul (Opuntia ficus indica), numit cactusul piriform cu tepi, este un cactus al desertului, cu niste flori minunate; este originar din Mexic si Statele Unite ale Americii, dar poate fi intalnit si in Insulele Canare.
Cactusul nopal este o planta vesnic verde, care creste in zone climatice usor semi-aride si desertice.
Florile atractive ale cactusului nopal incep sa apara primavara, si din acestea se dezvolta ulterior in fructe sub forma de para.
Fructul, cunoscut sub numele de pere fileu (prickly pear), are aproximativ 5 cm in diametru si cantareste aproximativ 75-100 g.
Dulce si suculent, gustul fructelor cactusului de nopal ne aduce aminte de gustul de pepene verde combinat cu capsuni.
Stiai ca…
… datorita continutului sau in fibre, nopalul poate fi un supliment eficient alaturi de tratamentul unor afectiuni ale aparatului digestiv superior, cum ar fi refluxul gastric ?
… quercitina, flavonoidele cu efect antioxidant pe care le contine, au un efect benefic asupra sistemului nervos, descris de cercetatori ?
… pectina, fibra hidrosolubila care se gaseste in nopal, scade eficient nivelul LDL colesterolului ?
… fibrele din cactusul nopal previn cresterea brusca a glicemiei dupa mese si raspunsul insulinic respectiv si, astfel, consumarea acestuia contribuie la mentinerea unui nivel constant al glicemiei ?
Nopalul este o planta este bogata in antioxidanti, vitamine (A, B1, B2, B3, C si K), in minerale (cupru, potasiu, calciu, magneziu, mangan si fier) si in fibre vegetale, atat insolubile: lignina, celuloza, hemiceluloze, cat si solubile: pectina, mucilagii, gume.
Este o sursa valoroasa de proteine usor digerabile si de bioflavonoide. Contine 17 tipuri de aminoacizi, din care 8 sunt esentiali.
Componentii enumerati mai sus influenteaza pozitiv metabolismul si digestia.
Cactusul Nopal, denumit si „comoara desertului”, ocupa un loc de frunte pe listele cu plante ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.In literatura de specialitate sunt mentionate urmatoarele rezultate obtinute in urma utilizarii cactusului nopal:
- activarea proceselor metabolice
- reglarea functiilor gastrointestinale
- curatirea colonului
- normalizarea frecventei eliminarii si a consistentei materiilor fecale
- legarea sarurilor de acizii biliari
- imbunatatirea functiilor ficatului
- reducerea retentiei lichidelor in tesuturi
- detoxifiere
- reglarea colesterolului si trigliceridelor in sange
- efect antioxidant
- reducerea celulitei
- reglarea greutatii corporale
- reduce absorbtia de insulina dupa mese
- efect stabilizator in cazul diabetului
- calmarea durerilor gastro-intestinale
- previne ulcerul gastric
- tratarea hipertrofiei benigna de prostata
Nopalul are un efect benefic similar si asupra glicemiei, in cazul diabetului de tipul II. Daca produsul se consuma inaintea testului de toleranta la glucoza, glicemia creste mult mai putin.
Poate fi de folos nu doar in cazul diabeticilor, ci si al persoanelor aflate la cura de slabire, al celor care sufera de rezistenta la insulina, care are adesea ca rezultat PCOS (sindromul ovarelor polichistice, acompaniat adesea de sangerari menstruale neregulate si infertilitate).
rimii care au cunoscut beneficiile Nopalului au fost indigenii din desertul Sonora, acolo unde cactusul Nopal creste intr-unul din cele mai ostile climate de pe pamant. Planta a fost intens studiata, iar efectele sale terapeutice au fost validate. Iata cateva lucruri mai putin stiute despre cactusul Nopal si cateva dintre beneficiile sale:
Singura planta care contine toate betalainele cunoscute
Nopal este singura planta, printre zeci de mii de specii botanice, care contine toate cele 24 de betalaine cunoscute, care sunt puternic anti-inflamatoare si antioxidante. Betalainele sunt compusi polifenolici de pigment gasiti in sfecla si alte cateva plante. Acestea dau culoarea de rosu-violet si galben portocaliu pentru fructul de Nopal.
Scade colesterolul rau
Cercetatorii au demonstrat ca pectina continuta in cactusul nopal scade nivelul de colesterol „rau”, lasand nivelul de colesterol „bun” neschimbat.
Potrivit unui studiu, un consum zilnic de 250 mg de aceasta planta va scadea colesterolul total si colesterolul LDL. Colesterolul HDL si trigliceridele nu au fost afectate.
Previne si trateaza diabetul
Alt studiu a constatat ca pectina fibroasa din cactusul nopal poate reduce nevoia de insulina pentru diabetici. Atat fructele cat si suportul de cactus nopal sunt bogate in fibre solubile, care se absorb lent si ajuta la mentinerea zaharului din sange stabil.
De altfel, actiunea nopalului in diabet a fost intens cercetata si toate studiile au ajuns la concluzia ca nopalul normalizeaza nivelul de zahar, trateaza diabetul, stimuleaza sensibilitatea la insulina
In medicina traditionala mexicana, nopalul este utilizat pentru tratarea diabetului de tip 2. Cercetatorii mexicani au descoperit ca persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent carora li s-a administrat nopal au inregistrat o scadere mare a nivelului de zahar din sange.
Pentru multi diabetici sau prediabetici, Nopalul este un inlocuitor complet pentru medicamentele prescrise in scopul de a scadea zaharul din sange. Acesta regleaza zaharul din sange, fara efecte secundare negative si nici leziuni hepatice (care este unul dintre efectele secundare principale ale ale medicamentelor de acest gen).
Controleaza apetitul, diminueaza celulita
Fibrele inseamna controlul apetitului si al greutatii. Practic, consumand Nopal veti avea mai putine pofte pentru ca senzatia de satietate se va mentine pe o durata lunga. In timp, persoanele care au consumat Nopal, au reusit sa slabeasca. De asemenea, contine o proteina vegetala valoroasa care diminueaza celulita si retentia de apa in organism.
Previne constipatia
Nopal contine fibre dietetice, atat solubile cat si insolubile. Fibrele dietetice insolubile din Nopal absorb apa, contribuie la miscarile intestinale regulate si accelereaza tranzitul. In plus, prezenta de fibre insolubile in colon ajuta la diluarea concentratiei de agenti cancerigeni care pot fi prezenti.
Sursa de vitamine si minerale
Nopalul are un continut redus de calorii, dar este bogat in vitamine, in special vitamina A – 100 g asigura 13% din doza zilnica recomandata, vitamina C, vitamina K, B6, riboflavina, si minerale – asigura 14% din doza zilnica de calciu si 11% din doza zilnica de magneziu.
De asemenea, contine 17 aminoacizi, din care 8 sunt esentiali, ceea ce va ofera mai multa energie.
Are un efect antiinflamator puternic
Dupa cum s-a raportat in editia din luna martie, 2001, a jurnalului Fitoterapia, dedicat produselor de plante medicinale si bioactive, cercetatorii de la Colegiul de Farmacie, Universitatea Sookmyung, Seul, Coreea, au constatat ca extractul de Nopal au aratat o actiune puternic anti-inflamatoare.
Blocheaza radicalii liberi
Intr-un articol din 06 noiembrie 2002, publicat in Jurnalul de Chimie Agricola si Alimentara, cercetatorii au raportat ca betalainele din fructele de Nopal contribuie la activitatile antioxidante care blocheaza actiunea radicalilor liberi.
Alte lucruri despre nopal
In India, cactusul Nopa a fost utilizat pentru a trata tusea convulsiva si astmul.
Fructele de Nopal, dar si alte elemente ale cactusului sunt comestibile sub forma de jeleu sau gem, ca un fruct sau ca mancare gatita.