Ziua Mondială a Inimii se sărbătoreşte în fiecare an, în ultima duminică a lunii septembrie. Peste 100 de ţări din întreaga lume, printre care şi România, vor marca acest eveniment pe 25 septembrie 2011. Rolul Zilei Mondiale a Inimii este de a informa populaţia cu privire la riscurile afecţiunilor cardiace, dar şi la posibilităţile de prevenire a acestora.
Astfel, avem la îndemână numeroase soluţii prin care putem ajuta la o mai bună funcţionare a sistemului nostru cardiovascular. Ai grijă de inima ta şi nu lăsa obiceiurile nocive să îţi afecteze sănătatea! Citeşte mai jos câteva dintre recomandările noastre cu ajutorul cărora îţi poţi menţine inima sănătoasă:
Fă sport!
• Un sfat general valabil, vei spune. Ei bine, află că efortul fizic nu doar previne, ci şi tratează unele afecţiuni cardiace. De exemplu, exerciţiile fizice regulate permit o vascularizare mai bună a muşchiului cardiac, ameliorând astfel şi simptomele cardiopatiei ischemice. Pe lângă tratamentul prescris de medic, poţi trata insuficienţa cardiacă tot prin sport datorită faptului că, în urma mişcării fizice, creşte capacitatea inimii de a pompa sânge spre toate organele corpului.
• Bineînţeles, fiecare pacient prezintă particularităţile sale aşa că ar fi bine să consulţi medicul cardiolog înainte de a începe un program de sport ceva mai elaborat.
• Orice exerciţiu cardio este benefic, şi asta pentru că îţi solicită inima, îmbunătăţindu-ţi funcţia muşchiului cardiac. Aşadar, aleargă moderat 30 de minute pe zi, înoată sau fă aerobic, plimbă-te 45 de minute în fiecare zi şi cu siguranţă te vei simţi mai bine. Copiii, însă trebuie să lucreze mai mult, în jur de 60 de minute zilnic, alternând sporturile moderate cu cele ceva mai solicitante.
• Rolul sportului este de a solicita inima, de a spori rezistenţa sistemului cardiovascular. Pe lângă aceste beneficii, îţi vei reduce sau ţine sub control greutatea corporală. În acest sens, s-a demonstrat că pacienţii cardiaci şi supraponderali ard mai repede şi mai multe calorii atunci când merg pe jos o distanţă mai lungă, decât cei care parcurg distanţe mai mici în pas rapid.
Renunţă la tutun şi alcool!
Alimentaţia şi stilul de viaţă au o importanţă majoră atunci când vorbim despre sănătatea inimii.Fumătorii sunt de două ori mai predispuşi la infarct decât nefumătorii. De asemenea, alcoolul în exces slăbeşte muşchiul inimii şi creşte tensiunea arterială, aşa că încearcă să renunţi la aceste vicii spre binele inimii tale.
Bea doar o cafea pe zi!
Dacă o cafea pe zi se acceptă, de la două în sus inima ta este în pericol! Prea multă cofeină duce la creşterea tensiunii arteriale, dar şi a hormonului stresului, cortizolul.
Nu te înfometa!
Nu sări peste mese dacă nu ai timp sau crezi că astfel vei pierde câteva kilograme. Nu vei face altceva decât să îţi dai metabolismul peste cap. E foarte posibil ca pe fond nervos să mai iei în greutate şi să ţi se facă şi mai des foame. Indicat ar fi să încerci să mănânci echilibrat, la ore fixe.
Consumă peste!
Un alt “medicament” natural, având în vedere că uleiurile de peşte Omega 3 şi Omega 6 împiedică formarea cheagurilor de sânge şi scad numărul trigliceridelor. Aşadar, mănâncă mult peşte: ton, somon sau crap.
Usturoi pentru colesterol!
Usturoiul este pe bună dreptate supranumit “antibiotic natural”. Beneficiile lui asupra inimii sunt considerabile: reduce tensiunea arterială şi nivelul de colesterol, creşte eficienţa sistemului nostru imunitar şi stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Consumă usturoi în fiecare zi, crud sau sub formă de capsule dacă îţi este mai convenabil aşa.
Suplimentele alimentare din alge marine – un alt “tratament” minune!
Algele marine îmbunătăţesc funcţia muşchiului inimii, stabilizează tensiunea arterială şi pulsul, reduc nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, contribuie la rezistenţa şi la buna funcţionare a sistemului cardiovascular.
Aminteşte-ţi în fiecare zi că inima ta este cea mai importantă, nu doar cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii. Conştientizând asta, vei lua măsurile potrivite pentru o viaţă cât mai sănătoasă!