Te-ai uitat vreodata peste eticheta de pe merele cumparate si te-ai intrebat ce inseamna oare toate acele cifre? Ei bine, afla ca acele cifre au o importanta foarte mare! Cifrele trecute pe etichetele legumelor si fructelor pot indica diferite lucruri. Haide sa vedem impreuna ce ne spun ele.
Trebuie să ne uităm după nişte stickere, aplicate pe fruct, care conţin câteva cifre. Acestea sunt codurile PLU. Sunt stabilite de Federaţia Internaţională pentru Standardul Produselor şi sunt folosite din anul 1990.
Este vorba despre un cod din patru sau cinci cifre care arată cum a fost crescut produsul respectiv: ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic. Astfel veţi înţelege şi diferenţa de preţ dintre portocalele organice și cele crescute convenţional, de exemplu, care pot arăta la fel.
Dacă un fruct are codul de pe autocolant format din patru cifre, înseamnă că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide. De exemplu, luăm un măr, pe care este înscris codul 4015. Dacă ar fi avut codul 94015, ar fi indicat faptul că a fost crescut într-un mediu bio. Un măr modificat genetic ar fi avut codul 84015.
Orice număr care începe cu cifra 9 înseamnă că produsul etichetat astfel este organic. Asta înseamnă, în primul rând, că solul utilizat pentru cultivarea și creșterea produsului respectiv nu conține deloc pesticide, îngrășăminte, chimicale și antibiotice.
Alimentele ecologice nu numai că au un gust mai bun ci, potrivit dovezilor științifice, sunt și mult mai sănătoase.
Orice număr care începe cu cifra 3 sau cifra 4 înseamnă că produsul respectiv a fost crescut în mod convențional. Agricultura convențională implică folosirea de pesticide și chimicale pentru a asigura culturi mai durabile, mai productive și mai rapide. Aceste produse sunt în mod evident și mai ieftine.
Cifra care trebuie evitată este însă 8. Aceasta indică faptul că produsele alimentare respective au fost supuse metodelor de creștere folosind inginerie genetică. Altfel spus, alimentele cumpărate au fost manipulate genetic în scopul maximizării productivității.
Această categorie de produse este foarte dăunătoare și trebuie evitată.
Sursa:digi24.ro