Balonarea este un simptom cunoscut de majoritatea oamenilor, insa chiar si asa, putini sunt cei care iau masuri pentru a o preveni. Nu este nimic rusinos sa recunosti ca esti balonat, dar pentru a evita aceste momente, trebuie sa iti cunosti corpul si mai ales, sa stii care sunt alimentele mai greu tolerate.
Balonarea poate fi de mai multe feluri, insa ea este, in primul rand, un simptom. Poti sa te balonezi pentru ca esti constipat si nu digeri anumite alimente sau pentru ca ai aer in stomac, iar tratamentul poate sa fie unul natural: elimi din dieta mancarea pe care nu o tolerezi sau unul pe baza de medicamente.
Acest simptom se manifesta cu un abdomen umflat, ca un balon, datorita acumularii de gaze in intestine. Cu toate acestea, multe persoane care sunt balonate constant cred ca asa arata burta lor, usor umflata, si nu fac nimic ca sa isi schimbe stilul de a manca.
Din pacate, balonarea nu este singurul simptom, acesta este insotit de gaze si greata, cel din urma putand fi tratat si cu ajutorul ceaiurilor naturiste.
Alimente care provoaca balonarea
Unul dintre lucrurile care provoaca balonare, respectiv gaze, este mancarea sarata in exces. Sarea nu este buna pentru circulatie si nici pentru inima. Aceasta te face sa retii apa in organism si iti umfla atat stomacul, cat si incheieturile.
Alimentele care provoaca balonarea trebuie testate de fiecare, pentru ca difera de la om la om. Unele persoane nu suporta anumite fructe si legume, altele tolereaza mai putin mancarea prajita si se umfla. Testeaza si elimina pe rand: rosiile, salata, muraturile, merele, strugurii, lintea, anghinarele, graul, varza, fasolea, brocoli, ardeii iuti, ceapa si usturoiul.
Orice bautura carbogazoasa poate provoaca gaze, respectiv starea de balonare. Elimina sucurile acidulate si opteaza pentru o limonada (asta daca suporti citricele, daca nu, ceai verde, dar nu fierbinte).
Mancarea picanta, desi nu este consumata in exces decat poate de indieni si mexicani, produce balonare.
Probabil ca rar iti dai seama, insa atunci cand mesteci guma, lasi mult aer sa intre in stomac. Daca o mesteci pentru ca vrei ceva mentolat, mai bine iti cumperi bomboane, sunt mai atractive decat sa „rumegi”, iar daca tocmai mestecatul te atrage la guma, nu o uita in gura, arunc-o cand nu mai are gust.
Cum poti preveni balonarea?
Putine lucruri te prost dispune la fel de mult precum un abdomen umflat, mai ales daca urmeaza sa participi la un eveniment unde vei purta o rochie ce iti va evidentia talia. Sfatul meu este sa incepi cu schimbari mici, care cu siguranta o sa te ajute pe termen lung.
Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa bei mult mai multa apa. Specialistii spun ca deshidratarea este una dintre cauzele pentru care corpul retine apa.
Daca totusi nu poti sa elimini anumite fructe si legume, incearca sa le mananci coapte sau in aburi. Nu sunt chiar la fel de gustoase, insa procesate cu ajutorul caldurii, vor fi mai putin acide.
Se spune ca fibrele ajuta impotriva balonarii, insa ele trebuie introduse treptat in regimul tau. Ratia zilnica perfecta este undeva intre 25-35 de grame de: cerealele si produsele cerealiere (tarate de grau, faina integrala de grau) sau fructe uscate (nuci, caise, smochine, prune).
Mananca incet si rar, fara sa lasi mult aer in stomac. Stiu ca este greu, mai ales cand esti pe fuga sau iti este foame, insa totul se poate invata. Se pare ca multi am uitat ce ne spuneau parinti cand eram mici: mesteca cu gura inchisa.
Un fruct care se spune ca ajuta la combaterea balonarii este ananasul. Destul de tropical pentru tara noastra, insa face minuni pentru digestia ta.