Consumul de peşte este sănătos pentru sănătate, însă nu orice alegere pe care o faci este benefică pentru organism. Potrivit specialiştilor, cel mai bun peşte pe care-l poţi consuma este cel pescuit sălbatic, de preferat proaspăt, dar şi congelat.
„În afară de proteine, peștele este o inegalabilă și valoroasă sursă de fosfor de calitate superioară, ca și de fier, zinc, magneziu, potasiu, toate asigurând o funcționalitate perfectă a organsimului uman, mai ales a creierului, și evitarea diferitelor tipuri de anemie, larg răspândite îndeosebi în rândul populației infantile. Peștele marin este bogat în iod, strict necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni, și în fluor, care contribuie la sănătatea dinților și a oaselor”, explică dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie.
Alegerea unui peşte de calitate poate să fie o adevărată provocare. Iată câteva reguli care îţi pot uşura munca:
Alege speciile sălbatice şi de preferat în stare proaspătă! Ochii trebuie să fie limpezi şi branhiile roz sau roşii!
1. Nu cumpăra niciodată peşte de acvacultură, ci caută peştele sălbatic şi de preferat să fie proaspăt;
2. Alege numai peştele care are ochii limpezi şi bombaţi, dar fără un miros înţepător;
3. Alege doar somonul sălbatic, nicidecum cel de crescătorie. De asemenea, poţi să consumi conserva de somon, deoarece majoritatea provin din Alaska şi sunt mai puţin contaminaţi decât cei de crescătorie;
4. Ocoleşte pangasius, deoarece conţine multe toxine şi este injectat cu hormoni de creştere;
5. Optează pentru macrou (dar nu macroul regal), hering, sardine, midii, stridii, anşoa şi păstrăv, somon sălbatic (Pacific), cambula, crab albastru din Atlantic, egrefin, creveţi;
6. Curăţă grăsimea de peşte, deoarece acolo sunt stocaţi contaminanţii;
7. Branhiile trebuie să fie roşii, nicidecum albe.