Utilizarea plantelor pentru diminuarea stresului este principalul scop al aromaterapiei. Concret, aromaterapia foloseşte esenţe şi uleiuri esenţiale pentru a acţiona în profunzime asupra sănătăţii şi stării de bine. Stimulând sistemul nervos, aromele uleiurilor esenţiale lansează o comandă de autoreglare.
Aromaterapia pregăteşte corpul pentru a lupta împotriva bolilor stimulând reflexul de autovindecare şi modificând structura chimică a lichidelor corpului. Ca aplicare generală, utilizarea sa vizează prevenirea bolilor. Ea constituie una din metodele remarcabile pentru a anula efectele devastatoare ale stresului.
[ad#Medium Rec stanga]Metodă terapeutică, aromaterapia, ramură a fitoterapiei, este înrudită cu naturopatia. Este folosită în tratarea mai multor afecţiuni (tuse, dureri de cap, sinuzită, astm, probleme digestive, insomnii, oboseală, leziuni sportive), dar conform aromaterapeuţilor acţiunea cea mai remarcabilă este de natură antiseptică (împotriva bacteriilor, virusurilor, ciupercilor şi altor paraziţi). Este recunoscută de asemenea, acţiunea benefică pe plan psihologic, în special în lupta împotriva anxietăţii.
Uleiurile esenţiale sunt obţinute prin distilare cu vapori de apă, extracţie sau prin presarea materialului prelevat din plante parfumate. Sunt mai mult de 400 de esenţe vegetale, totuşi numai în jur de 40 sunt folosite în aromaterapie. Aceste uleiuri esenţiale sunt folosite cel mai frecvent pe cale orală, pe cale rectală, sub formă de supozitoare, în masaj pentru o pătrundere instantanee, sau prin difuzare în atmosferă pentru o inhalare mai eficace. Folosirea aromaterapiei este forte bine reglementată. Feriţi-vă de dozele foarte mari de uleiuri esenţiale care pot duce la intoxicaţii sau alergii. Dozele nu trebuie să depăşească 20 de picături pentru toată cura. Mai mult, aceste produse nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează şi trebuie folosite numai cu acordul medicului la copii.