Simptomele alergiei la polen: stranut, tuse, senzatia de mancarime a nasului si ochilor, rinoreea, lacrimarea ochilor, dureri de cap.
In fiecare primavara, vara şi toamna mici particule de polen sunt eliberate de copaci, iarba si flori.
Acest mici particule, cunoscute sub denumirea de polen, sunt purtate de curentii de aer iritandu-ne nasul, gatul si ochii.
Alergiile ne dau mult de furca primavara, vara, toamna!
Din patru anotimpuri, trei sunt corelate cu alergii.
Specialistii au observat ca, din pacate, viata persoanelor cu diverse alergii este semnificativ afectata minim 8 luni pe an, in fiecare an.
Alergia la polen este reactia organismului in faţa particulelor mici de polen care circula prin aer. Aceasta alergie la polen mai este cunoscuta sub denumirea de rinita alergica sezoniera.
Alergia la polen este adesea confundata cu o raceala de vara, insa adesea aceasta “raceala” tinde sa se extinda pe o perioada mare de timp.
7 idei pentru a scapa de simptomele alergiei la polen
Sfatul medicului este ca pentru orice afectiune respiratorie care dureaza mai mult de una-doua saptamani, sa se apeleze la un consult medical de specialitate.
- Cand boala si-a facut deja simtita aparitia, trebuie sa acorzi o atentie deosebita stilului tau de viata.
Urmatoarele 7 recomandari te pot ajuta sa reduci simptomele alergiei la polen.
1. Tine geamurile inchise pentru a impiedica patrunderea in casa a polenului.
Tine geamurile inchise cand vantul se inteteste, cand aerul pare mai greu decat de obicei (semn ca este si mai poluat) sau cand obervam ca pomii si florile sunt la un maxim al infloririi lor.
Astfel, vei evita ca polenul sau alergenii aeropurtati sa intre in casa.
Daca nu poti sta cu geamurile inchise, cea mai buna solutie ar fi sa cumperi o plasa foarte buna care sa tina atat insectele cat si alte particule de mai mari dimensiuni in afara locuintei.
Aceasta plasa trebuie, la randul ei, curatata periodic pentru ca polenul sa nu se acumuleze in ochiurile ei.
2. Redu, pe cat posibil, activitatile dimineata devreme, fiindca polenul este eliberat, de obicei, intre orele 5 si 10.
Evita sa iesi din casa dimineata si spre pranz, cand concentratiile de polen din aerul atmosferic sunt maxime. De asemenea, ar trebui evitate perioadele in care vantul bate mai puternic sau atmosfera este mai uscata decat de obicei.
Daca locuiesti intr-o zona de campie sau cu vegetatie foate bogata, aceasta recomandare te poate feri de multe neplaceri.
3. Curata periodic locuinta, aspira si sterge praful cat mai frecvent.
In acest fel eviti formarea unor colonii de acarieni si acumularea de polen. Lenjeria de pat trebuie spalata la temperaturi cat mai ridicate, pentru a ne asigura ca sunt indepartate toate impuritatile.
In cazul in care covoarele sunt puternic colonizate cu factori alergeni, cel mai bine ar fi daca le-am indeparta complet.
4. Evita tunderea gazonului sau contactul cu iarba proaspat taiata.
Poarta o masca de protectie atunci cand tai iarba sau gazonul, cand aspiri locuinta sau cand te ocupi de florile din gradina.
Astfel se poate impiedica un eventual contact intre polen si mucoasa nazala.
5. Nu usca rufele afara!
Usuca rufele in interior si nu afara. Inhalarea polenului nu este singura metoda prin care acesta poate declansa reactii alergice.
6. Fa un dus si spala-ti parul dupa fiecare plimbare in parc sau zonele verzi.
Spala-ti parul dupa fiecare plimbare prin parcuri sau zone inverzite/ impadurite/ inflorite si fa un dus, deoarece polenul se poate aduna foarte usor printre firele de par.
7. Ia-ti o vacanta in anotimpul polenului si du-te intr-o regiune fara polen, cum ar fi litoralul.
Marea poate fi o optiune foarte buna, clima din acea zona fiind favorabila.
Bagajul de vacanta trebuie sa contina si tratamentul pentru expunerile accidentale la alergeni dar si tratamentul de fond (mai ales daca s-a inceput o cura de desensibilizare).
Cel mai bine este ca si medicul curant sa fie informat despre o eventuala plecare, deoarece acesta poate oferi mult mai multe sfaturi utile cu privire la evitare alergenilor, astfel incat sa te poti bucura de vara si de vremea minunata care ne imbie. ((Sfatul medicului, Cum facem fata alergiilor vara))
In plus, daca esti alergic la ambrozie, poti face alergie si la pepene verde sau la castraveti?
Pe langa alergia la polen, consumul anumitor alimente poate cauza reactii alergice incrucisate.
Alergia la ambrozie poate reactiona incrucisat cu bananele, castravetii, dovlecelul, prin urmare se recomanda evitarea consumului acestor alimente.
Iar persoanele alergice la mesteacan sunt sensibile la majoritatea fructelor din anotimpul cald!
In cazul alergiei, preventia este eficienta doar daca este efectuata din timp, inainte chiar ca simptomele sa apara si sistemul nostru imunitar sa slabeasca.
Chiat si atunci cand boala s-a instalat poti actiona!
Prin intarirea sistemului imunitar, cu ajutorul unei alimentatii si al unui stil de viata sanatos, simptomele alergiei la polen pot fi prevenite, si chiar eliminate.