Unguientul de sunatoare apare descris inca din manuscrisele lui Galenus (unul din parintii farmaciei), care sunt pastrate in arhivele din Vatican, aceasta planta medicinala este descrisa ca fiind utila intr-o larga varietate de afectiuni. Principiul activ cel mai important al sunatoarei este o substanta de culoare rosu-bruna, numita hipericina, care se poate usor observa datorita culorii, atunci cand se prepara alifia din sunatoare.
Ingrediente necesare
– 4 lingurițe de pulbere de sunătoare
– un pachet de 250g de unt clarifiat sau untură nesărată
Prepararea alifiei de sunatoare
Florile de sunatoare trebuie spalate bine, apoi se pun la uscat
pe o hartie intr-un loc bine aerisit si lipsit de praf. Inflorescentele uscate de sunatoare se maruntesc in piua sau cu rasnita electrica de cafea.
In prepararea alifiei se folosesc patru linguri de sunatoare maruntita care se pun intr-un vas si se toarna deasupra unt clarifiat incins (cantitatea obtinuta dintr-un pachet), amestecandu-se apoi bine, pana ce compozitia se raceste, dupa care se lasa vreme de 7-8 ore la frigider
Se pune apoi vasul in care s-a facut amestecul la foc mic si se asteapta pana isi recapata consistenta lichida, dupa care se filtreaza totul prin tifon, obtinandu-se un unguent cu tenta rosiatica, care se va pastra la frigider in recipiente mici neaparat acoperite cu capac. Pentru sporirea efectului calmant este bine sa se adauge 8-9 picaturi de ulei esential de menta, si se amesteca bine fiindca uleiul de menta este volatil.
Administrare:
Se raplica local in strat subtire de 2-3 ori pe zi, la nivelul zonelor afectate.
Indicatii de folosire pentru alifia de sunatoare
Daca alte plante au asupra pielii doar efecte vindecatoare, sunatoarea are un rol important si in combaterea senzatiilor de durere, usturime sau mancarime.Ea este prin excelenta o planta calmanta, fiind extrem de utila in diminuarea suferintelor, dar si pentru vindecarea arsurilor de gravitate mica si medie (inclusiv cele solare), a alergiilor si a altor afectiuni dermatologice insotite de mancarime puternica si usturimi.
Proprietatile unguientului de sunatoare: Antibacterian, antiviral, antifungic, antinevralgic şi cicatrizant
Se recomandă la urmatoarele afectiuni: arsuri solare, arsuri de gravitate mică sau medie, înţepături, escare, alergii ale pielii (prurit, usturime), ulcer varicos, hemoroizi, abcese, zona zoster, gută, sciatică, lumbago (dureri de spate), nevralgii şi reumatism.
Utilizare cosmetică: ten uscat şi sensibil, ten ridat, pentru acţiunea tonifiantă a pielii
Precauţii: Se recomandă testarea prealabilă a sensibilităţii pe o porţiune mică de piele