• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
Frunza Verde

Frunza Verde

  • Frumusete
  • Sanatate
    • Sfaturi
  • Nutritie
    • Diete
    • Culinar
    • Tabel cu calorii – Valori nutritionale
  • Ceaiuri
  • Uleiuri Esentiale
  • Remedii
  • Afectiuni
  • retete
  • tincturi
  • tratamente naturiste

ACIDUL CLOROGENIC – INAMICUL OBEZITATII

ACIDUL CLOROGENIC – INAMICUL OBEZITATII

Este o substanta 100% naturala, prezenta in zeci de alimente si plante medicinale specifice toamnei. A capatat o celebritate uriasa, devenind cunoscuta pe intreaga planeta, datorita efectelor sale uimitoare in curele de slabire. Acidul clorogenic nu trebuie insa privit doar ca un medicament de slabit, el avand o actiune mult mai ampla asupra organismului: ne protejeaza de imbatranirea prematura, inhiba dezvoltarea a numeroase forme de cancer, previne si trateaza eficient diabetul, iar lista ar putea continua. Sa aflam in continuare unde gasim, cum administram si care sunt efectele terapeutice ale acestui formidabil medicament al naturii.

Carte de vizita
Desi acidul clorogenic pare a fi o singura substanta, denumirea – folosita impropriu la singular – desem­nea­za de fapt o familie de substante intalnite in coaja fructelor, in semintele si in radacinile plantelor. Nu­mele de clorogenic nu are nicio legatura cu substanta numita „clor”, ci cu faptul ca, prin oxidare, acesti acizi organici capata o culoare verde, chloros insemnand in greaca veche „verde”, iar ge­nos „a da nastere”. Desco­pe­ri­rea acidului clorogenic nu este de data recenta, el fiind identi­ficat in cateva sute de specii vegetale de pe tot mapamon­dul, inca de acum jumatate de secol. Ceea ce a atras atentia oamenilor de stiinta a fost, la in­ce­put, potentialul sau anti­oxi­dant, acidul clorogenic im­pie­di­cand aparitia mutatiilor celulare si incetinind pro­cesele de imbatranire.

Treptat, pe ma­sura ce teh­no­logiile au permis, acidul clorogenic a fost extras si adus la con­centratii tot mai inalte, putand fi administrat in doze tot mai mari si obtinan­du-se cu el vin­decari exceptio­nale. Momen­tul de cotitura a fost atunci cand studiile au ara­tat ca aceasta substanta este cel mai puternic me­dicament natural cunoscut impo­triva obezitatii.

Aceasta, in conditiile in care aproape juma­tate de mi­liard de oameni se lupta in lume cu obezi­tatea, iar alt miliard si jumatate sufera de supra­pon­deralitate. Este, asadar, de la sine inteleasa notorie­tatea pe care a do­bandit-o aceasta substanta totusi atat de raspandita in natura.

Unde gasim acidul clorogenic?
Campioana absoluta: Cafeaua verde

Il gasim in aproape o suta de specii de plante care cresc la noi. Dintre fructe, cele mai bogate in acid clo­rogenic sunt: prunele (au continutul cel mai ridicat), merele, pe­rele, caisele, piersicile, nectarinele, afinele, capsu­nile, fragii si gutuile. Cantitati insemnate din aceasta substanta gasim si in legume, cum ar fi pa­trunjelul si telina (radacina), rosiile, vinetele, cartofii.

Campioa­nele autohtone la continutul de acid cloro­genic sunt insa plantele medicinale, mai ales rada­cinile de: brus­ture, echinacea, papadie si cerentel. Si tulpinile tinere de cicoare sau frunzele de anghinare contin cantitati in­semnate de acid clorogenic, dar cam­pioana absoluta este o planta pe care o gasim in toate magazinele noas­tre, chiar daca este specifica tropi­celor: cafeaua. Este vorba insa de cafeaua verde, adica de boabele de cafea neprajite, care contin cantitati im­presionante de acid clorogenic.

Nu putem, totusi, con­suma cantitati foarte mari de cafea verde. Pen­tru o cantitate suficienta de acid clorogenic ar fi necesar sa ingeram simultan atat de multa cofeina, incat riscam tulburari de echilibru si aritmie cardiaca. Cum poate fi rezolvata aceasta problema vom afla in con­tinuare, cand vom vorbi despre modul de admi­nistrare.

Cum administram acidul clorogenic?

Pentru a beneficia la maximum de aceasta sub­stan­ta, vom consuma doar vegetalele crude, neprepa­rate termic, deoarece prin fierbere se pierde mai mult de 80% din acidul clorogenic existent in alimente. In timpul sezonului cald, vom face cure de fructe proas­pete. De exemplu: cura de capsuni la inceputul verii, de afine in luna iulie sau de prune in octombrie. In sezonul rece, se recomanda salatele de cruditati pre­pa­rate din radacinoase bogate in acid clorogenic, cum ar fi: patrunjelul, telina sau morcovul. Toate aceste cure reprezinta un aport destul de modest de acid clo­roge­nic, dar suficient cat sa ajute la prevenirea unor boli tu­morale sau degene­ra­tive, sa tina sub control co­les­te­rolul si trigliceridele si, nu in ultimul rand, sa ne men­­tina organismul in for­ma si tanar. Cand insa avem de tratat o boala si ne trebuie un aport masiv de acid clo­­ro­ge­nic, este necesar sa re­cur­gem la extrac­tele din plan­te, dintre care cel de ca­fea verde este cel mai im­portant.

Acidul clorogenic si lupta cu kilogramele

Notorietatea de care se bucura acidul clorogenic ca medicament pentru slabit se datoreaza studiilor docto­rului Oz, adica medicul Mehmet Cengiz Oz, specia­list in car­diologie si nutritie. El a testat pe mai multe grupe de pa­cienti extractul de cafea foar­te bogat in acid cloro­genic, constatand dupa mai multe saptamani de tratament o sca­dere a greutatii subiectilor obezi cu 5% in medie. Este un rezultat fantastic, avand in vede­re ca toti cei testati nu au tinut nicio dieta speciala si nici nu au facut un program de exercitii fizice. Cum e posibil un rezultat atat de bun, cu doar patru capsule pe zi? Ei bine, ex­tractul de cafea produce in timp o adevarata revolutie, actio­nand in organism pe patru cai simultan:

1. Incetineste timpul de absorbtie al zaha­rurilor din alimente, mentinand constanta gli­cemia, ceea ce im­piedica aparitia senzatiei de foame.

2. Inhiba procesul de transformare a glucozei serice in tesut gras.

3. Regleaza activitatea sistemului nervos, reducand reactivitatea la stres si accesele de foame paroxistica.

4. Impiedica inflamarea tesuturilor adi­poase, in­hiband astfel formarea celulitei.

Adaugati la toate aceste lucruri faptul ca – spre deo­sebire de cele mai multe regimuri de slabire – aci­dul clorogenic nu afecteaza ne­gativ sistemul cardio­vas­cular si ca sustine efortul fizic si veti obtine un ta­blou complet al acestui produs, aproape perfect pentru slabire. Cele 5% din greu­tatea corpului care se pierd se pot transforma cu usu­rinta in 10%, 15% sau mai mult, daca se tine o die­ta sanatoasa, fara grasimi si proteine din carne, fara prajeli, fara faina alba, zahar si aditivi sintetici. Iar daca se adauga si efortul fizic, efectul aci­dului cloro­genic va fi potentat extraordinar de mult, ajun­gan­du-se la adevarate performante, nu doar sub aspec­tul pier­derii de kilograme, ci si al dobandirii unei sana­tati si siluete de invidiat.

Alte efecte vindecatoare

* Bolile canceroase – pentru prevenirea forma­rii tumorilor maligne si pentru inhibarea dezvoltarii lor sunt foarte utile curele cu alimente bogate in acid clo­rogenic. Pe timpul toamnei, de exemplu, se reco­manda curele de mere si de pere, din care vor fi con­sumate cate 800 g pe zi. In timpul iernii si in prima par­te a primaverii, se recomanda zilnic salatele de te­lina, patrunjel si morcov crud, dar si consumul de ceai ver­de, care, de asemenea, este bogat in acid clo­ro­­­ge­nic. Primavara tarziu si vara este mo­mentul cel mai potrivit pentru curele de fructe de sezon, adica: fragi, capsuni, afine, caise si prune – adeva­rate cam­pioane in conti­nutul de acid cloro­genic. Ad­mi­nis­trarea extractu­lui de ca­fea ver­de va veni ca o com­ple­tare la aceste cure si, deo­cam­data, efi­cienta sa a fost de­mon­­strata in cancerul la san si cel de col uterin, in cancerul de prostata sau cu localizare digestiva (bucal, gastric, intes­tinal).

* Maladia Parkinson – se pare ca acidul cloro­genic pur si simplu protejeaza siste­mul nervos de procesele dege­nera­tive, aceasta fiind expli­catia pentru care popu­latiile care con­suma mari cantitati din ali­men­tele (cafea verde, ceai ver­de, anghinare, muguri de bam­bus) ce contin aceasta substanta au o incidenta cu 52% mai redusa a acestei boli. Odata maladia Par­kinson instalata, evolutia sa poate fi incetinita consi­derabil, printr-o dieta bogata in cruditati si prin ad­mi­nistrarea extractului de cafea verde, cate 1,2 g pe zi.

* Colesterol marit – nu doar acidul clorogenic, ci si alte substante continute in cafeaua verde, precum si in vegetalele crude, au o puternica actiune de re­ducere a colesterolului negativ (LDL). Se adminis­trea­za capsu­lele cu extract de cafea verde, cate 3 pe zi, in cure de 30 de zile, cu 15 zile de pauza, dupa care tra­tamentul se poate relua. Aceasta cura reduce valorile coleste­rolului si combate procesele de oxidare si de depunere a acestuia pe artere.

* Hipertensiune arteriala – cu conditia ca extractul de cafea verde sa fie decofeinizat, efectul sau de redu­cere a tensiunii arteriale este foarte puternic, datorita prezentei masive a acidului clorogenic. Con­form stu­diilor, aceasta substanta ajuta sistemul nervos sa regle­ze calibrul vaselor de sange, asa incat tensiu­nea arte­riala sa fie mentinuta la valorile optime. Acesta este si secretul pentru care curele de legume si fructe crude, dintre care cele mai multe contin mari can­titati de acid clorogenic, sunt excelente pen­tru preve­nirea si tra­ta­­mentul hiperten­siu­nii arteriale. Este im­portant de men­tionat in acest context ca acidul cloro­genic nu produce asa-nu­mitele caderi de tensiune la persoanele hipoten­sive, efec­tul sau fiind reglator asu­pra tensiunii si nu unila­teral hipotensiv, ca in cazul me­dicamentelor de sinteza.

* Diabet de tip I si II – mai multe studii realizate pe subiecti umani diabetici si pe animale de experienta cu diabet indus au aratat ca tratamentul cu acid cloro­genic nu doar ca reduce gli­cemia cu 10-20%, dar o si stabilizeaza pe ter­men lung, asigurand o buna func­tio­nare a pancrea­su­lui. Se ad­mi­nis­treaza extractul de cafea ver­de cate 1200 mg pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza. O eficienta deo­sebita se obtine prin aso­cierea extractului de cafea verde cu planta Gymnema sylves­tris, acest tandem fiind un adevarat fenomen in tratarea diabetului de tip II si un adjuvant de nadejde in tratarea diabetului de tip I. Este insa necesar ca in timpul tra­ta­mentului sa fie tinuta foarte strans legatura cu me­di­cul specialist, care va ajusta sau, dupa caz, va elimi­na medicatia specifica, in functie de evolutiile glice­miei.

* Dischinezie biliara, indigestie – acidul clo­ro­genic stimuleaza secretia de bila si evacuarea aces­teia. Este recomandat in mod special persoa­nelor cu dischi­nezie bilia­ra hi­potona (fiere „lenesa”), intrucat aceasta substanta naturala are un efect tonic asupra muscula­turii nete­de. Din acest motiv, este recoman­data si persoa­nelor cu in­digestie pe fon­dul atoniei gas­tro-intesti­nale. In toate aceste tulbu­rari se reco­manda, pe langa adminis­trarea extractului de cafea verde, con­sumul fructelor proaspete, cu o ora inainte de masa. Se recomanda in special merele, pe­rele, cap­sunile, caisele si pier­sicile, cu tot cu coaja.
* Constipatie – acidul clorogenic este un puter­nic stimulent al musculaturii netede a tubului digestiv, fiind un remediu excelent contra constipatiei atone, care apare foarte frecvent la persoanele sedentare, care au foarte multa munca de birou sau sunt nevoite sa stea zilnic o perioada indelungata pe scaun. Apoi, fructele care contin cantitati insemnate de acid clorogenic, cum ar fi prunele, perele sau merele, sunt foarte bogate si in fibre alimentare, care curata precum o matura tubul digestiv de reziduuri, ajutand apoi la eliminarea lor prompta.

Precautii si contraindicatii

Acidul clorogenic nu are, practic, contraindicatii, cu exceptia unor sensibilitati particulare la legumele sau fructele care il contin. In cazul extractului de cafea ver­de, singura contraindicatie este alergia la cafea.

Rubrica: Cafea verde

Loading...

Miere cu muguri de brad, un elixir cu puteri exceptionale

Cuisoarele – 12 proprietati surprinzatoare descoperite recent

Tinctura de soc, leac pentru obezitate, tulburari hormonale si psoriazis

Florile de salcam, o adevarata binecuvantare pentru sanatate. Uite ce minuni poate face acest „medicament” al naturii

Cauta afectiuni, ceaiuri, retete sau remedii

Apa de tărâţe supranumita elixirul vindecator. Cum să o prepari simplu, în funcţie de beneficii

Ceai de pătlagină – reteta leacului mănăstiresc pentru afecțiunile pulmonare

Remedii naturale care salvează stomacul şi ficatul după mesele îmbelşugate

Bara principală

Remedii

10 Sfaturi pentru a scapa rapid de mirosul de TRANSPIRATIE

Cafeaua cu cardamon(hel) o combinatie absolut incredibila

Dr. Oz: 5 remedii NATURALE care te scapă de orice durere

Reţetele naturiste eficiente impotriva VARICELOR

Dr. Oz: Top 6 remedii de sănătate pe care le ai deja acasa

Valeriana cu miere, remediu RAPID pentru durerile de cap

Sucul MINUNE care elimina metalele grele din corp

Scapa usor de gazele la stomac – 3 remedii cu efect imediat

Sucul de SPANAC, cea mai buna reteta pentru curatarea stomacului si intestinelor

„Sângele verde”, elixirul din iarba de grau care iti reface sanatatea

COJILE de CEAPA, un remediu naturist exceptional care te scapa de multe boli

Cum poti scapa rapid de cearcane

Cele mai eficiente remedii care scad zahărul din sânge

Tratament naturist cu ulei de masline pentru piele uscata

Elixirul recomandat de Dr.OZ pentru FICAT: 4 ingrediente care costa putin

RETETA naturista de crema cu TAMAIE care repara si intinereste pielea

10 semne timpurii că ai putea avea probleme la inimă

SUCUL DE CEAPA – mana cereasca pentru par. Opreste caderea parului si il regenereaza!

Drojdia de bere, remediu terapeutic remarcabil din frigiderul tau

TREI beneficii uimitoare ale COJILOR de ouă pentru sanatate

Naturiste

5 alimente care te ajuta sa dai burtica jos

Florile de salcam, o adevarata binecuvantare pentru sanatate. Uite ce minuni poate face acest „medicament” al naturii

Anghinarea, un aliment sanatos la indemana

Tratament naturist pentru caderea parului

Zmeura previne slabirea vederii si ajuta la slabit

De ce arătăm mai bătrâni decât suntem

Secretele unui păr frumos

Faceţi economii: preparaţi-vă acasă produsele de înfrumuseţare

Reţete pe bază de propolis

Bila leneşă: remedii naturale pentru bila leneşă

Zatul de cafea: 12 intrebuintari practice pe care sigur nu le stiai!

Ghimbirul si proprietatile sale uimitoare pentru sanatate

Mirosul urât de transpiraţie indică existenţa unor boli endocrine

Miere si scortisoara – o combinatie incredibila

Tratamente cu hrean, cimbru şi piper pentru alergii, astm si bolile iernii

Lăptisorul de matcă, un produs esential pentru sănătate

Cel mai EFICIENT si rapid condiment pentru SLABIT

Frunzele de PRUN elimina cheagurile din vasele de sange. Reteta lui Ovidiu BOJOR

UIMITOR: Ce patesti daca mananci banane cu coaja neagra? Afla parerea specialistilor japonezi

Murele şi utilizarea lor în fitoterapie

Copyright Frunza-verde.ro 2009-2020