In starea lor bruta, neprajite, boabele de cafea sunt verzi si, desi cafeaua verde nu este la fel de savuroasa precum cea clasica si se aseamana mai mult cu un ceai, decat cu licoarea maronie in aburii careia ne trezim dimineata, trebuie stiut faptul ca este mai bogata in antioxidanti si lipsita de efectele adverse care pot sa apara la consumul excesiv de cafea prajita: tahicardie, extrasistole, neliniste, insomnie. In plus, acidul clorogenic, unul dintre principalii antioxidanti din cafeaua verde stabilizeaza nivelul de zahar din sange, inhiba senzatia de foame, topeste grasimile si lupta impotriva radicalilor liberi, intarziind astfel procedeul de imbatranire.
Spre deosebire de antioxidantii din cafeaua prajita, cei din cafeaua verde sunt mult mai numerosi cantitativ, in special acizii clorogenici, o ramura din familia compusilor fenolici, si metabolitul lor, acidul ferulic, o parte din ei fiind pierduti, de regula, in procesele de prajire. Acizii clorogenici (CGA) au efecte biologice de tip antiinflamator si antioxidant.
Principalii compusi din cafeaua verde sunt acidul dicaffeoilquinic (diCQA) si acidul caffeoilquinic (CQA) care pot fi absorbiti foarte usor de catre organism. Acidul clorogenic inhiba secretia enzimei G6P, care conform cercetarilor stabilizeaza in mod semnificativ nivelul de zahar din sange, bautura fiind ideala si pentru diabetici.
Pe langa arderea grasimilor, cafelei verzi ii sunt atribuite si reducerea poftei de mancare si cresterea nivelului de energie pentru intreaga zi.
Mai mult, cafeaua verde are efecte pozitive si asupra aparatului cardiovascular si asupra tensiunii arteriale datorita acizilor clorogenici care scad nivelul de homocisteina si mentin tensiunea in limite normale.
Cafeaua verde este considerata un adevarat dezinfectant natural, utila in lupta cu bacteriile si virusii, avand efecte antinflamatoare, antipiretice si antiseptice.
Si persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului ar putea testa pe propria piele beneficiile cafelei verzi, avand in vedere ca aceasta bautura are efecte antihiperlipemice, adica scade colesterolul rau si il creste pe cel bun. Cafeaua verde face minuni si pentru persoanele care vor sa slabeasca, insa cura cu aceasta bautura (doua cani pe zi) trebuie insotita de o hidratare corespunzatoare pentru a facilita eliminarea toxinelor si alimente cat mai sarace in calorii.
Doar doua cani de cafea verde pe zi si ai aportul de antioxidanti necesari. Alege sa fii sanatos! Bea cafea verde!