Trebuie sa fiti atenti la distribuirea in mod corespunzator a diferitelor categorii de produse alimentare in timpul zilei.Grasimile de origine animala nu trebuie sa depaseasca jumatate din aporturile de lipide.
Deci,trebuie facut un efort pentru a reduce consumul de carne grasa,in favoarea consumului de carne slaba,de peste sau alte surse de proteine,cum ar fi legumele uscate sau cerealele.De exemplu,daca dimineata la micul dejun veti manca cereale cu lapte degresat sau semi-degresat,veti consuma o cantitate buna de proteine si carbohidrati si mai putine grasimi animale.
Al doilea efort trebuie sa vizeze reducerea consumului de zaharuri cu absorbtie rapida,in special cele care pot fi evitate(zahar rafinat,bomboane,dulceturi),sa va concentrati pe carbohidrati si pe consumul mai mare de legume uscate,cereale si leguminoase.
Apoi,trebuie sa mancati mai multe fibre,pe care le puteti gasi in legumele si fructele proaspete,precum si produse pe baza de faina integrala : aceste elemente faciliteaza tranzitul intestinal si permit,intr-o oarecare masura,protejarea de boli ale colonului.
A patra regula de aur se refera la bauturi: trebuie sa beti cel putin 1-1,5 litri de apa pe zi,sa evitati la maxim bauturile dulci,si sa reduceti consumul de bauturi alcoolice,care reprezinta un aport important de calorii.
Pentru o alimentatie sanatoasa:pestele
Pestele,scoicile si crustaceele sunt alimente de sezon pe care, cel mai bine este sa le cumparam atunci cand sunt din belsug.Acest lucru asigura un raport mai bun intre calitate si pret.Astfel,prospetimea unui peste este judecata in primul rand dupa consistenta si supletea lui,precum si dupa luminozitatea ochiului si a pielii.
In ceea ce priveste scoicile si crustaceele,trebuie sa le cumparati vii: acestea trebuie sa fie grele si scoicile dificil de desfacut.Foarte proaspat,pestele se poate pastra doua zile si la frigider.In schimb,crustaceele si scoicile trebuie consumate mai repede.
O alimentatie sanatoasa cu produse lactate
Produsele lactate sunt foarte variate,si este important de stiut anumite reguli in ceea ce priveste conservarea lor : diferitele tipuri de lapte nu se conserva toate la fel.
-laptele crud sau laptele de ferma,de obicei este disponibil doar in regiunile rurale si nu se poate pastra mai mult de 24 de ore.
-laptele pasteurizat a fost incalzit la 80 ° C,ceea ce asigura mentinerea unora dintre proprietatile sale nutritive,dar nu distruge toti microbii.De asemenea,trebuie consumate rapid.Fierberea sterilizeaza laptele,dar,de asemenea distruge o parte din proteinele sale si modifica valoarea sa biologica.Deci,cea mai buna metoda de conservare este sterilizarea UHT.
-laptele sterilizat ajunge la aceasta stare in cateva secunde intr-o baie de aburi la 180 ° C;procesul permite pastrarea timp de cateva luni,ambalate,si pastreaza toate proprietatile nutritive ale laptelui,intacte.
-laptele praf sau concentrat se pastreaza usor,dar acesta din urma este bogat in zaharuri cu absorbtie rapida si nu ar trebui sa inlocuiasca laptele pasteurizat sau sterilizat.De asemenea,iaurturile si branzeturile de vaci trebuie sa fie tinute la rece si consumate rapid.In schimb,untul se poate pastra mai mult timp in frigider(30 de zile pentru untul pasteurizat).
-branzeturile se pastreaza mai multe zile intr-un loc rece,iar branzeturile uscate(de exemplu,parmezanul)are avantajul ca se poate pastra mai multe luni.