• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
Frunza Verde

Frunza Verde

  • Frumusete
  • Sanatate
    • Sfaturi
  • Nutritie
    • Diete
    • Culinar
    • Tabel cu calorii – Valori nutritionale
  • Ceaiuri
  • Uleiuri Esentiale
  • Remedii
  • Afectiuni
  • retete
  • tincturi
  • tratamente naturiste

Aditivi alimentari bine de evitat

Aditivii alimentari (cunoscuti sub numele de E-uri) sunt substante chimice adaugate in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, de a le imbunatati aspectul ori de a le prelungi termenul de valabilitate.
E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale:
Mentinerea consistentei produsului
Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare, crescand astfel consistenta produsului.
Mentinerea indelungata a valorilor nutritive
Pentru a imbogati continutul in nutrienti al alimentelor (atat solide cat si lichide) se adauga in procesul de fabricatie diverse vitamine si minerale.
Impiedicarea sau intarzierea alterarii produselor
Conservantii au capacitatea de a intarzia degradarea alimentelor datorata contactului cu aerul, bacterii, fungi sau alte microorganisme. Conservantii sunt responsabili si de pastrarea aspectului si gustului fructelor proaspete mai mult timp.
Corectarea aciditatii alimentelor
Pentru a modifica balanta dintre continutul acid si alcalin al unui produs se pot folosi agenti speciali: corectori de gust si miros, corectori de aciditate, acidifianti, potentatori de aroma. In aceasta categorie sunt inclusi si agentii de afanare ce reactioneaza la caldura cu bicarbonatul de sodiu si determina cresterea produselor de cofetarie si patiserie.
Conferirea culorii si sporirea aromei
Colorantii aromatizanti, edulcoranti (indulcitorii artificiali) sunt adaugati in timpul prepararii in diverse scopuri, cum ar fi sa inlocuiasca coloratia pierduta in timpul procesarii, pentru a spori aroma.
Multe studii au aratat efectele nocive cauzate de consumul de mancaruri procesate, cu un continut periculos de aditivi alimentari. Exista peste 1400 de astfel de aditivi artificiali folositi in industria alimentara pe scara globala. Dintre acestia, unii intra in categoria adaosurilor foarte cangerigene, motiv pentru care au fost interzisi in SUA si tarile occidentale.
In Romania, nimic nou. Aditivii alimentari sunt consumati, iar pericolele sunt ascunse sub pres sau ignorate de mai toti. Sa facem o schimbare si sa invatam mai multe despre aceste otravuri in ambalaj stralucitor – aditivii alimentari.
Indulcitori artificiali
Creati pentru a satisface poftele diabeticilor, indulcitorii artificiali fac mai mult decat sa confere alimentelor gustul dulce. Mult mai mult, intrucat sunt considerate un pericol pentru sanatate, creand un cerc vicios ce ne face sa poftim mai multe dulciuri si inevitabil, sa avem probleme de greutate.
Aspartamul (E951) este un indulcitor des folosit si poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli, potrivit cercetatorilor, inclusiv pentru formarea celulelor ceancerigene. Se intalneste cel mai des in guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare si joaca un rol important in declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformatiilor si diabetului.
Acesulfam K (E950) este un indulcitor artificial, de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharoza. Este de obicei folosit in combinatie cu aspartamul, sucraloza sau zaharina. Acesulfamul este utilizat in guma de mestecat, produsele de patiserie, dulciurile pe baza de gelatina, sucurile dietetice („sugar-free”).
Surcaloza (E955) este un indulcitor artificial, de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharoza.
Colorantii artificiali
Colorantii artificiali sunt folositi in industria alimentara pentru a creea un aspect placut alimentelor sau pentru a le reda culoarea pierduta in urma procesarii lor.
Studiile arata ca acesti aditivi alimentari cauzeaza alergii, astm si sunt cancerigeni. Iata cei mai comuni coloranti artificiali ce se gasesc in: bomboane, sucuri, carnea procesata, produse de patiserie sau portocalele consumate de dumneavoastra:
Tartrazina (E102) este un colorant galben care se gaseste in dulciuri (budinci, inghetate, dropsuri), bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snack-suri. Este considerat a avea actiune cancerigena, poate provoca mutatii cromozomiale si determina deficiente in vitamina B6 si zinc.
Indigotina (E132) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti si poate provoca senzatii de voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice.
Eritrozina (E127) este un colorant rosu pentru compoturi si alte alimente. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca provoaca mutatii genetice si cancer al tiroidei. Intalnim acesti aditivi alimentari in bauturi alcoolice, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare.
Conservanti
Conservantii sunt niste substante care prelungesc durata de depozitare a produselor alimentare. Acesti aditivi alimentari sunt antioxidantisintetici pe baza de grasimi si sunt cauza reactiilor alergice, cancerului, disfunctii ale sistemului nervos si ficatului.
Benzoat de sodiu (E211) si benzoat de potasiu (E212) sunt utilizati in calitate de conservanti impotriva drojdiilor si bacteriilor in produsele acide, cum ar fi dressing-urile pentru salate, bauturile carbogazoase cu arome de citrice, gemuri, sucuri de fructe citrice, muraturi si condimente. In combinatie cu vitamina C, benzoatul de sodiu si benzoatul de potasiu (E212) pot forma benzen, un cunoscut cancerigen.
Dioxid de sulf (E220) este folosit ca si conservant pentru fructele uscate, in special pentru caise. Acesti aditivi alimentari pastreaza aspectul si culoarea originala a fructelor si previne putrezirea lor.
Butilhidroxianisol (BHA sau E320) este folosit, precum si Butilhidroxitoluen (BHT sau E321) ca antioxidant sintetic pentru a preveni rancezirea in grasimi si produse grase. Sunt folositi in alimente tip snacks pe baza de cereale, supe instant, sosuri, carne deshidratata, condimente, cereale, cipsuri, etc.
Emulgatori/ Stabilizatori/ Agenti de ingrosare si afanare
Acesti aditivii alimentari fac posibila mentinerea unui amestec omogen de doua sau mai multe faze imiscibile (precum uleiul si apa), mentin starea fizico -chimica a acestora, cresc vascozitatea produselor alimentare sau eligereaza gaz, marind volumul aluatului.
Trifosfati (E451) sunt aditivi alimentari folositi in supe si ciorbe, ceai si infuzii de plante;
Polifosfati (E452) sunt utilizati in produse alimentare sub forma de praf, guma de mestecat, cereale pentru micul dejun, snacks-uri, glazuri, produse de cofetarie, aluaturi, fidea, file de peste neprelucrat, refrigerat si congelat etc.
Carboximetilceluloza (E466) produce tulburari digestive (indigestie, voma, dureri abdominal etc.
Glutamat monosodic (E621)
Glutamatul monosodic este un potentiator de aroma si gust, folosit in mancarea chinezeasca, unde a dat nastere unui noi arome „umami”.

Astazi se gaseste in aproape fiecare aliment de pe rafturile magazinelor, aducand, alaturi de acel gust special, si o serie de simptome precum: senzatie de arsura la nivelul gurii, capului si gatului, slabiciune in brate sau picioare, dureri de cap si stomac deranjat, cazuri de obezitate si fluctuatii hormonale.

Aditivul se foloseste pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor, ciupercilor, tonului, preparatelor inghetate.
Aditivi alimentari numiti si E-uri buni:
E306 – tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E322 – lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E421 – manitolul de cofetarie
E300 – riboflavina sau Vitamina B2
E440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E140 – clorofila, colorant natural folosit in cofetarii,colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor

Rubrica: Nutritie

Loading...

Secretele ceaiului de urzica, supranumit „Focul Vindecator”

ANPC dă în vileag ce AMESTEC bem în loc de LAPTE „PUR ȘI SIMPLU”. Care sunt ingredientele falsului?!

Ceaiul de papadie elimina toxinele din organism

Tinctura de iasomie, reteta farmacistului Ion Bobaru – Beneficii si proprietati

Cauta afectiuni, ceaiuri, retete sau remedii

Socul, ingredientul secret folosit de companiile farmaceutice în lupta cu SARS-CoV-2

5 beneficii pentru sanatate ale uleiului CBD sau de Canabis

Ceaiul din codite de cireşe purifica sangele, curăță rinichii și previne formarea pietrelor la rinichi

Bara principală

Remedii

10 Sfaturi pentru a scapa rapid de mirosul de TRANSPIRATIE

Cafeaua cu cardamon(hel) o combinatie absolut incredibila

Dr. Oz: 5 remedii NATURALE care te scapă de orice durere

Reţetele naturiste eficiente impotriva VARICELOR

Dr. Oz: Top 6 remedii de sănătate pe care le ai deja acasa

Valeriana cu miere, remediu RAPID pentru durerile de cap

Sucul MINUNE care elimina metalele grele din corp

Scapa usor de gazele la stomac – 3 remedii cu efect imediat

Sucul de SPANAC, cea mai buna reteta pentru curatarea stomacului si intestinelor

„Sângele verde”, elixirul din iarba de grau care iti reface sanatatea

COJILE de CEAPA, un remediu naturist exceptional care te scapa de multe boli

Cum poti scapa rapid de cearcane

Cele mai eficiente remedii care scad zahărul din sânge

Tratament naturist cu ulei de masline pentru piele uscata

Elixirul recomandat de Dr.OZ pentru FICAT: 4 ingrediente care costa putin

RETETA naturista de crema cu TAMAIE care repara si intinereste pielea

10 semne timpurii că ai putea avea probleme la inimă

SUCUL DE CEAPA – mana cereasca pentru par. Opreste caderea parului si il regenereaza!

Drojdia de bere, remediu terapeutic remarcabil din frigiderul tau

TREI beneficii uimitoare ale COJILOR de ouă pentru sanatate

Naturiste

Faceţi economii: preparaţi-vă acasă produsele de înfrumuseţare

Reţete pe bază de propolis

Frunzele de PRUN elimina cheagurile din vasele de sange. Reteta lui Ovidiu BOJOR

Mirosul urât de transpiraţie indică existenţa unor boli endocrine

Cum se prepara faimosul DECOCT de LEURDA recomandat pentru afectiunile inimii

Nas înfundat – 8 remedii naturale verificate

Mierea de albine: Ce trebuie sa stim despre ea?

Adevăratele cauze ale acneei

De ce arătăm mai bătrâni decât suntem

Tratamente naturiste impotriva caderii parului

Florile de salcam, o adevarata binecuvantare pentru sanatate. Uite ce minuni poate face acest „medicament” al naturii

Zatul de cafea: 12 intrebuintari practice pe care sigur nu le stiai!

Tratament naturist pentru caderea parului

Tratamente pentru acnee

Solutii eficiente impotriva căderii părului

Miere si scortisoara – o combinatie incredibila

Descoperire uimitoare: este mai tare ca toate antibioticele din lume

Ce se intampla in corpul tau cand mananci ardei iuti. Efectul este surprinzator !

Secretele unui păr frumos

Celulita si remedii pentru a scapa de ea

Copyright Frunza-verde.ro 2009-2020