ACIDUL CLOROGENIC – INAMICUL OBEZITATII
Este o substanta 100% naturala, prezenta in zeci de alimente si plante medicinale specifice toamnei. A capatat o celebritate uriasa, devenind cunoscuta pe intreaga planeta, datorita efectelor sale uimitoare in curele de slabire. Acidul clorogenic nu trebuie insa privit doar ca un medicament de slabit, el avand o actiune mult mai ampla asupra organismului: ne protejeaza de imbatranirea prematura, inhiba dezvoltarea a numeroase forme de cancer, previne si trateaza eficient diabetul, iar lista ar putea continua. Sa aflam in continuare unde gasim, cum administram si care sunt efectele terapeutice ale acestui formidabil medicament al naturii.
Carte de vizita
Desi acidul clorogenic pare a fi o singura substanta, denumirea – folosita impropriu la singular – desemneaza de fapt o familie de substante intalnite in coaja fructelor, in semintele si in radacinile plantelor. Numele de clorogenic nu are nicio legatura cu substanta numita „clor”, ci cu faptul ca, prin oxidare, acesti acizi organici capata o culoare verde, chloros insemnand in greaca veche „verde”, iar genos „a da nastere”. Descoperirea acidului clorogenic nu este de data recenta, el fiind identificat in cateva sute de specii vegetale de pe tot mapamondul, inca de acum jumatate de secol. Ceea ce a atras atentia oamenilor de stiinta a fost, la inceput, potentialul sau antioxidant, acidul clorogenic impiedicand aparitia mutatiilor celulare si incetinind procesele de imbatranire.
Treptat, pe masura ce tehnologiile au permis, acidul clorogenic a fost extras si adus la concentratii tot mai inalte, putand fi administrat in doze tot mai mari si obtinandu-se cu el vindecari exceptionale. Momentul de cotitura a fost atunci cand studiile au aratat ca aceasta substanta este cel mai puternic medicament natural cunoscut impotriva obezitatii.
Aceasta, in conditiile in care aproape jumatate de miliard de oameni se lupta in lume cu obezitatea, iar alt miliard si jumatate sufera de supraponderalitate. Este, asadar, de la sine inteleasa notorietatea pe care a dobandit-o aceasta substanta totusi atat de raspandita in natura.
Unde gasim acidul clorogenic?
Campioana absoluta: Cafeaua verde
Il gasim in aproape o suta de specii de plante care cresc la noi. Dintre fructe, cele mai bogate in acid clorogenic sunt: prunele (au continutul cel mai ridicat), merele, perele, caisele, piersicile, nectarinele, afinele, capsunile, fragii si gutuile. Cantitati insemnate din aceasta substanta gasim si in legume, cum ar fi patrunjelul si telina (radacina), rosiile, vinetele, cartofii.
Campioanele autohtone la continutul de acid clorogenic sunt insa plantele medicinale, mai ales radacinile de: brusture, echinacea, papadie si cerentel. Si tulpinile tinere de cicoare sau frunzele de anghinare contin cantitati insemnate de acid clorogenic, dar campioana absoluta este o planta pe care o gasim in toate magazinele noastre, chiar daca este specifica tropicelor: cafeaua. Este vorba insa de cafeaua verde, adica de boabele de cafea neprajite, care contin cantitati impresionante de acid clorogenic.
Nu putem, totusi, consuma cantitati foarte mari de cafea verde. Pentru o cantitate suficienta de acid clorogenic ar fi necesar sa ingeram simultan atat de multa cofeina, incat riscam tulburari de echilibru si aritmie cardiaca. Cum poate fi rezolvata aceasta problema vom afla in continuare, cand vom vorbi despre modul de administrare.
Cum administram acidul clorogenic?
Pentru a beneficia la maximum de aceasta substanta, vom consuma doar vegetalele crude, nepreparate termic, deoarece prin fierbere se pierde mai mult de 80% din acidul clorogenic existent in alimente. In timpul sezonului cald, vom face cure de fructe proaspete. De exemplu: cura de capsuni la inceputul verii, de afine in luna iulie sau de prune in octombrie. In sezonul rece, se recomanda salatele de cruditati preparate din radacinoase bogate in acid clorogenic, cum ar fi: patrunjelul, telina sau morcovul. Toate aceste cure reprezinta un aport destul de modest de acid clorogenic, dar suficient cat sa ajute la prevenirea unor boli tumorale sau degenerative, sa tina sub control colesterolul si trigliceridele si, nu in ultimul rand, sa ne mentina organismul in forma si tanar. Cand insa avem de tratat o boala si ne trebuie un aport masiv de acid clorogenic, este necesar sa recurgem la extractele din plante, dintre care cel de cafea verde este cel mai important.
Acidul clorogenic si lupta cu kilogramele
Notorietatea de care se bucura acidul clorogenic ca medicament pentru slabit se datoreaza studiilor doctorului Oz, adica medicul Mehmet Cengiz Oz, specialist in cardiologie si nutritie. El a testat pe mai multe grupe de pacienti extractul de cafea foarte bogat in acid clorogenic, constatand dupa mai multe saptamani de tratament o scadere a greutatii subiectilor obezi cu 5% in medie. Este un rezultat fantastic, avand in vedere ca toti cei testati nu au tinut nicio dieta speciala si nici nu au facut un program de exercitii fizice. Cum e posibil un rezultat atat de bun, cu doar patru capsule pe zi? Ei bine, extractul de cafea produce in timp o adevarata revolutie, actionand in organism pe patru cai simultan:
1. Incetineste timpul de absorbtie al zaharurilor din alimente, mentinand constanta glicemia, ceea ce impiedica aparitia senzatiei de foame.
2. Inhiba procesul de transformare a glucozei serice in tesut gras.
3. Regleaza activitatea sistemului nervos, reducand reactivitatea la stres si accesele de foame paroxistica.
4. Impiedica inflamarea tesuturilor adipoase, inhiband astfel formarea celulitei.
Adaugati la toate aceste lucruri faptul ca – spre deosebire de cele mai multe regimuri de slabire – acidul clorogenic nu afecteaza negativ sistemul cardiovascular si ca sustine efortul fizic si veti obtine un tablou complet al acestui produs, aproape perfect pentru slabire. Cele 5% din greutatea corpului care se pierd se pot transforma cu usurinta in 10%, 15% sau mai mult, daca se tine o dieta sanatoasa, fara grasimi si proteine din carne, fara prajeli, fara faina alba, zahar si aditivi sintetici. Iar daca se adauga si efortul fizic, efectul acidului clorogenic va fi potentat extraordinar de mult, ajungandu-se la adevarate performante, nu doar sub aspectul pierderii de kilograme, ci si al dobandirii unei sanatati si siluete de invidiat.
Alte efecte vindecatoare
* Bolile canceroase – pentru prevenirea formarii tumorilor maligne si pentru inhibarea dezvoltarii lor sunt foarte utile curele cu alimente bogate in acid clorogenic. Pe timpul toamnei, de exemplu, se recomanda curele de mere si de pere, din care vor fi consumate cate 800 g pe zi. In timpul iernii si in prima parte a primaverii, se recomanda zilnic salatele de telina, patrunjel si morcov crud, dar si consumul de ceai verde, care, de asemenea, este bogat in acid clorogenic. Primavara tarziu si vara este momentul cel mai potrivit pentru curele de fructe de sezon, adica: fragi, capsuni, afine, caise si prune – adevarate campioane in continutul de acid clorogenic. Administrarea extractului de cafea verde va veni ca o completare la aceste cure si, deocamdata, eficienta sa a fost demonstrata in cancerul la san si cel de col uterin, in cancerul de prostata sau cu localizare digestiva (bucal, gastric, intestinal).
* Maladia Parkinson – se pare ca acidul clorogenic pur si simplu protejeaza sistemul nervos de procesele degenerative, aceasta fiind explicatia pentru care populatiile care consuma mari cantitati din alimentele (cafea verde, ceai verde, anghinare, muguri de bambus) ce contin aceasta substanta au o incidenta cu 52% mai redusa a acestei boli. Odata maladia Parkinson instalata, evolutia sa poate fi incetinita considerabil, printr-o dieta bogata in cruditati si prin administrarea extractului de cafea verde, cate 1,2 g pe zi.
* Colesterol marit – nu doar acidul clorogenic, ci si alte substante continute in cafeaua verde, precum si in vegetalele crude, au o puternica actiune de reducere a colesterolului negativ (LDL). Se administreaza capsulele cu extract de cafea verde, cate 3 pe zi, in cure de 30 de zile, cu 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Aceasta cura reduce valorile colesterolului si combate procesele de oxidare si de depunere a acestuia pe artere.
* Hipertensiune arteriala – cu conditia ca extractul de cafea verde sa fie decofeinizat, efectul sau de reducere a tensiunii arteriale este foarte puternic, datorita prezentei masive a acidului clorogenic. Conform studiilor, aceasta substanta ajuta sistemul nervos sa regleze calibrul vaselor de sange, asa incat tensiunea arteriala sa fie mentinuta la valorile optime. Acesta este si secretul pentru care curele de legume si fructe crude, dintre care cele mai multe contin mari cantitati de acid clorogenic, sunt excelente pentru prevenirea si tratamentul hipertensiunii arteriale. Este important de mentionat in acest context ca acidul clorogenic nu produce asa-numitele caderi de tensiune la persoanele hipotensive, efectul sau fiind reglator asupra tensiunii si nu unilateral hipotensiv, ca in cazul medicamentelor de sinteza.
* Diabet de tip I si II – mai multe studii realizate pe subiecti umani diabetici si pe animale de experienta cu diabet indus au aratat ca tratamentul cu acid clorogenic nu doar ca reduce glicemia cu 10-20%, dar o si stabilizeaza pe termen lung, asigurand o buna functionare a pancreasului. Se administreaza extractul de cafea verde cate 1200 mg pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza. O eficienta deosebita se obtine prin asocierea extractului de cafea verde cu planta Gymnema sylvestris, acest tandem fiind un adevarat fenomen in tratarea diabetului de tip II si un adjuvant de nadejde in tratarea diabetului de tip I. Este insa necesar ca in timpul tratamentului sa fie tinuta foarte strans legatura cu medicul specialist, care va ajusta sau, dupa caz, va elimina medicatia specifica, in functie de evolutiile glicemiei.
* Dischinezie biliara, indigestie – acidul clorogenic stimuleaza secretia de bila si evacuarea acesteia. Este recomandat in mod special persoanelor cu dischinezie biliara hipotona (fiere „lenesa”), intrucat aceasta substanta naturala are un efect tonic asupra musculaturii netede. Din acest motiv, este recomandata si persoanelor cu indigestie pe fondul atoniei gastro-intestinale. In toate aceste tulburari se recomanda, pe langa administrarea extractului de cafea verde, consumul fructelor proaspete, cu o ora inainte de masa. Se recomanda in special merele, perele, capsunile, caisele si piersicile, cu tot cu coaja.
* Constipatie – acidul clorogenic este un puternic stimulent al musculaturii netede a tubului digestiv, fiind un remediu excelent contra constipatiei atone, care apare foarte frecvent la persoanele sedentare, care au foarte multa munca de birou sau sunt nevoite sa stea zilnic o perioada indelungata pe scaun. Apoi, fructele care contin cantitati insemnate de acid clorogenic, cum ar fi prunele, perele sau merele, sunt foarte bogate si in fibre alimentare, care curata precum o matura tubul digestiv de reziduuri, ajutand apoi la eliminarea lor prompta.
Precautii si contraindicatii
Acidul clorogenic nu are, practic, contraindicatii, cu exceptia unor sensibilitati particulare la legumele sau fructele care il contin. In cazul extractului de cafea verde, singura contraindicatie este alergia la cafea.