Varza este unul dintre cele mai comune şi banale ingrediente, prezentă deseori pe masa noastră sub formă de salată ori în diverse mâncăruri gătite şi lăudată de nutriţionişti. Aparţine familiei cruciferelor (înrudită cu broccoli şi conopidă), fiind o legumă care aduce numeroase beneficii organismului. Culoarea mov-roşiatică se datorează PH-ului solului, dar şi pigmenţilor atribuiţi antocianinelor, prezente în varză. Iată câteva dintre beneficiile verzei roşii:
1. Este un aliment ideal în dietele de detoxifiere sau în încercarea a da jos kilogramele în plus. Într-o cană de varză roşie rasă avem doar 22 kcal şi 1gr de proteine, aşa că nu ezita să mănânci varza în salate alături de roşii şi castraveţi.
Pentru versiunea de detoxifiere prepară-ţi salata de varză cu ulei extravirgin de măsline (în loc de ulei de floarea-soarelui) şi cu suc de lămâie (în loc de oţet).
2. Varza roşie este o sursă excelentă de vitamina C, într-o cană rasă de varză roşie găsim 70% din necesarul zilnic al acestei vitamine, atât de importantă pentru buna funcţionare a organismului.
3. Te ajută să îţi menţii ochii şi pielea sănătoasă, deoarece are în compoziţie o cantitate importantă de vitamina A (o cană de varză conţine 20% din necesarul zilnic).
4. Varza roşie este un aliment care detoxifică organismul, deoarece conţine antioxidanţi preţioşi precum flavonoizi, responsabili de culoarea intensă a legumei. Antioxidanţii scad riscul apariţiei cancerului, luptă împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi şi protejează contra stresului oxidativ. Antioxidanţii din varză îşi păstrează calităţile chiar şi dacă o gătim la temperaturi înalte, aşa că profită de acest aliment ieftin şi în mâncăruri preparate termic.
5. Reduce riscul apariţiei bolii Alzheimer, datorită conţinutului ridicat de antocianine, antioxidanţi valoroşi care se află într-o concentraţie mai mare în varza roşie decât în multe alte alimente.
6. Varza este o sursă ideală de fibre alimentare (într-o cană de varză rasă avem 1,5gr de fibre) care te ajută să menţii o digestie sănătoasă. Varza este una dintre cele mai vechi legume consumate de oameni. Originară din China, unde era cultivată în urmă cu 4.000 de ani, ea a fost adusă în Europa în secolul al V-lea Î.Hr.